Kişisel kusurları yüzünden ölüme gitti." Sabahattin Ali'nin bazı eserleri 1940'dan itibaren dönemin bakanlar kurulu kararıyla yasaklandı.
Türkiye'ye döndüğünde Almanca öğretmeni olarak göreve başlasa da önce komünizm propagandası yaptığı iddiasıyla bir süre tutuklandı, ardından ise Türk devlet yöneticilerini eleştirdiği iddiasıyla tekrar tutuklandı.
Sıska öküzleri dirilmiş midir?… İsmet girmedi mi hâlâ kodese? / Kel Ali'nin boynu vurulmuş mudur?” şeklinde ifadelerin olduğu bu şiiri okuduğu için 22 Aralık 1932 tarihinde tutuklanarak Konya Hapishanesine konulmuştur.
2 KEZ CEZAEVİNE GİRDİ
1934 yılında Bakanlık Neşriyat Müdürlüğü'nde görev aldı. 1935 yılında Aliye Hanım'la evlenen Sabahattin Ali'nin 1937 yılında kızı Filiz Ali dünyaya geldi.
Sabahattin Ali'nin aylar önce gömülen cansız bedeni, bir çoban tarafından 16 Haziran 1948 tarihinde Sazara Köyü ormanlık alanında bulundu.
İlgili 18 soru bulundu
Görüyoruz ki Sabahattin Ali aslında sağın değil; solun sansürlediği, önemsemediği, uzak durduğu bir yazardır. Birçok ansiklopedide, seçkide, romanımız ve hikâyemizi konu olan birçok kitapta Sabahattin Ali'ye özel olarak yer verilmemiştir ki yukarıda bunlardan bazılarını örnekledik.
Sabahattin Ali
Türk edebiyatına unutulmaz eserler bırakan Sabahattin Ali, 26 Aralık 1932 - 29 Ekim 1933 tarihleri arasında Sinop cezaevinde kalan yazarlardan biri. Sabahattin Ali'nin hüküm giyme sebebi Atatürk'e hakaret içeren bir şiir kaleme almış olması.
Sabahattin Ali, Toplumcu Gerçekçi edebiyat akımından etkilenmiştir. Toplumcu Gerçekçilik: 1930'lu yıllarda sosyalizmin sanat ve edebiyata yansıması olarak ortaya çıkmış ve ilk örneği Maksim Gorki'nin "Ana" isimli romanı kabul edilen bir akımdır.
Sabahattin Ali, çok genç bir yaşta 41 yaşında maalesef bir cinayete kurban gitmiş. Kendisini öldüren Ali Ertekin isimli kişi ise 1 yıl bile cezaevinde yatmamış. Harika bir yazarın genç yaşında bu şekilde öldürüldüğünü öğrendiğim zaman çok büyük bir üzüntü yaşamıştım.
Sabahattin Ali'nin Siyasi Görüşü
Fikir hayatına Türkçülük düşüncesiyle başladı, Ziya Gökalp'i ''Milliyet aşkını gönüllere serpen nebi'' olarak niteledi. Siyasi görüşü ve kaleme aldığı hicivler sebebiyle Aydın'da üç ay, Konya'da bir yıl hüküm giydi. 1933'de Cumhuriyet'in 10. Yıldönümünde çıkarılan af ile serbest kaldı.
Sabahattin Ali yaşadığı siyasi problemler ve açılan davaların kendisinin aleyhine olduğundan kaçmak istemiştir. Bulgaristan sınırından Ulaşmak isteyen Sabahattin Ali sınırı geçemeden Kırklareli'nde öldürülmüştür.
Sabahattin Ali'nin ailesi Soyadı Kanunu sonrasında "Şenyuva" soyadını aldı. Fakat yazar babasının ön adı olan "Ali"yi kullanmak istedi. Ayrıca çeşitli gazete ve dergilerde yayımlanan şiir ve hikayelerinde "Sabahattin Ali" imzasını kullandı.
Nihal Atsız yine devreye girmişti. 1 Nisan 1944'te Orhun Dergisi'ne Şükrü Saraçoğlu'na atfen bir yazı yayımladı. Sabahattin Ali'nin herkesçe bilinen bir komünist olduğunu, Hasan Ali Yücel'in şahsi sempatisi ile göreve getirildiğini ve ayrıca Atatürk başta olmak üzere birçok isme hakaret ettiğini yazmıştı.
Aynı yılın eylül ayında ise Gazi Terbiye Enstitüsü'nde açılan Almanca yeterlilik sınavına girerek Aydın Ortaokulu'na Almanca öğretmeni olarak atandı. Orada komünizm propagandası yaptığı iddiasıyla Sabahattin Ali'nin hakkında soruşturma açıldı.
Kürk Mantolu Madonna, Sabahattin Ali'nin cumhuriyetin ilk yıllarındaki (1930'lar) 'Torpili olamayanın iş bulamadığı Ankara'yı' hicvederek çatısını oluşturduğu; bu yönüyle de mahkemelerinin şiir okudu diye hakkında hapis cezası verdiği Türkiye'ye büyük siyasal göndermelerle doludur.
Aliye Hanım'a yazdığı bir mektupta ona “Herkeslerden Sevgili Aliye” (Ali, 2018: 11) diye hitap etmesi de hayatının aşkının Aliye Hanım olduğunu gösterir.
Eserin konusu, insanların dış görünüşleri ile iç dünyalarında yaşadıkları duyguların çok farklı olabileceğidir. İnsanın anlaşılması en zor varlık olduğunu anlatır. Kürk Mantolu Madonna, iki ana karakter üzerine yazılmıştır. Bunlar Havranlı Raif Efendi ve Alman asıllı Maria Puder.
Sabahattin Ali'nin dediği gibi; “Biz istiyoruz ki, bu memlekette yapılan her iş, üç beş kişinin çıkarına değil, bu toprakları dolduran milyonların yararına olsun!”
Sabahattin Ali (25 Şubat 1907, Eğridere - 2 Nisan 1948, Kırklareli), Cumhuriyet Döneminde roman, öykü, şiir, oyun gibi türlerde 15'ten fazla eser kaleme almış, Toplumcu Gerçekçi Türk şair, roman, oyun ve hikaye yazarıdır.
1928 yılında dil eğitimi amacıyla Almanya'ya gönderilen Sabahattin Ali, 1930 yılında Türkiye'ye dönmüştür. Daha sonra devlet kadrosuyla farklı yerlerde görev yapmış ve yazdığı öyküleri ile gerçekçi akımına yeni bir soluk olmuştur.
Aldırma Gönül, Sabahattin Ali'nin Atatürk'e hakaret iddiasıyla hüküm giyerek hapiste yattığı zamanlarda yazılmış olmasına rağmen, son yıllarda sadece sosyalist kesimlerce değil, protestocu Atatürkçü gruplarca da, örneğin Cumhuriyet Mitingleri'nde de söylenir olmuştur.
Kırım Hanı II. Devlet Giray, Sabahattin Ali, Refik Halit Karay, Mustafa Suphi, Ahmet Bedevi Kuran, Ruhi Su, Burhan Felek, Zekeriya Sertel, Refi' Cevad Ulunay, Celal Zühtü Benneci, Hüseyin Hilmi, Osman Cemal Kaygılı, Kerim Korcan, Osman Deniz bu cezaevinde yatmış bazı isimlerdir.
ALDIRMA GÖNÜL ALDIRMA
Bir dönem "Anadolu'nun Alkatrazı” diye tanımlanan Tarihi Sinop Kapalı Cezaevi, 1999 yılında kapatılarak müzeye çevrildi. Geçmişte antik döneme dayanan bu yapıda pek çok ünlü isim gün saydı. Sinop Kalesi'nde konumlanan cezaevi, birçok şiirlere ve şarkılara konu oldu.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri