Nitelik : Nitelik kavramı, bir nesnenin özellikleridir ve nesnenin mevcut durumunu tanımlar. Mesela bir ördeğin rengi ve ağırlığı o ördeğin nitelikleridir. Bir ördeğimizin rengi siyah, diğer ördeğimizin rengi beyazdır. Bu durumda her iki nesne (yani ördek) nitelikleri sebebi ile birbirilerinden bağımsızdırlar.
Sınıf (class) soyut bir veri tipidir. Nesne (object) onun somutlaşan bir cismidir. Java'da sınıf (class) kavramını doğada cins isimlere benzetebiliriz. Bir cins kendi başına belirli bir nesne değildir; ancak belirli türden nesnelerin ortak özelliklerini belirten soyut bir kavramdır.
Nesne Nedir? Nesne, içinde veri ve bu veriler üzerinde işlem yapacak olan metotları (fonksiyon) bulunduran yazılım bileşenidir. Nesne bu tanıma uygun olarak, kendi işlevselliğini de içinde taşır. Nesneler her uygulamada tekrar tekrar kullanılabilir.
Nesne Yönelimli Programlama Dilleri, soyutlamayı sınıf (Class) yapısı ile gerçekleştirirler. Sınıf yapısı içinde o nesneye ait özellikler ve metotlar tanımlanabilir. Ancak sınıf soyut bir yapıdır ve doğrudan kullanılamaz. O sınıftan üretilen örnekler sınıfa ait tüm özelliklere ve metotlara sahip olurlar.
Nesne Yönelimli Programlama (Object Oriented Programming), sınıflar ve nesneler kavramına dayanan bir programlama yaklaşımıdır. Bu yaklaşımın amacı, ihtiyaç duyulan programı daha küçük parçalara bölerek, yönetilebilir ve yeniden kullanılabilir hale getirmektir.
İlgili 32 soru bulundu
Larman nesneye yönelik analiz (object oriented analysis) aşamasını yazılımı geliştirecek gerçek sistemi oluşturan nesne ve kavramların tanımlanması olarak görür. Nesneye yönelik tasarım aşamasında da bu nesneleri yazılımda temsil edecek sınıfların ve işbirliklerinin (collaboration) tasarlanması olarak görüyor.
Bilgisayar bilimlerinde soyutlama, daha çok nesne yönelimli programlama ile ön plana çıkar. Nesne tanımlanırken verinin kulanılması veya veriye erişilmesi için gerekli detayların azaltılması işlemidir. Soyutlama kabaca veri (İngilizce: data) ve kontrol (İngilizce: control) soyutlaması olarak yapılır.
Object Oriented Programming yani Nesne Yönelimli Programlama, her işlevin nesnel olarak soyutlandığı bir programlama şeklidir. Bu açıklamayı daha da örnekleyerek açıklarsak, gerçek hayatta gördüğümüz birçok nesnenin bilgisayar ortamına aktarılma şeklidir.
Nesne Yönelimli Çözümleme ve Tasarım (İngilizce - Object Oriented Analysis and Design (OOAD)), bir sistemin/sistem modülleri setinin/organizasyonun/işletme biriminin gereksinimlerinin çözümlenmesinde ve uygun bir çözümün tasarımında nesne ile modelleme tekniklerini kullanır.
Nesne, cümlede öznenin yaptığı iş ve eylemden doğrudan etkilenen ögedir. Düz tümleç olarak da bilinir. Yüklemi geçişli bir fiil olan cümlelerde bulunur. Yükleme "ne", "neyi" ve "kimi" soruları sorularak bulunur.
Belirtili nesne ve belirtisiz nesne olmak üzere ikiye ayrılır. Belirtme hâl eki (-ı/-i/-u/-ü) alanlara belirtili; yalın hâlde olanlara da belirtisiz nesne denir. » Belirtisiz nesnenin kullanılması ile belirtili nesneninki arasında belirgin anlam farkı vardır. Nesnenin yeri de önemlidir.
Nesne ilişkileri kuramı, insan davranışını, ilişkilerini, psikopatolojisini anlamaya yönelik psikodinamik bir yaklaşımdır. Bu kuram, erken nesneler (ebeveynler, bakıcılar) ile olan ilişkilerimizin sonraki ilişkilerimizde de belirleyici olduğunu savunur.
Objectum, duyularla algılanabilen şey anlamına gelirken, obje cansız varlık ve nesne manasına gelir.
Eni, boyu, yüksekliği olan, uzay boşluğunda bir yer işgal eden ve hacmi bulunan her nesneye obje adı verilir. Bir düşüncenin nesnesi, o düşüncenin duygularımızla algıladığımız ya da bu algılarımızı birleştirerek zekamızla tasarladığımız tabiattaki somut karşılığıdır.
Sınıf (class) nesnelerden oluşan geniş kapsamlı bir kod kombinasyonudur. OOP 'da(Nesne Yönelimli Programlama) nesne sınıfın özelliklerini barındıran küçük yapı taşıdır.Yani biz bir sınıf yazarken çeşitli nesnelerin özelliklerini ve metodlarını bir arada toplarız.
Nesneye dayalı veri modelleme
Bu veri nesneleri, gerçek dünyadaki varlıkların yazılım soyutlamalarıdır. Örneğin, nesneye dayalı bir veri modelinde, otomobil bayisi ad, adres ve telefon numarası gibi özniteliklere sahip Müşteriler gibi veri nesnelerine sahip olacaktır.
Nesne Yönelikli Programlamanın sağladığı kolaylıklar
Oluşturulan nesneler birbirinden bağımsız olduğu için bilgi gizleme olanağı artar. Örneğin A nesnesi B nesnesinin özelliklerini kullanamaz ve erişemez. Nesne oluşturma, bir sınıf içerisinde gerçekleştirilir ve bu kodlar başka projelerde kullanılabilir.
Sınıf, nesne yönelimli programlama dillerinde nesnelerin özelliklerini, davranışlarını ve başlangıç durumlarını tanımlamak için kullanılan şablonlara verilen addır. Bir sınıftan türetilmiş bir nesne ise o sınıfın örneği olarak tanımlanır. Sınıflar genelde şahıs, yer ya da bir nesnenin ismini temsil ederler.
Örnek: “Memeli” sınıfından direkt bir nesne oluşturulmaz; ancak alt sınıfları tanımlanarak onlardan nesneler oluşturulur. Soyut sınıfın yöntemlerini, alt-sınıfları tarafından üzerine yazılmak üzere, sadece şablon olarak tanımlayıp içlerini boş bırakabiliriz veya soyut yöntem (“abstract method”) olarak tanımlayabiliriz.
Encapsulation, kapsülleme anlamına gelir. Encapsulation (Kapsülleme), nesne yönelimli olan programlamada yer alan herhangi bir nesnenin yöntemlerini, değişkenlerini ve özelliklerini diğer nesnelerden saklayarak, bunlara erişimini sınırlandırır. Bunun sonucunda ise yanlış kullanımlardan koruyan farklı bir konsepttir.
Inheritance (kalıtım) bir sınıftan başka bir sınıf türetirken aralarında bir alt-üst ilişkisi oluşturmayı ve bu sınıflar üzerinde ortak metotlar ve özellikler kullanılmasını sağlayan bir mekanizmadır.
Depersonalizasyon, derealizasyona birçok açıdan benzese de aslında farklı bir durumdur. Derealizasyondaki gibi çevreden ve nesnelerden soyutlanmak yerine kişi kendinden soyutlanır ve kendi düşüncelerinden, bedeninden ve hislerinden ayrılma hissi yaşar. Adeta dışardan bakan başka biri gibi kişi kendini uzaktan seyreder.
Abstraction (Soyutlama) detayları saklama ve sadece gösterilmesi istenen bilgileri kullanıcıya göstermek amacıyla kullanılır. Abstraction(Soyutlama) hem Abstract class(soyutlama sınıfları) ile hem de interfaces (arayüzler) ile yapılır. Abstrat keyword sınıflar ve metotlar için kullanılır.
Günlük dilde “somut kavram”, belli nesneleri, duyumlarımıza konu olabilen maddi varlıkları dile getiren kavramlar olarak tanımlanır: Kedi, masa, meyve gibi.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri