Sabrederken, insan yaşananı düşünür, onu bir şekilde tanımlar ve kabullenir. Yaşananlar kabullenildiği için de yıkıcı olmaktan çıkar. İnsan sabrettiğinde, sabrın sonucunda iyi bir netice bulur. Bu sebeple “sabır acıdır ama meyvesi tatlıdır”.
Sabır, Allah'ın rızasını kazanabilmek için bütün sıkıntılara katlanma, nefse hâkim olma, her türlü zorluğa göğüs gerip ilahi buyrukları yerine getirmektir. Çünkü bu durumda gösterilen sabır, kalpteki iman gücünü ve sabır makamındaki sebatı gösterir.
İşimizi ihtimallere bırakmamalıyız. Kazanmak muhakkak iken kaybetmek çok yanlış olur. (Sabreden zafere ulaşır) hadis-i şerifi, sabrın sonunun her zaman selamet olduğunu bildiriyor. Sabır döneminde acele etmemeli. Acelecilik şeytandandır.
Sabır, güçlükler karşısında Allah'tan korktuğu ve O'nun rızasını ümit ettiği için, nefsini fenalığa bırakmayıp tutmaktır. Sabır, tökezlemeyen bir binektir, insanı süratle ve emniyetle emeline ulaştırır. Sabır, saadet kapısının anahtarıdır. Sabır, başarının ilk ve son şartıdır.
Sabrın gâyesi, beklenmedik olaylar, içine düşülen güçlükler karşısında tedirgin olmamak, paniğe kapılmamak ve tahammül göstermektir. Allah Teâlâ sabredenlere mükâfatını hesapsızca vereceğini müjdelemiş ve onları övmüştür.
İlgili 36 soru bulundu
Buna göre, peygamberlerin ve evliyaların gördükleri musibetler, belalar, onların iç dünyalarını şiddetli bir imtihan alanına çeviriyor. Başkasının aynı konuda çektiği yüz gramlık sıkıntıya mukabil onlar bin gram sıkıntı çekerler.
Dünyada belâlara karşı sabır, ahirette insana Cenneti kazandırıyor. Dolayısıyla sabır dünyada anlam kazanır. Cennette sabır etmemiz gereken bir imtihan yaşayamayacağımız için, orada sabır etmemiz gereken bir durumdan söz etmek mümkün değildir.
Çünkü sabır; bizlere kendimizi kontrol etme yetisi kazandırır, ne zaman neyle karşılaşacağımızı bilmediğimiz dünyada, duygularımızla başa çıkabilmek için önemli bir yöntem sağlar, bizi güçlendirir ve hayata daha iyimser gözlerle bakabilmemize yardımcı olur.
Sabrın sırrı boş vermektir. Duygularını, düşüncelerini bir kenara bırakıp ne için yaşıyorsan onun hakkında yapman gerekenleri sıralamaktır. Kimseyi ölümden döndüremeyecek gücün olmadığını bir noktaada zayıf olduğunu kabul edip kendini zorluğa teslim etmendir.
Sabır dinin yarısıdır. Diğer yarısı da şükretmektir.
Bir kimsenin kendisine kötülük edenleri âdil bir şekilde cezalandırması haktır, ancak sabır göstermesi daha hayırlıdır. Sabretmek gerekir, bu da ancak Allah'ın ihsanı sayesinde olur (en-Nahl 16/126-127).
Sabır, acı ve üzüntü verici şeylere katlanma gücü demektir. İslam'da sabır en büyük erdemlerden biri olarak görülür. Tasavvufta ise sabır hayrın da şerrin de Allah'tan geldiğini bilmek ve ne olursa olsun şükretmek anlamında kullanılır.
EN ZOR İMTİHAN
En sıkıntılı imtihan, imtihanı yapandan gafil olmaktır. Hayat, bu gerçeği anlayacak kadar kısa, bu gerçeği kolayca taşıyamayacak kadar uzundur. Rutinin ve durağanlığın sisi, her an mucize, tecelli ve harikalarıyla zuhur eden Rabbimizin azametini idrak etmemize mânidir.
"Dünya insan için bir imtihan sahnesidir, ömür denilen şey de bu imtihanın süresidir. Bu imtihan ömrün sonuna kadar, son nefes çıkıncaya kadar sürer. Neticesi ise burada değil ahirettedir. Bütün imtihanlardan aldığı neticeler değerlendirilecek, başarılı veya başarısız olduğu ilan edilecektir.
"Kişi daima en sevdiği ile imtihan edilir." şekliyle bir hadis rivayeti bulamadık. Bu ayetlerde insanın en çok sevdiği şeylerden imtihan edileceği anlaşılmaktadır. Şu halde sevdiklerimizle imtihan oluyoruz ve vefat edinceye kadar da imtihan olacağız; unutmamak gerekir ki, imtihan oluyorsak Allah bizi seviyor demektir.
- Huzurlu ve güzel bir yaşam kazandırır. - Allah'ın sevgisini ve Allah'ın cennetini kazandırır. - Çevresi tarafından saygı ve sevgi görür. - Gereksiz yere isyan etmemeyi öğretir.
MERHABA! Cevap: Kişisel özelliktir. Fiziksel özellik dıştan görünür bir şeydir. Sabır soyuttur yani görülemez.
Sabır edilgenlik veya vazgeçiş değil, 'bekleme sanatı'dır. Ne zaman harekete geçeceğinin idraki. Zamanı telaşla kovalamak yerine, ani tatmine direnerek, onun bize sunabileceği yeni imkanları gözlemek sanatı.
Sabır duası, dar ve sıkıntılı zamanlarımızda, bir yanlışa bulaşmamak için okumamız gereken duadır. Allah'ın inayetiyle okunacak sabır duasıyla, sabır kazanır, yapabileceğimiz hatayı yapmayız. Sabrımızı arttırmak için ilk olarak Kur'an-ı Kerim'in inşirah suresi okunabilir. Elem neşrah leke sadrek.
İnsanların hayatını etkileyen en önemli değerlerden biri olan ve insan davranış ve tutumlarını yönlendiren sabır; üzücü ve sıkıntılı durumlarda dayanma, hayattaki güçlük ve problemlerle baş edebilme ve hayatı sürdürebilme yeteneğidir.
Sabır dilemek musibet getirir. Sabır dilemek yerine af ve afiyet dilemek gerekir deniyor.
Sabır her faziletin üstünde bir değer taşır. "Şüphesiz Allah Teâlâ sabredenlerle beraberdir." (Bakara, 2/153, 155). buyurarak, sabrın faziletini anlatmıştır. sözüyle, bir felaketle ilk karşılaştığı zamandaki sabrın önemini vurgulamıştır.
İnsan bu musibet ve sıkıntıları sabır ve tevekkül ile karşılar ise, büyük bir sevap kazanır, her dakikası ibadet hükmüne geçer.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri