Necasetin azı da üç mezhepte namaza manidir. Bedende, elbisede ve namaz kılacak yerde az da olsa necaset bulunmamalıdır.
Eğer Maliki'yi taklit ederse, Maliki'de necaset namaza mani olmadığı için, namaz sahih olur. Sual: Namazdan sonra elbisemizde necaset görsek, namazımızı iade etmemiz gerekir mi? Necasetle kılınan namaz sahih olmaz. Necaset olup da, bilmese sahih olur.
Bu çerçevede özür sahibi kimsenin çamaşırına özür yerinden çıkarak bulaşan kan, irin, idrar, cerahat gibi şeyler özür hali devam ettiği müddetçe namaza engel olmaz.
Cevap: Necaset, her temiz su ile, abdest ve gusül alınmış su ile, sirke ve gül suyu gibi akıcı mayilerle ve tükürükle temizlenir. Süt ve yağla temizlenmez.
Kurumuş necasetin elbiseye değmesi ile elbise kirlenmiş olur mu? Namazın sahih olması için bedenin, elbisenin ve namaz kılınacak yerin temiz olması gerekir. Dolayısıyla elbiseye veya bedene yapışık olan kurumuş necasetin bulunması namaza mani olduğundan temizlenmesi gerekir.
İlgili 32 soru bulundu
Bu sıvı necis olup abdesti bozar. Fakat necaseti hafif olup avreti yıkamak ve elbiseye su püskürtmek yeterlidir.
Değerli kardeşimiz, Hanefi mezhebine göre elbiseye veya bedene bulaşan idrar, el ayası kadar bir alandan az bir yere yayılmışsa bu namaza mani değildir. El ayasından fazla bir alana yayılan idrar namaza manidir. Katı pislikten de üç gramdan fazlası elbise veya bedende bulunursa namaza manidir.
Namazın şartlarından birisi necasetten (pislikten) temizlenmektir. Namaz kılacak kişinin elbisesinin, bedeninin ve namaz kılacağı yerin, el ayası miktarında ve daha fazlasında kan, idrar gibi necasetler bulunursa namaza mani olur. Bu miktardan az olan necaset ise ruhsat kapsamında olup namaza engel teşkil etmez.
Bu nedenle temiz kabul edilen akıntı, abdesti bozmadığı gibi bu akıntının çamaşıra bulaşması da namaza engel değildir.
- Mezi normal abdesti bozar mı ve elbise değiştirilmeli mi yani namaz kılınabilir mi o elbiseyle? Değerli kardeşimiz, Mezi gelirse namaz abdesti bozulur, ancak gusül abdesti bozulmaz.
Soru-Elbise üzerinden cinsel organı tutmak abdest bozar mı ? Elbise üzerinden cinsel organı tutmak abdesti bozmaz.
Namaz abdestim geçerli olur mu? el Cevab: Evet bu renkteki akıntı pamuk ya da peçeteyle dışarı çıkması engellense abdestlilik hükmü devam eder. Dışarı çıktığında ise çamaşırın değişmesi ve abdestin yenilenmesi gerekir.
İslam açısından on bir necaset (idrar, dışkı, kan, leş, şarap, arpa suyu, kâfir, köpek, domuz, necaset yiyen devenin teri) ve bu necis şeylerden biriyle teması olmuş ve necasetin kendisine geçtiğini insanın kesin bilgiyle bildiği şeyler dışında her şey temizdir.
Hatta bedenin veya elbisenin temiz yerine ulaşmasa dahi farz ihtiyata göre onunla namaz kılmak caiz değildir. 848- Namaz kılanın takke ve çorap gibi avret yerini örtmeyecek kadar küçük olan elbiseleri necis olursa, lâşe ve köpek gibi necis olan hayvandan yapılmadığı takdirde, onlarla kılınan namaz sahihtir.
Fetva Kurulu, "necis maddelerin, örtü veya toprakta kuruduğu durumlarda, ıslak olmayan bir başka kumaşa veya bedene temas durumunda necis yapmayacağını" belirtti.
1. Elbisede kan görüldüğü takdirde bakılır, eğer el ayasını geçmiyorsa ve vücuttan akmadığı kesinse namaz geçerlidir. Eğer vucuttan akan kan ise en son abdest aldıktan sonraki kıldığı namazlarını kaza etmesi gerekir.
Ancak kişi, namazdan sonra çamaşırında gördüğü ıslaklığın, namazdan önce veya namaz esnasında çıkan bir idrar damlası olduğunu biliyor ve çıktığı anı hatırlıyorsa, o takdirde abdestsiz namaz kılmış sayılır.
Cevap metni. Allah'a hamd olsun. Elbiseyi değiştirmek, abdesti bozan şeylerden değildir. Eğer bir kimse, abdestli ise ve abdesti bozan şeylerden herhangi birisini yapmamışsa,elbisesini değiştirmekle abdesti bozulmaz.
-Önden ve arkadan çıkan temiz ya da necis her şey abdesti bozar.
Değerli kardeşimiz, Kasıklardaki veya koltuk altlarındaki kılların uzaması, hatta kırk günü geçmesi de asla namaz ve abdeste zarar vermez, alınan abdest ve kılınan namaz geçerlidir.
Özetle, görülemeyen bir pisliğin bulaşmış olduğu eşya, bir kap içine konarak üç kez yıkanır ve her defasında sıkılmakla temiz olur.
Hz. Peygamber'in (s.a.s.) çorapsız olarak namaz kıldırdığı kaynaklarımızda sabittir (Ebû Dâvûd, Salât, 89 [653]; İbn Mâce, İkâmetü's-salavât, 66 [1038]). Bu sebeple çorapsız olarak namaz kılmakta bir beis yoktur.
Abdest ve gusülde kullanılmış sulara 'mâ-i musta'mel' (kullanılmış su) denir. 'Kullanılmış su' hükmî kirliliği (hades) giderme özelliğini yitirmiş olsa bile necis sayılmaz.
Su, böbreklerde biriken ürik asit, keratin gibi maddelerin seyreltilmesini ve vücuttan atılmasını sağlar. Bol su içmek böbreklerin temizlenmesini sağlarken az su içmek zararlı maddelerin böbreklerde birikmesine, idrar akışının yavaşlamasına sebep olur.
Eti yenen hayvanların dışkılarının ve idrarlarının Şaafilerin necis olarak saydıkları belirtilmiştir. Bu hayvanlardan dört ayaklı olanlarınkine necaseti hafife, yani hafif pislik adı verilmektedir. Bu hayvanlar sığır, koyun, geyik gibi dört ayaklı hayvanlardan oluşmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri