Eskiden bazlar yerine Soda ya da Potas kullanılmaktaydı ve sabun üretimi genel itibarıyla büyük kazanlarda yapılırdı. Artan nüfus ve paralelinde talebin artmasıysa fabrikasyon üretimine geçilmiştir. Ama hâlâ günümüzde eski yöntemlerle üretim yapan küçük işletmeler bulunmaktadır.
Sabun, muhtemelen çok eski bir şölende, ateş üstünde pişen etin küllere damlayan yağlarının bir yan ürünü olarak ortaya çıkmıştır. Bu durumda olan, ciltteki kirleri sökmede ve yıkayarak çıkarmada harika olan kaygan bir maddeyi ortaya çıkarmış, kimyasal bir reaksiyondur.
Osmanlı döneminde sabun üretimi, “sabunhane” olarak adlandırılan tesislerde gerçekleştirilmiştir (Camuz, İpeklioğlu ve Böke, 2015, s. 14).
Doğada bulunan soda, kil, kükürt gibi maddelerin, sabunkökü gibi bitkilerin ya da kolay ulaşabildikleri üre, kül gibi maddelerin de gücünü keşfetmişler, sabun ya da deterjan olarak kullanmışlardır.
Özellikle ortak kullanılan tuvaletlerde sifon, musluk, kapı kulpları derken temas ettiğimiz her yerde milyonlarca bakteri bulunuyor ve el hijyenimizi sağlamamız sağlığımız açısından çok büyük önem taşıyor. Söz konusu el hijyenimiz olunca da akla ilk etapta tabii ki sabun kullanımı geliyor.
İlgili 42 soru bulundu
Tarihte, sabunlar genellikle sodyum, soda küllerinin ya da potasyum ve tuzlarının ve yağlı asitlerinin kül suyuyla sabunlaşma tepkimesine girmesi sonucu elde edilirlerdi. Temeldeki yağların hidrolizi, gliserol ve rafine sabunu oluşturur.
Sabun ham madde temelde yağ ve alkalidir. Yağ olarak zeytinyağı, Hindistan cevizi yağı, kakao yağı gibi bitkisel yağlar ya da kimyasal yöntemlerle çıkarılan başka yağlar kullanılabilir. Alkali olarak sodyum hidroksit ya da potasyum hidroksit kullanılabilir.
Peygamberimiz (asm) döneminde sabun gibi temizlik maddeleri olmayabilir. Ancak temizlik için çeşitli maddeler kullanılmıştır. İslâm Dini, taharete yani temizliğe özel bir önem vermiştir. Tahâret lügatta; pislikleri terk etme ve onlardan uzak durma mânâsına gelir.
SABUNU İLK KEZ SÜMERLER KULLANDI
Sabunun tarifinin ilk kez Sümer Yazıtları'nda (M.Ö. 2500) yer aldığı belirtilir. Yazıtlarda, odun küllerinin kaynatıldığı suya yağ eklenerek yavaşça eritildiğinde sabuna çok benzeyen bir maddenin ortaya çıktığından bahsedilir.
Geleneksel zeytinyağı sabunu, hamam da banyo yaparken kullanılması en uygun sabunlardan biridir, zira yüzey gerilimi çok yüksek olduğu için, soğuk su ile temasında, genelde son kullanıcının beklediği yoğun köpürme gerçekleşmez. Zeytinyağı sabunu banyo sabunudur sadece sıcak su ile köpürür.
Sabun yapım tarihi binlerce yıl öncesine dayanmaktadır. Bu sanatta ilk ustalaşanların Babil'iler olduğu söylenir. Tarihsel verilere göre hayvan donyağı ve odun küllerini kullanmışlardır.
Antik Roma'da çamaşırlarını nehirde yıkayan kadınlar bir bölgede çamaşırların daha iyi temizlendiğini fark eder. Çünkü nehrin biraz yukarısında bir hayvan kurban edilmiştir. Yağan yağmur, hayvansal yağ ve kül nehirle aşağıya taşınır. İşte bu çamaşırların iyi yıkanmasını sağlayan şeyi oluşturur, yani sabunu.
Türkiye'nin İlk ve Tek Organik Zeytinyağlı Sıvı Sabun'u EST 1923'ten - Sağlık Haberleri.
Hacı Şakir, Hacı Ali Bey'in oğludur. Hacı Ali bey, 19. yüzyılın ortalarında Kırım'da sabun ve mum üreten Kazan Tatarı bir müteşebbistir. Bu sabunun ilk üretimi, 1889'a kadar götürülür. Hacı Şakir daha sonra Sabuncuoğlu soyadını alır.
3.1. SABUNUN TARİHÇESİ Sabunun 2300 yıldan beri bilindiği ve ilk defa M.ö. 600 de Fenikeliler tarafından yapıldığı kabul edilmektedir. Sabun Fenikeliler ile Galyalılar (eski Fransa) arasında bir mübadele maddesi idi ve Mürver ağacı, Keçi Donyağı ve odun kökü ile yapılırdı.
Hasta sağlığı için el yıkamayı tarihte ilk gündeme getiren isim ise 1818 doğumlu Ignaz Philipp Semmelweis. Semmelweis, antiseptik prosedürlerin öncüsü olarak bilinen, Macar bilim insanı ve hekim.
Beyaz sabun, genellikle sodyum hidroksit ve süt yağı gibi doğal malzemelerin karışımından üretilen bir temizlik ürünüdür.
Simyacılar, amaçlarını gerçekleştirememelerine rağ- men mürekkep, cam, barut, seramik, esans, alaşım, boya, sabun, mum, yemek tuzu, zaç yağı, göz taşı, Kıb- rıs taşı, tuz ruhu, şap, kezzap, ipek gibi maddeleri ve al- tın, gümüş, cıva gibi elementleri keşfetmişlerdir.
Sabun, cildi temizler ve bakterileri öldürür. Aynı zamanda cildi yumuşatır ve nemlendirir. Ayrıca el ve vücut temizliğinde kullanılabilir. Sabunlar, parfümler, renklendiriciler ve diğer ilavelerle zenginleştirilerek kişinin ihtiyacına göre üretilebilir.
Peygamber (asm), başlarını, sidr ağacı yaprağının kaynatılmasıyla elde edilen bir karışımla yıkardı. Müminlerin annesi Ümmü Seleme (ra) başta olmak üzere, ashab-ı kiramdan pek çoğu, Hz. Peygamber'in mübarek saçlarını ve sakal-ı şeriflerinin kıllarını, teberrüken saklamışlardır.
Peygamberimiz dişini "misvak"la temizlerdi. Misvak, Arabistan'da yetişen "arak" ağacının kök ve dalından kesilerek yapılırdı. Bazı zamanlar zeytin dalından da misvak yaptığı olurdu Peygamberimiz her vesileyle dişlerini temizlerdi. Özellikle abdest alırken, namaza başlamadan önce mutlaka misvak kullanırdı.
Evs bin Havlî testi ile su taşıyor, Hz. Abbas ile Üsâme ve Şükrân, Peygamberimizin (asm) üzerine su döküyorlardı. Hz. Ali (ra) de eline sarmış olduğu bez ile gömlek üzerinden oğuşturarak Peygamberimizi (asm) yıkıyordu.
İçindekiler: Sodyum Palmat, Sodyum Donyağı, Su, Sodyum Palm Kernelat, Gliserin, Stearic Asit, Sodyum Klorür, Parfüm, Octyldodecanol, Sitrik Asit, Tatrasodium EDTA,Etidronik asit, Disodium Dsityrybiphenyl Disulfonate, Citronellol, Geraniol, CI 77891. Serin ve kuru tutun, güneşten koruyun.
Hacı Şakir Bey'in, 19. yüzyılın ortalarında Kırım'da sabun ve mum üretimi ile başlayan, 1915 yılında da göç ettiği İstanbul'da devam eden marka yolculuğu, Colgate-Palmolive Türkiye çatısı altında devam ederken, ilk günkü "doğal", "saf" ve "kaliteli" algısı ile Hacı Şakir, geçen 130 yılda Türk halkının kültürünün bir ...
Sabun yapımında iki temel madde vardır; kostik (NaOH) ve yağ. Doğal sabun yapımında bu iki madde kullanılır. Bununla birlikte içerisine; su, tuz ve gliserin katılmaktadır. Bunun dışında herhangi bir kimyasal kullanılmaz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri