Talik hattı, İslam hat sanatında, özellikle Farsçanın gereksinimlerini karşılamak için tasarlanmış bir hat türüdür. Nestâlik hattı ile değiştirilinceye kadar, özellikle Farslaşmış toplumlarda yaygın olarak kullanıldı. Talik Türkçede genel olarak ve Arapçada sık sık Nestâlik hattı yerine de kullanılır.
Senedinin müellif tarafındaki kısmından bir veya daha çok râvisi zikredilmeyen hadis anlamında terim.
ta'lik / ta'lîk / تعليق / تَعْل۪يقْ
Geciktirmek. Bağlanmak. Bir cümlenin mazmununun husulünü diğer bir cümlenin mazmununun husulüne edat-ı şart ile rabt etmektir. Şu işi görürsen, şuna vâris olacaksın denilse, vâris olma, işin görülmesine bağlanmış olur.
Altı çeşit yazının dışında İran'da ortaya çıkan kadîm bir yazı türü. Sözlükte “asılmak, askıya alınmak” anlamındaki ta'lîk İran'da tevkī' ve rikā' yazılarından geliştirilmiş bir yazı çeşididir.
Bir hukukî işlemin hükümlerinin işlemeye başlamasının veya işlemekte olan hükümlerine son verilmesinin gelecekte gerçekleşmesi muhtemel bir olaya bağlanması anlamında fıkıh terimi.
İlgili 31 soru bulundu
Ayrıca bir eserle ilgili kısa ilave ve açıklamaların adı olan “ta'lîk”; aslında özetleme demek olmakla birlikte esas metne açıklamaların da getirildiği “telhis”, bir manayı ihtimallerin en doğru olanı istikametinde açıklamak olan “tevil” de şerh ile ilgili diğer terimlerdir.
Sözlükte “serbest kalmak/serbest bırakmak, bağından kurtulmak/bağını çözmek” anlamındaki talâk kelimesi fıkıh terimi olarak belli lafızlarla nikâh akdinin bozulmasını ifade eder. Türkçe karşılığı boşama ve boşanmadır.
Allah'ın zâtını sıfatlarından tecrit etme; tabiatın onu yaratan ve yöneten yüce bir varlıktan berî olduğu düşüncesi. Allah'ın zâtını sıfatlarından tecrit edenlere verilen isim.
Talik hattı, VII. (XIII.) yüzyıldan itibaren yeni bir yazı türü olarak kendini göstermeye ve resmî divanlarda kullanılmaya başlanmıştır. Talik yazanlar hükümdarların ve dinî merkezlerin emrindeki kâtiplerdir. Bu kâtipler yazılarını edebî ve sanatlı ifadeyle kaleme almakta tecrübeli “talîk-nüvîs”lerdir.
Takibin kesinleşmesi sonrasında ödenmiş, mehil verilmiş veya zamanaşımına uğramış borç için alacaklının haksız bir şekilde takibe devam etmeninin engellenmesi için borçluya takibi iptal ettirebilme ya da erteletme (talik) imkanı tanınmıştır.
Arapça ˁdd kökünden gelen taˁdād تعداد "sayı sayma" sözcüğünden alıntıdır.
Sözlükte “dürüp bükmek; mesafe katetmek, geçip gitmek” anlamlarındaki tay (tayy) kelimesi tasavvufta uzak bir yere bir anda gitmek, an içinde çok uzun bir zaman yaşamak, aynı anda birden fazla yerde bulunmak gibi olağan üstü durumları belirtmek için kullanılır.
Eski Türkçe tat “yabancı, kâfir, özellikle İranlı” sözcüğünden evrilmiştir. Anadolu ağızlarında genellikle "Acem, İranlı" anlamında kullanılır. Kafkasya ve İran'da çeşitli etnik gruplara verilen Tat adı Türkçeden alınmıştır.
1.Belli bir zamana bırakma, erteleme."
Öte yandan şerh üzerine şerhler de kaleme alınmıştır. Ancak genel- de şerhlere dair yapılan açıklama, eleştiri ve ilave tarzı notlardan oluşan eser- ler haşiye, haşiyelere dair yazılan notlar ise talik/ talikat diye adlandırılmıştır.
Uzun bir hadisin belli bir kısmını alıp rivayet etme anlamında bir terim. Sözlükte “bölmek, parçalamak” anlamına gelen taktî' kelimesi, hadis terimi olarak birkaç konuyu içeren bir hadisin sadece ihtiyaç duyulan kısmını almayı veya bir kısmını bir yerde, diğer kısmını aynı senedle başka bir yerde nakletmeyi ifade eder.
Diğer bir görüşe göre Arap yazısı Himyerî diye de anılan müsned yazısından doğmuş, ticarî münasebetler neticesinde Hicaz bölgesinde yayılmıştır. XVIII. yüzyılda G. J. Klehr ve XIX. yüzyılda Theodor Nöldeke ilk defa Arap yazısının Nabat yazısından kaynaklandığını ileri sürdüler.
Hukuki işlemlerin hüküm ifade etmelerinin bağlandığı şart, taliki şart (conditio suspensiva) olarak adlandırılmaktadır. Burada şart olarak saptanan olayın gerçekleşmesine kadar, hukuki işlemin hüküm ve sonuç doğurması ertelenmektedir.
Osmanlı Devleti'nde idarî ve malî kayıtlarda kullanılmış bir yazı türü. Sözlükte “anlatım biçimi sözün gelişi, sözün kesintisiz birbirini takip etmesi; tarz, tertip, nizam” anlamlarına gelen siyâk kelimesinden siyâkat arşiv belge ve kayıtlarında okunması çok güç, girift, sanat özelliği taşımayan bir eski yazı türüdür.
Allah'ın mutlak adalet sahibi oluşunun insanlara yönelik fiillerinde bir sınırlama getirip getirmediği tartışmalarını ifade eden kelâm terimi. Allah'ın emri ve insanın selim fıtratıyla bağdaşmayan kötü ve zararlı şey anlamında bir kelâm terimi.
Bir gazelin ya da bir kasidenin her beytinin önüne aynı vezin ve kafiye de 3 mısra eklenmesi tahmis etme şeklinde bilinmektedir.
Kümûn ve zuhûr meselesi erken devir kelâm âlimlerinin tabiat felsefesine ilişkin tartışmalarında ortaya çıkmıştır. İlk defa Câbir b. Hayyân tarafından kullanıldığı sanılmaktadır (Ebû Rîde, s. 152).
Üçü de koptuğu, yani bir kimse eşini üç defa boşadığı zaman, evlilik hayatlarını devam ettirmeleri dinen caiz olmaz. Sözlükte "helal kılma" anlamına gelen halle fiilinden türetilen "hülle" kavramı, üç talakla boşanan bir kadının, ayrıldığı kocasına dönebilmesi amacıyla bir başka erkekle evlenmesi anlamına gelmektedir.
Din İşleri Yüksek Kurulu'nun benimsediği görüşe göre, aynı anda veya ric'at olmadıkça yapılan boşamalar tek boşama sayılır.
Tek talakla boşar ve iddet müddeti içerisinde geri dönmezse nikah düşer. İddet müddeti içerisinde sözle ya da ilişkiye girerek geri dönerse (dönme hakkı vardır) 2 boşama yetkisi kalmış olur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri