Yeni tanıma göre; bir maddenin kendisi için çözücü olmayan bir ortamda 10−5-10−7 cm boyutlarında dağılmasıyla oluşan çözeltiye kolloidal çözelti denir. Örneğin kükürdün, kilin, sabunun suda dağılmasıyla kolloidal çözelti oluşur.
Sentetik deterjanlar suda kolloidal çözelti verirler ve bu maddelerin temizleme özelliği kolloid kimya problemidir.
Kolloid; bir maddenin diğer bir madde içerisinde çıplak gözle görülemeyecek boyutta dağılmasıyla oluşan heterojen karışıma verilen isimdir. Kolloidal çözelti nedir? Bir maddenin kendisi için çözücü olmayan bir ortamda 10-5-10-7 cm boyutlarında dağılmasıyla oluşan çözeltiye kolloidal çözelti denir.
Sabunlu su, homojen değil kolloid bir karışımdır. Yani heterojen karışıma daha yakın olmaktadır ama tam anlamıyla bir çözelti olmadığı için kolloid çözelti adını almaktadır. Eğer gerçek bir çözelti gözü ile bakacaksak sabunlu su homojen değildir heterojendir diyebiliriz.
KOLOİTLER: Katı taneciklerin bir sıvı içerisinde çıplak gözle görülmeyecek kadar küçük tanecikler halinde heterojen olarak dağılmasıyla oluşan karışımlara denir. Kan, boya, renkli cam, sabun köpüğü ve krema koloitlere örnektir.
İlgili 43 soru bulundu
Görünenin aksine gazoz bir homojen karışımdır.
Sizin için kolonya homojen mi yoksa heterojen midir detaylarıyla derledik. Kolonya homojen bir karışım olarak kabul edilmektedir. Kolonyanın içerisindeki tüm maddeler aynı özellikleri gösterdiğinden homojen olarak kabul edilir.
Yeni tanıma göre bir maddenin kendisi için çözücü olmayan bir ortamda dağılması ile oluşan çözeltiye kolloidal çözelti denir. Kolloid karışımlara örnek olarak altın suyu, çırpılmış yumurta, krem şanti, ketçap, mayonez, bira köpüğü verilebilir.
Kolonya, homojen karışıma örnektir. Kahve, heterojen karışımdan süspansiyona örnektir. Süt, heterojen karışımdan emülsiyona örnektir.
Homojen karışımın bu açılımı dikkate alındığında ise tuzlu su homojen karışıma bir örnek olur. Bunun yanı sıra heterojen karışımlar bu durumun tam tersidir. Yani karıştırılan maddeler tek bir madde gibi gözükmez ve her yerinde de aynı özelliği göstermezler.
Çözelti, bir maddenin diğerini çözdüğü iki veya daha fazla maddenin homojen bir karışımıdır. Tuzlu su bir çözelti için verilebilecek örnekler arasındadır. Kolloidler, parçacıkların asılı kalabilecek kadar küçük olduğu homojen karışımlardır.
heterojen karışımlara koloit karışımlar denir. Süt bir koloit karışımdır. karışımlara çözeltiler de denir.
Kolloid ve kristalloid'ler sıvılar yaygın olarak bu amaçla kullanılmaktadır ve etkinlikleri birbirine yakındır3.
Mayonez bir KOLLOIDAL EMÜLSİYON dur, dedi.
Çiğ yumurta sarısı ve bitkisel yağ karışımından oluşur. Sürekli çırpılan yumurta sarılarına koyu bir kremaya dönüşünceye değin yavaş yavaş yağ eklenmesiyle elde edilir.
Salata, bu bağlamda bir "heterojen karışım" örneğidir.
Püskürtme teknolojisi sayesinde burun içine homojen olarak dağılır ve tüm açılardan (başınız dik ve yatay konumdayken) rahatlıkla kullanılabilir. Günde her bir burun deliğine 3 - 4 kez kullanılabilir.
Süspansiyon karışımlar bir çözelti değildir. Çünkü karışımı oluşturan maddeler arasında herhangi bir fiziksel bağ yoktur, maddelerin molekül yapıları değişmez. Ayran, tebeşir tozu - su, talaş - su, naftalin tozu - su karışımı ve bazı öksürük şurupları örnek olarak verilebilir.
Şekerli su, deniz suyu, sirke, maden suyu, gazoz ve kolonya gibi karışımlarda hem homojen karışımlara hem de çözeltiye örnek olarak verilmektedir.
Örneğin, sabun köpüğü homojen bir karışımdır. Birisi katı birisi sıvı madde olan sabun ve suyun karışımından oluşan sabun köpüğü homojen karışıma bir örnektir.
Lehim kalay ve çinkonun birleşmesiyle ve karışmasıyla oluşmuş bir homojen maddedir. Bir alaşım olan lehim iki metalin birleşmesiyle meydana gelmiştir. Maddenin tüm karışımları lehimde aynı özellikleri gösterdiğinden homojen bir karışım olarak kabul edilmektedir.
Çorba; karışım özelliklerine göre adlandırılmaktadır. Bir domates çorbası ve tarhana çorbasına homojen denilebilirken, işkembe çorbası heterojendir. Yani içindeki maddeler ayrı ayrı fark edilebilmektedir. Halbuki homojonize özellikli çorbalarda bulunan maddeler ayrı ayrı fark edilememektedir.
- Adi heterojen karışım, karıştırılan maddelerin üç veya daha fazla olması durumunda karşılaşılan karışım çeşididir. Buna örnek olarak da, çamurlu suyun içerisine madeni bir paranın atılması gösterilir. Örnekleri çeşitlendirmek gerekirse, ayran, boza, çamur, meyve suyu, yağlı su heterojen karışımlara birer örnek olur.
Mürekkep heterojen bir maddedir.
Hem mayonez, hem de Holandez sos, yumurta sarısı (lesitin) aracılığıyla stabilize olmuş, su içinde yağ tipi emülsiyonlardır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri