Adli sicil arşiv kaydındaki bilgilerin silinebilmesi için alınan mahkûmiyet hükmünün cezası infaz edildikten sonra ilgili kişi hakkında memnu hakların iadesi kararı verildiğinde kaydın arşive alınma tarihinden başlamak kaydı ile 15 yıl geçtikten sonra adli sicil arşiv kaydı silinebilir.
Adli sicil kaydı infazın tamamlanması, şikayetten vazgeçme, etkin pişmanlık, zamanaşımı, genel af ve ölüm halinde silinir. Adli sicil kaydının silinmesi için kuruma başvuru yapılmalıdır. Başvuru sonrasında şartları taşıyorsanız 30 günden kısa süre içinde adli sicil kaydı silinir.
E-devlet üzerinden alınacak olan sabıka kaydı, yani adli sicil kaydı 6 ay süreyle kullanma hakkı vermektedir. Amaca uygun şekilde 6 ay süreyle bu belgeyi kullanmak mümkün. Fakat bazı durumlarda ilgili kurum ve kuruluş üzerinden, sabıka kaydının daha güncel tarihi talep edilebilir.
İş başvurularında adli sicil kaydı sorulmakta olup işe girişlerde sabıka kaydı temiz olmayan kişilerin işe alım süreçleri olumsuz sonuçlanmaktadır. Adli sicil kaydı (sabıka kaydı) olan işe girebilir mi? Adli sicil kaydı olan kişilerin işe girip girmeyeceğine işveren karar vermektedir.
İlgili 42 soru bulundu
Adli sicil kaydına işlenen suçlar infaz tamamlandıktan sonra adli sicil arşiv kaydına alınır. Adli sicil arşiv kaydından kayıtların silinmesinde ise suçun ve cezanın niteliğine göre 5-15 ve 30 yıllık sürelerde silinir.
Kural olarak, ceza veya güvenlik tedbiri yaptırımı içeren her mahkumiyet kararı adli sicil kaydına işlenir.
Her bir ceza ayrı ayrı değerlendirilir. Bir yıldan daha az hapis cezası verilen mahkûmiyet hallerinde memuriyete engel bir durum bulunmamaktadır. Ancak cezanın infazı süresince bu kişi tedbiren görevden uzaklaştırılır, süreç sonunda görevine geri döner.
E-Devlet şifresi olan her vatandaş rahatlıkla https://www.turkiye.gov.tr/ adresinden sabıka kaydı sorgulama işlemini gerçekleştirebiliyor.
Hırsızlık suçunun memuriyete ilişkin olarak önemine gelecek olursak 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 48'inci maddesinin A bendinin 5'inci alt bendinde memuriyete engel olacak suçlar tahdidi olarak sayılmış olup bu suçlar içerisinde hırsızlık da bulunmaktadır.
Hırsızlık, dolandırıcılık, güveni kötüye kullanma ve hileli iflas suçları, Devlet sırlarını ifşa etme, terör eylemi gerçekleştirme ve insanları terör eylemlerine teşvik etme, kaçakçılık ve ihaleye fesat karıştırma gibi yüz kızartıcı suçlar kapsamındaki sabıkalarda arşiv kaydının silinmesi mümkün değildir.
e-Devlet kapısından alınan adlî sicil belgeleri üzerindeki barkod numarası ve T.C. Kimlik Numarası "https://www.turkiye.gov.tr/adli-sicil-belge-doğrulama" adresine girildiğinde, ibraz edilen belgenin Adlî Sicil Bilgi Sistemindeki aslı görüntülenerek doğrulanabilmektedir.
Soruşturma aşaması adli sicile işlemez, eğer soruşturma sonucunda mahkumiyet kararı almışsanız bu durumda adli sicilde gözükecektir. Bunun haricinde eğer soruşturma aşamasında kovuşturmaya yer olmadığına dair karar verilmiş ise ve dosya kapanmışsa adli sicile işlemez. Çünkü ortada bir mahkumiyet kararı bulunmamaktadır.
Yasaklanmış hakların geri verilmesi kararı alınması koşulu aranmaksızın otuz yıl geçmesiyle, Diğer mahkûmiyetler bakımından kaydın arşive alınma koşullarının oluştuğu tarihten itibaren beş yıl geçmesiyle, İlgilinin ölümü üzerine, tamamen silinir.
Sabıka kaydı nasıl silinir? 5232 sayılı Adli Sicil Kanunu' nun 9. maddesi uyarınca Cezanın infazının tamamlanması, ceza infaz edilmese bile zamanaşımının dolması, genel af, ölüm gibi sebeplerin varlığı halinde Adli Sicil Genel Müdürlüğü' ne yapılacak bir başvuru ile sabıka (adli sicil) kaydı silinir.
E-Devlet Kapısı sistemine T.C kimlik no ve şifreler ile giriş yapılarak sabıka kaydı almak mümkün. Vatandaşlardan en çok iş başvurularında istenen adli sicil kaydı belgesi dakikalar içerisinde E-Devlet üzerinden alınabilmekte. İşte E-Devlet giriş sayfası ve sabıka kaydı sorgulama ekranı.
Arşiv kaydına kaydedilen bu bilgilerde, kişi e-devletten veya adliyeden vs. sabıka kaydını sorgulayınca bu kayıtlar görünecektir.
Adli sicil bilgilerinizi Cumhuriyet Başsavcılıklarındaki Adli Sicil Bürolarından, Kaymakamlıklardan ve e-devlet üzerinden alınabilmektedir. E-devlet üzerinden alınan adli sicil kayıtları da geçerli belgelerdir.
Kişiler e-devlet uygulaması üzerinden de GBT sorgulamalarını gerçekleştirebilmektedirler. Bunu sağlamanın yolu ise T.C kimlik numarası ve e-Devlet şifresi ile sisteme giriş yapmak olmaktadır.
Teklifteki hükmün yürürlükten kaldırdığı en temel düzenleme Devlet Memurları Yasası'nın 48'nci maddesi. Yasadaki bu madde kalktığı taktirde, sabıkası olanlar her türlü devlet memurluğu görevine getirilebilecekler.
İlk işlenen suç sebebiyle hükmedilen ceza kesinleşir; ancak, henüz infazına başlanmazsa; sonradan işlenen suç, ilk işlenen suç sebebiyle verilen cezanın kesinleşmesinden sonra işlenmiş olması şartıyla, ne zaman işlenmiş olursa olsun sonradan işlenen suç sebebiyle suçta tekerrür hükümlerine başvurulabilir.
Adalet Bakanlığı Adli Sicil ve İstatistik Genel Müdürlüğü ile Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı'na bağlı Türksat Uydu Haberleşme Kablo TV ve İşletme A.Ş. arasında imzalanan protokol kapsamında vatandaşlar, “Adlî Sicil Belgesini” e-Devlet kapısı'ndan alabileceklerdir.
Şüpheli veya Sanık Olarak İfade Vermek Adli Sicile İşler Mi? Kişinin bir soruşturma veya kovuşturma kapsamında ifade verdiği gerekçesiyle bu durumun adli sicil kaydına işlenmesi gibi bir şey söz konusu değildir. Adli sicil kaydına sadece kesinleşmiş mahkumiyet kararları ve güvenlik tedbirleri kaydedilir.
Ceza mahkûmiyetini bütün sonuçlarıyla ortadan kaldıran şikayetten vazgeçme veya etkin pişmanlık dolayısıyla verilen karar sicile kaydedilir. Ceza zamanaşımının dolduğunun tespitine ilişkin karar ile genel veya özel affa ilişkin kanun; özel affa ilişkin Cumhurbaşkanlığı kararı adli sicile yazılır.
Çocuk nüfus sicilinde anne ve baba olarak kayıtlı bulunduğu kişilerin soybağına tabidir. Ancak nüfus sicilindeki maddi bir hatadan kaynaklanan görünüşteki soybağı ilişkisi gerçek duruma uymaz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri