Yargıtay 12. HUMK'nun 443/4. maddesi gereğince; gayrimenkul ile ilgili ayni haklara ilişkin kararlar kesinleşmedikçe icra edilemez.
KARAR :HUMK. nın 443/4. maddesi gereğince gayrimenkule ve buna ilişkin ayni haklara dair hükümler kesinleşmedikçe icra edilemez.
Gayrimenkul ve gayrimenkul üzerindeki ayni haklara ilişkin ilamlar kesinleşmedikçe icra takibine konu edilemezler. Ancak taşınmaza ilişkin her türlü dava değil bilakis mülkiyet hakkı değişikliğine neden olan veya bu şekilde sonuç doğuran davalara ilişkin ilamlar, kesinleşmedikçe icraya konulamaz.
Bu durum nafaka artırım davası, nafakanın indirilmesi davası veya nafakanın kaldırılması davası için geçerlidir. Bu şekilde açılan nafaka davalarında kararın kesinleşmesi beklenmeksizin icra takibi başlatılması mümkündür. Hatta bu nafaka türleri için İİK.
Ortaklığın Giderilmesi Davasında Avukatlık Ücretinin Kesinleşmeden İcrası Mümkün Müdür? Yukarıda izah ettiğim üzere, ortaklığın giderilmesi davasında avukatlık ücreti kesinleşse de kesinleşmese de icraya koyulamaz.
İlgili 28 soru bulundu
''Ortaklığın Giderilmesi (İzale-i Şüyu) Davası''nda satış işlemlerine geçilebilmesi için mahkemece verilen kararın kesinleşmesi gerekmektedir.
Satış peşin para ile yapılır. Ancak satış memuru menkul satışlarında alıcıya yedi günü, Gayrimenkul satışlarında ise alıcıya on günü geçmemek üzere bir süre verebilir. Satılan mal, ihale kesinleşmeden tescil ve teslim olunmaz.
NAFAKA HÜKÜMLERİ KESİNLEŞMEDEN İCRAYA KONULABİLİR Mİ? Nafaka davası bağımsız bir şekilde açılmış ise ilamın icraya konulabilmesi için kesinleşme şartı yoktur ancak nafaka boşanma ile birlikte talep edilmiş ise talep edilen yoksulluk ve iştirak nafakası boşanma hükmü kesinleşmeden icraya konu edilemez.
Tedbir nafakası alacağı dava tarihinden itibaren hergün doğar ve yeniden işlemeye başlar. Miktarı da hakim tarafından belirlenir. İnşai özelliğe haizdir. İşlemiş olanlar karar tarihinde, işleyecek olanlar ise her ayın başında ödenebilir (muaccel ) hale gelir.
Yoksulluk nafakası, boşanma sırasında hükmedilen tedbir nafakasından farklı olarak boşanma kararının kesinleşmesinden itibaren ödenir. Boşanma hususunda mahkemenin verdiği karar, taraflara tebliğ edilmesinden itibaren 15 gün geçmesiyle birlikte kesinleşir.
Nafaka kararının alınması nafaka artırım davası için tek başına yeterli değildir. Söz konusu nafaka kararı aynı zamanda kesinleşmelidir. Nafaka kararı kesinleştikten sonra nafakanın artırılması davası söz konusu olabilir. Taraflar ekonomik ve sosyal durumlarında değişme olmalıdır.
Öncelikle belirtilmelidir ki, kural olarak; alacaklının, elindeki ilama dayanarak ilamlı icra takibi yapabilmesi için hükmün kesinleşmiş olması şart değildir. Hüküm kesinleşmeden de alacaklı ilamlı takip yoluna başvurabilir.
Haczedilmezlik şikâyeti, icra mahkemesi tarafından durdurulması yönünde bir karar verilmediği müddetçe takibi durdurmaz. Zira İcra İflas Kanunu madde 22 uyarınca, “Şikayet, icra mahkemesince karar verilmedikçe icrayı durdurmaz.”
Yıkım Kararı Nasıl Durdurulur? İmar yıkım kararının durdurulması için idari yargı yoluna başvurmak ve idari işlemin iptali talebiyle dava açmak icap eder. Açılan davada yürütmenin durdurulması talebi ileri sürülmelidir.
Yıkım kararları, yapı tatil tutanağına dayalı olarak ruhsata uygun hale getirilmediği hallerde belediye encümeni veya il idare kurulu tarafından onaylanmak suretiyle ve kolluk kuvvetlerince tatbik edilir.
Yıkım kararı doğrudan yapıya yönelik bir idari işlem olduğundan, bu işlemin icrası durumunda yapının üzerinde inşa edildiği taşınmazın maliki olan davacı idarenin olumsuz yönde etkileneceği açıktır.
İcra takibi nafakayı alamayan kişilerin ödemesi gecikme tarihinden itibaren başlatılabilir. İcra dairesine başvuran bir kişi nafakayı almaya yönelik bir talep oluşturur ve bu nafakanın belirli bir günü doldurması ve hala yatırılmaması sonucunda nafaka borçlusundan cebri icra yoluyla borç tahsil edilmektedir.
Böylece mahkeme kararı ile nafaka ödeme yükümlülüğü bulunan tarafın borcunu ödememesi halinde nafaka alacaklısı tarafından ilamlı icra yolu ile takip başlatılabilecektir. Belirtildiği üzere nafaka alacağında zamanaşımı 10 yıl olmaktadır.
Nafaka alacağı her gün doğar ve işlemeye başlar. Ancak hakimin kararı ile ödenebilir hale gelir. Nafaka muaccel olmadıkça faiz uygulanamaz.
Yoksulluk nafakası borçlusu, nafaka borcunu zamanında ve tam olarak ödemezse, alacaklı aleyhine ilamlı icra takibi başlatılabilir. Bunun için, yoksulluk nafakasını içeren mahkeme ilamının bir sureti ile birlikte, icra dairesine başvurarak ilamlı icra yolunun izlenmesi gerekmektedir.
her bir nafaka takibi için açıldığı tarihe kadar faiz işleyecek.takip açıldıktan sonraki aylar içinde yine aynı şekilde faiz işlemesi devam edecek.Faiz mahkemece nafakanın hükmedildiği tarihten itibaren işleyecek.örneğin ilk ay 200 tl nafaka 100 tl işlemiş faizi ikinci ay 200 tl nafaka 95 tl işlemiş faizi gibi.
Ancak nafaka davasının açılabilmesi için nafaka alacaklısının icra takibini başlatması ve ödeme emrinin tebliğ edilmesinden sonra 1 aylık sürenin dolması gerekmektedir. Nafaka borçlusunun nafaka borcunu 1 ay ödemediğinde bile nafaka alacaklısının şikâyetiyle icra takibi başlatılabilir.
Evet keşif zorunludur. Mahkemenin taşınmazın ortaklığın nasıl giderildiğine karar vermesi açısından önem taşımaktadır. İzale-i Şuyu ( Ortaklığın Giderilmesi ) Davasına Gidilmezse Ne Olur? İzale-i Şuyu davasına davacı tarafından gidilmezse, mahkeme dosyanın işlemden kaldırılmasına veya reddine karar verebilir.
Satış bedeli hemen veya verilen mühlet içinde ödenmezse İcra ve İflas Kanununun 133 üncü maddesi gereğince ihale feshedilir.
İzale-i şuyu davasında mahkeme, malın satılmasına karar verdikten sonra satış işlemi açık artırma usulüyle gerçekleşir. Tüm paydaşların rızası olması halinde açık artırma sadece paydaşlar arasında yapılır. Tüm paydaşların rızası yok ise, açık artırmaya üçüncü kişiler ve alacak hakkı olan kişiler de katılabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri