Sabır her faziletin üstünde bir değer taşır. "Şüphesiz Allah Teâlâ sabredenlerle beraberdir." (Bakara, 2/153, 155). buyurarak, sabrın faziletini anlatmıştır. sözüyle, bir felaketle ilk karşılaştığı zamandaki sabrın önemini vurgulamıştır.
Verdiği bela kadar sabır da ihsan eder. Sabır, bir zırhtır, onu giyen belaların tesirinden kurtulur. Allah, kulunu günahlardan temizlemek için iki yol açmıştır: Biri tevbe diğeri de sabırdır. Tevbe eden günahlarından arınır, sabreden kimse günahlara bulaşmaz.
Sabır, Allah'ın rızasını kazanabilmek için bütün sıkıntılara katlanma, nefse hâkim olma, her türlü zorluğa göğüs gerip ilahi buyrukları yerine getirmektir. Çünkü bu durumda gösterilen sabır, kalpteki iman gücünü ve sabır makamındaki sebatı gösterir.
En çok merak edilen ve hem yazım hem de okunuşu kapsamında araştırılan sözcükler içerisinde sabretmek kelimesi gelmektedir. Bu bağlamda kelimenin doğru biçimde ele alınış hali, 'Sabretmek' şeklindedir.
Şeytandan olan hiçbir şeyde hayır yoktur. Eğer acele edip, sabretmezsek, belalar artar. Fakat bu dönemde sabredersek, sonu muhakkak selamet olur. Şunu iyi bilelim ki, varlıkta imtihan daha zordur.
İlgili 32 soru bulundu
Buna göre, peygamberlerin ve evliyaların gördükleri musibetler, belalar, onların iç dünyalarını şiddetli bir imtihan alanına çeviriyor. Başkasının aynı konuda çektiği yüz gramlık sıkıntıya mukabil onlar bin gram sıkıntı çekerler.
[1] Başta peygamberler olmak üzere Allah, herkesi bir belâ ile imtihan etmektedir. Rabb'imiz, en çok sevdiği kullarını en büyük belâlarla imtihan etmiştir. Bu sebepledir ki geçmişte en büyük belâ ve sıkıntılarla imtihan edilen kişiler, Allah'ın en çok sevdiği kulları olan peygamberler olmuştur.
Allah?tan sabır istemeyin, sabır isterseniz musibetleriniz artar, diye bir Hadis varmış. Buna göre sabır istemek günah mıdır? Sabır dilemek musibet getirir. Sabır dilemek yerine af ve afiyet dilemek gerekir deniyor.
Dünyada belâlara karşı sabır, ahirette insana Cenneti kazandırıyor. Dolayısıyla sabır dünyada anlam kazanır. Cennette sabır etmemiz gereken bir imtihan yaşayamayacağımız için, orada sabır etmemiz gereken bir durumdan söz etmek mümkün değildir.
SABIR, acıya katlanma, sıkıntı ve meşakkatlere karşı soğukkanlılıkla mukavemet etme, aklın ve dinin gösterdiği yolda sebat etme. Sabır ruhun bir melekesidir, güzel bir huydur. Tahammülü zor ve nefse ağır gelen şeylere katlanmak ancak sabır ile olur.
"Kişi daima en sevdiği ile imtihan edilir." şekliyle bir hadis rivayeti bulamadık. Bu ayetlerde insanın en çok sevdiği şeylerden imtihan edileceği anlaşılmaktadır. Şu halde sevdiklerimizle imtihan oluyoruz ve vefat edinceye kadar da imtihan olacağız; unutmamak gerekir ki, imtihan oluyorsak Allah bizi seviyor demektir.
Allah tövbe edenleri ve temizlenenleri sever.” (Bakara, 2/222). “Allah Tövbe ve iman edip iyi davranışta bulunanların kötülüklerini iyiliklere çevirir. Allah çok bağışlayıcıdır, engin merhamet sahibidir.” (Furkan, 25/70). “…
Seçilmiş Hadisler on Instagram: “Rasûlullah ﷺ şöyle buyurdu: "Kim sabretmeye gayret ederse, Allah ona sabır verir. Hiç bir kimseye, sabırdan daha hayırlı ve büyük bir…” Seçilmiş Hadisler on Instagram: “Rasûlullah ﷺ şöyle buyurdu: "Kim sabretmeye gayret ederse, Allah ona sabır verir.
Sabır; îtidâli muhâfaza etme, tahammül gösterme, acıya katlanma, göğüs germe, sıkıntı ve meşakkatlere karşı soğukkanlılıkla mukâvemet etme, aklın ve dînin gösterdiği yolda sebât etme mânâlarına gelir.
İslam alemi için önemli bir yere sahip olan sabır kavramı Kur'an-ı Kerim'de yer alan ayetlerde ve Peygamber Efendimizin hadislerinde geçmektedir. Gerçekleşen veya gerçekleşmesi beklenen durumlarda insanın direnç gösterme; olumsuzlukları olumlu kılmak için gösterilen metanet anlamlarına gelmektedir.
Eğer bir şikâyet edecekse Allah'ı insanlara değil de, musîbeti Allah'a şikâyet etmek ve Allah'tan yardım istemek de sabrın bir gereğidir. 3. İbadetlere karşı sabırdır: Salih amellerin ve güzel işlerin tamamı ibadet kapsamındadır. Bir iş yapmak sabır ister.
Sabır hazinedir
Sabretmek, kurtuluşa, başarıya sebep olan güzel huydur. Sabır, Peygamberlerin hasletlerindendir. Bunun için atalarımız, (Sabır, acı ise de meyvesi tatlıdır), (Sabır selamettir), (Sabırla koruk helva olur) demişlerdir. Belalara sabretmek, kurtuluşa sebeptir.
Sabır, acı ve üzüntü verici şeylere katlanma gücü demektir. İslam'da sabır en büyük erdemlerden biri olarak görülür. Tasavvufta ise sabır hayrın da şerrin de Allah'tan geldiğini bilmek ve ne olursa olsun şükretmek anlamında kullanılır.
Sabrın sırrı boş vermektir. Duygularını, düşüncelerini bir kenara bırakıp ne için yaşıyorsan onun hakkında yapman gerekenleri sıralamaktır. Kimseyi ölümden döndüremeyecek gücün olmadığını bir noktaada zayıf olduğunu kabul edip kendini zorluğa teslim etmendir.
Sabır, uzun vadeli hedeflerinize odaklanmanıza ve pes etmeden devam etmenize yardımcı olur. Karşınıza çıkan engeller, ufak tefek aksilikler, şansızlıklar veya gecikmeler sabretmeyi bildiğinizde sizi yıldıramaz. Çünkü onların gelip geçici olduğunu bilirsiniz ve asıl hedefinizden şaşmadan çalışmaya devam edersiniz.
Bir musibet anında Allah'ın takdirine rızâ gösterip O'na sığınarak teselli bulmayı ifade eden söz ve davranışlar için kullanılan bir terim.
Ebu Hureyre –radıyallahu anh-'dan şöyle rivayet edilmiştir: Allah Rasûlü –sallallahu ve sellem- şöyle buyurdu:«Allah, kim için hayır dilerse ona musibet verir.» Hadisin manası: Eğer Allah kulu için hayır isterse onları kendi nefislerine, mallarına ve çocuklarına vereceği musibetle imtihan eder.
Bu imtihan ömrün sonuna kadar, son nefes çıkıncaya kadar sürer. Neticesi ise burada değil ahirettedir. Bütün imtihanlardan aldığı neticeler değerlendirilecek, başarılı veya başarısız olduğu ilan edilecektir. Allah-u Teâlâinsanları bir damla kerih sudan yarattı, imtihan için sahneye koydu.
Hz Ali'ye sorarlar: “Başımıza gelen sıkıntılar imtihan mıdır yoksa ceza mı?” İlmin kapısı cevap verdi: “Allah'a yaklaştırıyorsa imtihandır, uzaklaştırıyorsa cezadır.”
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri