Şaban ayının 14. gününü 15. gününe bağlayan gecesi, Berat gecesidir. 16. yüzyılda, Osmanlı İmparatorluğu'nda II. Selim'den itibaren minarelerde kandil yakılmasıyla kandil adını almıştır. Berat (Berâet), Arapçada ''temize çıkma'' anlamına gelir.
Şâbanın on beşinci gecesinde müslümanların Allah'ın affı ve bağışlaması ile günah yükünden kurtulacağı umularak bu geceye Berat gecesi denmiştir. Berat gecesi için Arapça eserlerde “şâbanın ortasındaki gece”, “mübarek gece”, “rahmet gecesi” ve “sak (الصك = belge) gecesi” mânalarına gelen terkipler kullanılmaktadır.
ŞABAN AYININ 13,14,15. GÜNÜ NE ZAMAN? Şaban ayının 13, 14, 15. günü 2023 yılında 5,6,7 Mart'a denk geliyor. Bu üç gün içerisinde 6 Mart'ta Berat Kandili idrak edilecek.
“Allah Rasulu ﷺ'Şaban ayının onbeşinci günü olunca, oruç tutan kişi gecesini de ibadetle geçirsin' buyurdu. İbni Mace 1388, Beyhaki Şuabu'l-İman 3542, İbnu'l-Cevzi El-İlelu'l-Mutenahiye 2/71— Uydurmadır. Bu hadis hakkında imam Busiri (Rahmetullahi Aleyh) şöyle demiştir: “Bu rivayetin senedinde ibni Ebi Sebure vardır.
BERAT KANDİLİ'NİN ÖNEMİ
İslam inancına göre bu gecenin bereketli ve feyizli bir gece olması sebebiyle Mübarek Gece, günahların affı ve kulların temize çıkarılması sebebiyle Berat Gecesi ve kulların ihsana kavuşmaları nedeniyle de Rahmet Gecesi gibi adlar da verilmiştir.
İlgili 26 soru bulundu
Çünkü Berat gününde, 1 yıl içinde gerçekleşecek olan ameller, ömür süreleri, ölüm nedenleri, yükselmeler ve alçalmalar yani hayatımızla ilgili her şey Levh-i Mahfuz'a yani kader kitabına yazılır. "Allah Teala tüm şeyleri Berat Gecesi'nde takdir eder.
Berat ve beraet, beri olmak, aklanmak, temiz ve suçsuz çıkmak demektir. Mü'minlerin bu gece günah yüklerinden kurtulup, ilâhî bağışa ermeleri umulduğu için, sözlük manasına uygun olarak "Berat Gecesi" denilmiştir. Bu geceyi ibadet ve taatle geçirmenin çok sevabi ve feyzi vardır.
Pazartesi ve Perşembe günleri ile hicrî ayların 13, 14 ve 15. günlerinde oruç tutmak da sünnet-i seniyyedir. Bu günlerin dışında da insan istediği gün oruç tutabilir. Daha fazla tutmak isteyenler için Efendimiz (s.a.v) Savm-ı Dâvûd'u tavsiye etmiştir.
Peygamberimiz bu durumu bir misal ile şöyle anlatır: “Şaban ayının yarısına denk gelen bu gece Allah dünya semasına iner(rahmetiyle tecelli eder) ve Kelb kabilesinin koyunlarının kıllarından daha çok sayıda günahkârı bağışlar.” (1) Yani sayamayacağınız kadar çok kişiyi Allah Teâlâ bu gecede bağışlar.
Şaban ayının 13, 14 ve 15. gününde oruç tutulması tavsiye edilmiştir. Bu günler Eyyam-ı Biyd olarak bilinmektedir.
Aşure Orucu: Muharrem ayının 10. gününe denk gelen gün aşure günüdür ve bu günde oruç tutulması sünnettir. Her Ay 3 Gün Orucu: Her ayın 13. 14. ve 15. gününde oruç tutmak sünnettir.
Ben de ecelim geldiğinde oruçlu olmayı seviyorum." (S.A.V.) Her kim Şabanın başından ortasından ve sonundan üç gün oruç tutarsa Allahu Teala ona yetmiş peygamber sevabı yazar. Yetmiş sene ibadet etmiş gibi olur.
Şaban ayının ilk gecesi 20 Şubat pazartesiyi 21 Şubat salıya bağlayan gecedir. Şaban ayının ilk günü ise 21 Şubat salı günüdür.
Recep ayının 15. gecesi kılınacak olan nafile namaz 14 rekattır. İki rekatta bir selam verilen bu namazın her rekatında 1 Fatiha, 20 İhlas, 3 defa Felak ve Nas Sureleri okunur. Namazın ardından Peygamber Efendimiz'e (s.a.v) 10 defa salavat getirilir.
Bu ayın birinci gecesinde, her rek'atte bir Fâtiha,ve zammı sure olarak da üç Âyetü'l-Kürsî okuyarak bir tesbih namazı kılınır. Tesbih namazı dört rek'attir. Bu namazda 300 defa şu tesbih okunur: Sübhanellahi velhamdü lillahi velaa ilaahe illallahü vellahü ekber velaa havle velaa kuvvete illaa billaahil aliyyil azıym.
Önce Berat Kandili'nin neden bu kadar önemli olduğunu ve manasını aktaralım. Her sene, Şaban ayının on beşinci Berat Kandili gecesinde, o senede olacak şeyler, ameller, ömürler, ölüm sebepleri, yükselmeler, alçalmalar, yani her şey Levh-i mahfuzda yazılır. Resulullah efendimiz, bu gece, çok ibadet, çok dua ederdi.
Şaban ayının 13, 14, 15. günü 2023 yılında 5,6,7 Mart'a denk geliyor. Bu üç gün içerisinde 6 Mart'ta Berat Kandili idrak edilecek.
MUHAMMED'İN BERAT KANDİLİ GECESİNDE OKUDUĞU DUA. Bu geceyi ganimet bilmeli, tövbe istiğfar edilmeli, kaza namazı kılınmalı, Kur'an-ı kerim okunmalıdır. Hz. Muhammed, Berat gecesinde, (Allahümmerzuknâ kalben takıyyen mineşşirki beriyyen lâ kâfiren ve la şakiyyâ) duasını okurdu.
Bu hadis, Şaban ayının ikinci yarısından sonra yani 16. Günden sonra oruç tutulmasının yasak olduğunu gösteriyor.
Arefe günü oruç tutmak müstehabdır. Bünyesi zayıf olanın, Şaban ayının 15'inden sonra oruç tutmayıp, farz olan Ramazan-ı şerif orucuna hazırlanması iyi olur. Sağlığı yerinde olan ise, Şaban ayının çoğunu, hatta tamamını oruçlu geçirebilir. Hele yukarıda bildirilen mübarek günlerde oruç tutulursa, sevabı daha çok olur.
Recep Ayının İlk Gün Orucu
Dini ehemmiyete sahip gün ve gecelerin faziletlerinin kaydedildiği eserlerde yer alan bir rivayete göre, Şaban-ı Şerif ayında bir gün oruç tutmanın fazileti hakkında şöyle buyrulmuştur: “Kim Şa'bân'dan bir gün oruç tutarsa, Allâh-u Teâlâ onun cesedini cehenneme haram kılar.
“Berat Kandili” olarak bildiğimiz Şaban'ın 15. gecesini Allah Teâlâ hususi olarak seçmiş ve Efendimiz (SAS) de bizlere bu gece hakkındaki müjdeleri beyan etmiştir. Berat Gecesi, günahlardan kurtulma ve “beraat” etme gecesidir. Bu geceye “Berat” denilmesinin elbette bir sebebi vardır.
1- Allah'a ortak koşanlar. 2- Kalpleri düşmanlık hisleriyle dolu olup insanlarla zıtlaşmaktan başka bir şey düşünmeyenler. 3- Müslümanların arasına fitne sokanlar. 4- Akraba bağını koparanlar.
Berat Kandili Zikirleri. Berat Kandilinde "Lâ ilâe illallah", "Allahümme salli alâ seyyidinâ muhammedin ve alâ âli seyyidinâ muhammed", "Estağfirullah", "Sübhànallah", "Elhamdülillâh", "Allahu ekber", "Lâ havle ve lâ kuvvete illâ billâhil aliyyil azîm", "Allah" zikirlerini çekmek büyük sevaptır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri