Dubai'de kurulan şirketler; tüketim mallarının ithalatı, üretimi veya stoklanmasını yapmaları durumunda tüketim vergisine tabi tutulmaktadır. Dubai vergi cenneti olmakla beraber birçok yabancı yatırımcıyı da ülkesine çekmektedir.
[1] BAE dışından elde edilen gelirler için %0 gelir vergisi geçerlidir. Ancak Dubai içerisinde kazanılan gelirler için gelir vergisi 2024 yılı itibari ile %9'a çıkartılmıştır.
İsviçre, Hollanda ve Lüksemburg gibi ülkeler de vergi cennetidir. Delaware ve Wyoming de birkaç çok popüler vergi cenneti eyaletlerdir.
Ülkede tarım ve sanayi üretimi yetersiz olduğundan, ihtiyaçların büyük bir bölümü ithalat yoluyla karşılanmaktadır. İthal ettiği başlıca ürünler motorlu taşıtlar, elektrik ve elektronik ürünler, mücevherat, parfüm ve kozmetik ile gıdadır. En büyük tedarikçileri Çin, Hindistan ve ABD'dir.
Dubai tarihinde bir dönüm noktası olan 1833'te Bani Yas kabilesinden Maktoum bin Butti halkını Dubai Creek'in ağzındaki Shindagha Yarımadası'na getirdi. Bin Butti buraya yerleşerek kasabanın Abu Dabi'den bağımsızlığını ilan etti. O andan itibaren, Dubai bir balıkçı köyü olarak kabul edildi.
İlgili 25 soru bulundu
Dubai ekonomisi tarihsel olarak petrol sanayisi üzerine kurulmuş olsa da, Emirlik batı tipi işletmecilik usulleriyle yürüttüğü turizm, havayolları, gayrimenkul işlemleri ve mali hizmetler alanında önemli gelir kalemlerini oluşturmuştur.
Az sayıda göl ya da nehrin bulunduğu kurak bölgelerde yaşayanlar, içme suyu tedariği için denizlere yöneliyor. Dubai'nin içme suyunun yüzde 90'dan fazlası denizden elde ediliyor. Büyük tuzlu su arıtma tesisleri ters osmoz işlemini kullanarak devasa miktarlarda içme suyu üretimi yapabiliyor.
Emlak vergisi, araba vergisi, KDV, gelir vergisi…yok. Kullanılan elektrik, su, doğalgaz bedava.
Dubai vatandaşlığına geçmek için kendi ülke vatandaşlığınızdan vazgeçmeniz gerekmektedir. Gereken prosedürler yerine getirildiğinde, Dubai yaşam şartlarına uygunluk gösterdiğiniz takdirde Dubai vatandaşı olmak için başvuruda bulunabilirsiniz. Dubai vatandaşlığı almak için tek yol evlenmektir.
Dubai'de anakarada iş kurmanın maliyeti en az 23.000 AED olurken; serbest bölge işi kurmanın maliyeti şirket başına 50.000 AED ve hissedar başına 10.000 AED olmaktadır. Dubai'de bir şirket şubesi kurmak ortalama 25.000 AED olmaktadır. Ancak Dubai'de şirket kurmadan önce bir banka hesabı açılması önerilmektedir.
Umman: Umman Sultanlığı da diğer Körfez devletleri gibi zengin petrol yataklarına sahip. Geçen nisanda ülkenin petrol gelirleri yüzde 35 artarak 8.49 milyar dolara çıktı. Petrol Umman'ın toplam bütçe gelirinin yüzde 71'ini oluşturuyor. Ülkede gelir vergisi ya da sermaye kazançlarına vergi uygulanmıyor.
Vergi cennetleri, artan haksız vergi rekabeti sonucu bazı devletlerin kendi iradeleri doğrultusunda, yabancı sermayedarlara ve şirketlere çok fazla ver- gi avantajının sunulduğu ülke veya bölgelerdir.
Belçika yüzde 52,6 ile OECD üyeleri içinde çalışanların en fazla vergi ödediği ülke.
BAE, 2018'de %5 Katma Değer Vergisi (KDV) uygulamaya başladı, ancak turistler yine de vergisiz alışverişin tadını çıkarabilirler. KDV iadeleri yalnızca BAE'de kaldığınız süre boyunca satın alınan ve yurt dışına götürülecek mallar için geçerlidir.
Dubai modern yapıların, lüks arabaların bulunduğu bir şehir olmasıyla birlikte, pahalı bir ülkedir ama insanlar bu pahalılıkla doğru oranda maaşlar almaktadır ve Türkiye'ye göre alım gücü daha yüksektir. Aylık maaş tam olarak sizin yaşam masrafınıza yetiyor.
Dubai yaşamak ve çalışmak için pahalı bir şehir. Bazı hizmetlerin pahalılığı ve genel olarak toplamda cebinizden çıkacak miktar da hesap kitap yaparken mutlaka dikkate almanız gereken bir boyut.
Türkiye'den Dubai'ye Seyahat İçin Vize Almak Gerekiyor mu? Ülkemizden Dubai'ye seyahat edecek olan kişiler Hizmet, Hususi ve Diplomatik Pasaportuna sahip ise vize almadan seyahat edebilmektedir. Bu kişiler 90 gün Dubai'de kalabilmektedir. Fakat Bordo pasaportuna sahip kişilerin vize almaları gerekmektedir.
Dubai oturum izni 3 yıla kadar geçerli olmaktadır ve bu süre sona erdiğinde şartların uygulanmaya devam edilmesi halinde yenilenebilmektedir.
Diplomatik, hususi ve hizmet pasaportları vizeden muaftırlar (90 gün geçerli, 90 gün ikametli).
2. Dubai'de yoksulluk diye bir şey yok. Göçmenleri de göz önünde bulundurunca, Dubai'de yoksul insan sayısının düşünüldüğünden çok daha fazla olduğunu söylemek mümkün. Bir işçinin maaşı 200-350 dolar arasında değişiyor.
Dubai, çölde bir vaha misali gökdelenleri, görkemli binaları, lüks ve konforu ile Arap Yarımadası'nda kurulmuş bir emirliktir. Birleşik Arap Emirliklerine bağlı 7 emirlikten biri olan Dubai aynı zamanda gelişimi, zenginliğiyle en tanınmış olanıdır.
Dubai para birimi, Birleşik Arap Emirlikleri Dirhemi veya kısa adıyla dirhemdir ve uluslararası para birimi kodu AED'dir. 1 dirhem 100 fildir. Dirhem, 1997 yılından beri ABD dolarına sabitlenmiştir, yani döviz kuru hiç değişmez.
Altın, Pırlanta, Mücevher. Dubai'nin ışıltısı ve görkemi tüm dünyada biliniyor. Bu şatafatın kaynaklarından biri ise altın, bu nedenle aynı zamanda “altın şehir” olarak da anılıyor. Altın ve mücevher konusunda da sıfır vergiye sahip olan Dubai bu konuda da, birçok yerden olduğundan daha ucuz.
Taksilerde herhangi bir şey unuttuğunuzda eğer plakayı alıp taksilerin üzerinde yazan telefon numaralrına bildirseniz unuttuğunuz şey otelinize geri gelir. Musluk suyu az güvenilir ve içilmez. Ama kaynatıldığında kahve ve çay için kullanılabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri