MEME İLTİHABI (MASTİT) En sık emziren annelerde doğumdan sonraki ilk üç aylık dönemde görülür. Memede ağrı, hassasiyet ve kızarıklık olur. Yüksek ateş, titreme, halsizlik gibi genel belirtiler de eşlik eder. Sebep genellikle meme başındaki çatlaklardan giren mikroplardır.
Memede kızarıklık oldukça sık rastlanılan bir şikayettir. Sıklıkla alerjik reaksiyonların bir sonucu olarak görülen bu durum meme iltihabından kaynaklanabileceği gibi kanser gibi önemli hastalıkların bir belirtisi de olabilir.
Mastit; memede kızarıklık, şişme, ağrı ve hassasiyete neden olan bir çeşit doku iltihaplanmasıdır. Sıklıkla emziren kadınlarda, genellikle doğumdan sonraki ilk 2 ay içinde gelişir. Doğumdan sonra emzirmeye bağlı olarak gelişen mastit, puerperal (laktasyonel) olarak adlandırılır.
Sonuç olarak; memenin sık sık emzirilmesi ya da puharla boşaltılması yanında meme başının temiz tutulmasının, mastit oluşumunu engelleyen en önemli faktörler olduğunu söyleyebiliriz. Emzirmeye bağlı olmayan mastitde ise; korunma açısından yine de meme başının temiz tutulması ve hijyene önem verilmesi başta gelir.
İlgili 30 soru bulundu
Yine emzirme döneminde meme başı temizliği ve nemlendirici kremler ile bakımı erken dönemde mastitin oluşmasını engeller ve tedaviyi hızlandırır. Meme dokusu üzerine yapılan masaj uygulaması ile de süt kesecikleri boşaltılıp kan dolaşımı hızlandırılır ve mastit hali daha hızlı tedavi edilebilir.
“Mastit” olarak bilinen meme enfeksiyonu yaygın olarak 18 ile 50 yaş arası kadınlarda görülmektedir. Emzirme ile ilgili olanlar ve emzirme ile ilgili olmayanlar olarak 2 ana gruba ayrılır. Emzirmeyle ilgili olan laktasyonel mastit, emzirmeyle ilgili olmayanlar granülomatöz mastit ve peridüktal mastitdir.
Bir merdane veya kavanoz yardımıyla lahana yapraklarını ezin ki içindeki kükürt enzimi açığa çıksın. Sonrasında yaprakları memenize kapatın. Bu şekilde bir sonraki emzirmeye kadar kalabilirsiniz. Lahana hem memenizi iyileştirecek hem de soğuk uygulama yapmış olacak.
Bu durumlarda da hızla bir uzmanına başvurmak gerekir. Memede oluşan kızarıklık emzirme dönemi değilse altta yatan çeşitli hastalıkların habercisi olabilir. Kızarıklığa, kaşıntı, morarma, akıntı, ağrı ve şişlik gibi belirtiler eşlik ediyorsa durum oldukça ciddi boyuttadır ve hemen doktora gidilmelidir.
Meme derinin bir bölgesinde kızarıklık, kalınlaşma, portakal kabuğu gibi yer yer çekintilerin ortaya çıkması, meme kanseri belirtisi olabilir. Meme derisinde böyle değişiklikler fark ediyorsanız, hekiminize danışmanızı öneriyoruz. Meme başındaki değişiklikler de bazen meme kanseri belirtisi olabiliyor.
Bebeğinizi emzirdikten sonra sütünüzü meme ucundan durulayarak temizlemesiniz. Çünkü maya, insan sütünde hızla büyür daha başka sorunlara neden olabilir. Her emzirmeden sonra göğüs ucunuza ılık kompres uygulayabilirsiniz. Bu yöntem de emzirirken yara olan memeye ne iyi gelir sorusunun cevaplarından biridir.
Meme hastalıkları ve tedavisi konusunda eğitimi olan doktorlar genel cerrahi uzmanlarıdır.
Kızamık, su çiçeği veya zona gibi viral durumlar da meme bölgesinde kızarıklıklara neden olabilir. Yukarıda listelenen durumlarda olduğu gibi, bunlar göğüslerin belirli bir bozukluğuna bağlı değildir ancak, ciddi sağlık sonuçları olabilir ve mümkün olan en kısa sürede incelenmeli ve tedavi edilmelidir.
Kadınların meme başı bölgelerinde ortaya çıkan kabarcıklar genelikle emzirme dönemlerinde değişen hormonlarıyla ilgili olduğu düşünülmektedir. Bu lezyonlara süt kabarcığı da denilmektedir ve vücut sağlığı olarak herhangi bir endişe verici sonuç doğurmaz ancak çoğu kadınlar için önemli bir estetik sorun olarak görülür.
Bebekler genellikle enfeksiyon olan, mastitli memeyi emmek istemezler. Emziren anne de enfeksiyon olan memeyi emzirirken daha fazla rahatsızlık ve ağrı hisseder. Bu sebeple mastitli memeden genelde emzirilmez. Mastitli memeden emzirmemek, süt vermeyi kesmek ancak memede oluşan sütü de boşaltmak, sağmak gerekir.
Memedeki iltihap zemininde apse gelişmişse görüntüleme eşliğinde ya da cerrahi olarak boşaltmak gerekiyor. Zamanında müdahale edilemeyen vakalarda ciddi septik tablolar oluşabiliyor. Emziren anneler penisilinler, alerji varsa sefalosporin, klaritromisin, eritromisin benzeri antibiyotikler kullanabiliyor.
Staphylococcus aureus ve Escherichia coli de dahil olmak üzere sığır mastitisinde en yaygın enfeksiyöz etkenlere karşı sağmal dönem mastitislerin meme içi tedavisinde kullanılan geniş spektrumlu ilaçtır.
Mastitiniz varsa bile memede apse gelişme olasılığını azaltmak için emzirmeye devam etmeniz önem taşır. Sütünüzde bebeği enfeksiyondan koruyan antikorlar bulunduğundan bu dönemde emzirmenin bebeğinize bir zararı olmaz.
Genellikle memenin yeteri kadar ve doğru bir şekilde emzirilmemesi nedeniyle, memede süt tıkaçlarının oluşması ve süt birikmesi mastit oluşumunu tetikler. Bazen meme başı çatlakları ve meme başındaki yaralardan süt kanalları yoluyla enfeksiyon gelişimi olabilir.
Modern çağın vazgeçilmez bir eşlikçisine dönüşen stres, mastitte de önemli bir risk faktörüdür.
Emziren Annelerde Memede Enfeksiyon
Doktor muayenesi (genel cerrahi uzmanı veya meme cerrahı) sonrası mastit için önerilen tedavi ile bu şişlik, sertlik veya kitle ortadan kaybolur.
Meme enfeksiyonunun apseye neden olduğu durumlarda cerrahi işlem ile müdahale edilebilir. Lokal anestezik enjeksiyondan sonra doktor, bir iğne ve şırınga ile aspire ederek veya küçük bir kesi kullanarak apse boşaltılabilir. Nadir de olsa apsenin derin olması halinde ameliyathane de drenaj yapılabilir.
Memenin enfekte olan kısmı şişebilir, ağrılı, kırmızı ve dokunulduğunda sıcak olabilir. Kadında ayrıca ateş ve baş ağrısı veya genel grip benzeri semptomlar olabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri