Evde sabun yapmak için öncelikle sabun bazını çok düşük ısıda yavaş yavaş eritin. Bunun için benmari yöntemi yahut mikrodalga fırın kullanabilirsiniz. Sabun bazı yaklaşık 60 derecede erir. Daha yüksek ısıya gerek yok.
Su seviyesinin, sabununuza sıçrama yapmayacak düzeyde olduğundan emin olun. Bu şekilde sabun bazınız 10-15 dakika gibi kısa bir sürede eriyecektir. Kontrollü ısı seviyesi ve güvenlik açısından elektrikli ocak kullanımını tavsiye ederiz.
Yanıcı değildir, nem ya da suyla temas ettiğinde ısı açığa çıkarır. Asit nötralizasyonun da ve bazı reaksiyonlarda kıvamlaştırıcı olarak kullanılır. Beyaz, renksiz, kokusuz sıvı halde olan bir maddedir.
Sabun banyoda kullanıldıkça neme bağlı olarak eriyebilir, jelimsi bir kıvama gelebilir. Bu sorunu da en iyi hindistancevizi yağı, palm yağı, palm çekirdeği yağı, kakao yağı çözer.
Sabun bazlarını küçücük bir su ısıtıcısının buharında bile eritebilirsiniz... Bazlar erimeye başladığında kaşıkla durmadan karıştırın. Sürekli karıştırmanız erime süresinde sabunların üzerinin katılaşmasını engelleyecek.
İlgili 35 soru bulundu
Limon yağı: Limon yağını, yumuşak, pamuklu bir beze dökün ve yuvarlak hareketlerle sabun artığını ovalayın. Daha sonra, limon yağının fazlasını temiz bir bez ile temizleyin. Sabun artıklarının yok olduğunu göreceksiniz. Karbonat: Karbonat da, sabun artıklarını kolayca temizlemeye yardımcı olur.
Katı sabunlar, yağ asitlerinin sodyum tuzları, Arap sabunu kıvamında olan sabunlar ise potasyum tuzlarıdır. Potasyum sabunları, sodyum sabunlarından daha çabuk erir. DoymamıĢ yağ asitlerinin verdiği sabunlar doymuĢ olanlara oranla suda ve alkolde daha fazla erir.
Örneğin 1000g zeytinyağından katı sabun yapmak için 0,1345 x 1000=134,5g Sodyum Hidroksit, jel sabun yapmak için 0,1906 x 1000=190,6g Potasyum Hidroksit ihtiyacımız vardır.
Kalıp sabunların çoğunun süresi iki ila üç yıl sonra dolar. Doğal veya el yapımı sabunların süresi, uçucu yağlar ve kokular küflenebileceğinden, bir yıl içinde kullanmak en doğru olanı.
Satın alacağımız sabunun doğal sabun olup olmadığını anlamanın en iyi yolu etiketinde şu içeriklerin yer alıyor olması: Su, doğal yağlar (badem, papatya, defne vb), Sodyum Hidroksit/Kostik (NaOH), tuz (NaCl) ve gliserin. Doğal sabun ile ilgili yaşanabilecek potansiyel sorun yüksek ph değerine sahip olması.
Görünüş : Berrak, renksiz, kokusuz sıvı Yanıcı değildir. Nem yada suyla teması yanıcı maddeleri ateşlemeye yetecek derecede ısı açığa çıkarabilir. Çoğu metallerle havaya karıştığında patlayıcı olan hidrojen gazı açığa çıkararak reaksiyona girer.
Sabun ham madde temelde yağ ve alkalidir. Yağ olarak zeytinyağı, Hindistan cevizi yağı, kakao yağı gibi bitkisel yağlar ya da kimyasal yöntemlerle çıkarılan başka yağlar kullanılabilir. Alkali olarak sodyum hidroksit ya da potasyum hidroksit kullanılabilir.
Kimyasal olarak sabun aslında tuzdur. Günümüzde sabun yalnızca kostik (sodyum hidroksid ve türevi), yani bazdan üretilmektedir; satın aldığınız sabun içerisinde, kostik kullanılmadığını iddia ediliyorsa, bu sizi aldatmaya yönelik bir çabadır.
Bunun için benmari yöntemi yahut mikrodalga fırın kullanabilirsiniz. Sabun bazı yaklaşık 60 derecede erir. Daha yüksek ısıya gerek yok. Eğer gliserinli sabun bazı kullanacaksanız, erime aşamasında kabın ağzını kapalı tutun.
Türkler 11. yüzyıla kadar sabun yerine sulardaki soda, çöven, saparma, zabun otu, süt kökü, kaşık otu, acı ağaç, kılaya kavuğu, tavşankulağı, hint kestanesi gibi maddeleri ve külü kullanmıştır.
Kalıba dökülen sabun ortlama 25 ila 30 dakika (kalıp büyüklüğü donma süresi ile doğru orantılıdır) sonra kalıptan çıkartılabilecek donmaya ulaşır.
Köylülerin yapmış oldukları sabunlarda yapılan hile ve hatalardan bahsedeceğim. Fabrikasyon sabunları anlatmanın gereksiz olduğunu düşünüyorum. En kötü köy sabunu ile karşılaştırılabilir olduğunu düşünmüyorum. Yaklaşık 1kg sabun elde edebilmek için 1kg civarında zeytinyağı kullanılması gerekmektedir.
Hala sıvı halde olan karışımı kalıplara döküp 24 saat bekletiyoruz. 24 saatin sonunda sabunlar kalıplaşmaya başlamış olduğunu göreceksiniz. Bu aşamada kalıplardan çıkartıp kurumaya bırakıyoruz. Yazın 2 - 3 saat güneşte kurutulabilir.
Su, kalıp sabunu kıracak ve kalıntı banyonuzda birikecektir. Sabunu saklamanın en iyi yolu, duşun dışında ve kurumasına izin veren delikleri olan bir sabunluktur. Bakteri üremesini önlemek için fırçalarınızı düzenli olarak temizlemeniz ve sonrasında düzgün bir şekilde kurutmanız önemlidir.
Doğal sabun hemen hemen her yağdan yapılabilmektedir. Doğal sabun en basit olarak yağ ve sıvılaştırılmış kostik bileşiminden oluşmaktadır. Bitkisel yağlardan sabun yapılabileceği gibi, hayvansal ve atık yağlardan da doğal sabun üretimi yapılabilmektedir.
Sabun Bazını Eritin
Tencere içerisindeki su iyice ısındıktan sonra ısıya dayanıklı kabın içerisine daha önceden aktar gibi satış noktalarından almış olduğunuz sabun bazını küçük küçük küpler halinde doğrayarak ekleyin. Sabun bazının 1-2 dakika içerisinde benmari usulü erimesini sağlayın.
Kimyasal açıdan olumlu ortamı bulunan toprak veya su içerisinde ceset sabunlaşır. Cesette mevcut yağlar, yağ asidi ve gliserin haline geçerek parçalanır. Yağ asitleri ve cesedin bulunduğu yerde bazik maddeler mevcutsa, sabunlaşma meydana gelir. Bunun için killi toprak ve kireçli sular en olumlu ortamı oluştururlar.
Çoğu insan da bilmiyor zaten. Arap sabunu normal şartlar altında tam olarak çözülmediği için jel kıvamında bir sabundur. Onu olduğu gibi kullanmaya çalışırsan köpürmez ve çözünmediği için de yağ ile tam olarak etkileşime girmez ve yağları çözmez.
7 kalıbı 1 kg gelen yaş sabun kuruduktan sonra 10 kalıbı 1 kg gelmektedir.
sabunda son kullanma tarihi yoktur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri