Sabun molekülünde baş kısım polar, kuyruk kısmı ise apolardır. Ellerimizi yıkarken sabunun uzun hidrokarbon zincirlerinden oluşan apolar kısımları yine apolar olan kirlere tutunur hatta onları çevreler, polar kısımları ise su molekülleri ile etkileşir.
Kiri bulunduğu ortamdan çekerek suya geçmesini ve çözünmesini sağlar. Böylelikle kir çamaşırdan ayrılmış olur. Ellerimizi sabunla yıkadığımızda kir, sabun moleküllerinin etkisiyle çözünerek su içinde yüzmeye başlar. Akan su ile birlikte çözünen kirler elden uzaklaşır.
Buna göre soruyu cevaplayacak olursak. Sabun sadece yere düşüyor yani sürtünme ve temizleme kavramı yok. Bu nedenle sabun yerdeki tozların üstüne yapışması nedeniyle kirlenir. Fakat bir olasılık daha var, eğer sabundan bir parça parçalanıp yerde kalırsa bu sefer beyniniz yerin sabundan dolayı kirlendiğini sanar.
Halk arasındaki “sabun kir tutmaz” inanışının doğru olmadığını kaydeden Aksungur, şöyle konuştu: “Katı sabunları tuttuğumuz zaman, elimizdeki kir ve mikroplar bu sabuna geçer ve bakteri üreme riski ortaya çıkar. Bizden sonra aynı sabunu kullanan kişiler için sağlıksız bir ortam doğar.
Sabunun kirleri çıkarması fiziksel kimyasal mı? Sabunun kirleri çıkarması fiziksel bir olaydır.
İlgili 21 soru bulundu
Sabun molekülleri polar ve apolar olmak üzere iki kısımdan oluşur. Sabun molekülünde baş kısım polar, kuyruk kısmı ise apolardır. Ellerimizi yıkarken sabunun uzun hidrokarbon zincirlerinden oluşan apolar kısımları yine apolar olan kirlere tutunur hatta onları çevreler, polar kısımları ise su molekülleri ile etkileşir.
Karbonat: Karbonat da, sabun artıklarını kolayca temizlemeye yardımcı olur. Bir bardak sirkeye, bir kaşık karbonat ekleyin ve bu karışımı, spreyli bir şişeye doldurun. Sabun artıklarının üstüne püskürtün ve yarım saat bekleyin. Daha sonra, eski bir bez ile ovalayarak çıkarın.
Sabun ve deterjanda hidrofil kısım(suyu seven, suda çözünen, baş kısım) ve hidrofob kısım(suyu sevmeyen,suda çözünmeyen, kuyruk kısım)bulunur. Yağ molekülleri apolar yapıda olduğu için sabun veya deterjanın hidrofob grubu tarafından sarılır, kire tutunur ve kiri çözer. Hidrofil grubu ise suda çözünür.
Ellerin yıkanması sonrası katı sabunun yüzeyinde kalan bakterilerden, sabunun üzerinde kalan köpüğünü su ile temizleyerek kurtulmak mümkün ve kolay, ancak özellikle bakteri alış verişinin çok yoğun olduğu hastane, okul, restoran, plaj, AVM gibi alanların tuvaletlerinde katı sabun kullanımından kaçınmak gerekiyor.
Arap sabunu, doğal bir sabun türüdür ve yağ, kir ve lekeleri etkili bir şekilde çözer ve temizler. Arap sabunu, ev temizliği, çamaşır yıkama, bulaşık yıkama gibi alanlarda kullanılabilir . Ayrıca kişisel bakım ve saç temizliği için de uygun bir üründür.
Sabun artıkları nasıl temizlenir? - Limon yağı kullanarak sabun artıklarını eritebilirsiniz. Temiz bir beze limon yağı dökünüz ve ovalayarak artıkları geçiriniz. - Artıkların üzerine bir miktar su ve karbonat dökerek tertemiz yapabilirsiniz.
Sabun molekülünün “kuyruğu” (hidrokarbon kısmı) yağda çözünür. “Başı” (iyonik kısmı) suda çözünür. Böylece yağ damlacığı su içine alınmış olur. ( a ) Bir yağ noktası sabun ile uzaklaştırılabilir ( b ) Çünkü polar olmayan uç yağı çözer ( c ) Miselin dış kısmı iyonik olduğundan sistem suda çözünür hale gelir.
Yüzü Sabunla Yıkamak Zararlıdır
Yüzümüz için kullandığımız sabunlar ancak içeriği nedeniyle zararlı olabilir. pH değerleri cilt yapısına uygun olmayan, nemlendirici içermeyen, yüksek derecede kimyasal madde bulunduran ve kokulu sabunları kullanmak zamanla ciltte tahrişe sebep olabilir.
Cevap: Sabun ve deterjanın yapısında polar ve apolar gruplar bulunduğundan kirlerin temizlenmesinde kullanılmaları uygundur. Hidrofob(suyu sevmeyen) kısım kire tutunurken Hidrofil(suyu seven) kısım su molekülleri tarafından sarılır. Bu şekilde kir yüzeyden temizlenir.
Sabun ve Deterjanın Kiri Temizlemesi Sabunlarda bulunan hidrofil uç su moleküllerine bağlanır. Hidrofob kuyruk ise kirin içerisine nüfuz ederek kire bağlanır. Kirli çamaşırın bulunduğu suya temizlik maddesi eklenirse sabundaki veya deterjan molekülündeki hidrofob kuyruklar kir tanecikleri ile bağ yapar.
sodyum klorür ve diğer iyonik bileşikler gibi suda çözünür fakat, hidrokarbonlu çözücülerde çözünmez.
Bu nedenle uzmanlar aile içi kullanım için kalıp sabunların zararsız olduğu görüşünde. Kalabalık ortamlarda sıvı sabun kullanmak daha faydalıdır fakat sıvı sabunlar da tamamen bakterisiz değil. Uzmanlar sıvı sabunların kalıp sabunlardan daha az bakteri taşıdığını kabul ediyorlar.
Köpük sabunların sıvı sabunlara göre daha hafif olması ve daha az yoğun olmasına rağmen içerik özellikleri sayesinde temizleme konusunda daha etkilidir. Doğada çözünme özelliğine sahip olan köpük sabunlar, ayrıca sahip olduğu 5.5 pH değeri sayesinde cildi tahriş etmeden ellerinizi kusursuz hijyene kavuşturur.
Peki kalıp sabunların sağlıksız olduğu yönünde bir anda ortaya çıkan iddialar gerçek mi? İnsanlar başkaları tarafından kullanılan ortak sabundan korkma eğilimindedir. Ancak korkmaya gerek yok sabun mikropları vücudunuza bulaştırmayacaktır. Sadece sabunun kuru ve köpüğünün akıtılmış olduğundan emin olun.
Su seviyesinin, sabununuza sıçrama yapmayacak düzeyde olduğundan emin olun. Bu şekilde sabun bazınız 10-15 dakika gibi kısa bir sürede eriyecektir. Kontrollü ısı seviyesi ve güvenlik açısından elektrikli ocak kullanımını tavsiye ederiz.
Sabun ile su karşılaştığında sabunun polar ucunu, su molekülleri çeker.
NaOH) ile ısıtılmakta ve gliserin ve yağ asitlerinin sodyum tuzuna sabunlaştırılmaktadır. Yağların sabunlaştırılması sırasında NaOH yerine KOH kullanılırsa “arap sabunu” elde edilir. ve gliserini uzaklaştırmak için taze su ile yıkanarak saflaştırılır.
Banyonuzun temizliğinde, özellikle kireç ve su lekelerinde, kireç çözücü ürünler oldukça kullanışlıdır. Sirke, su ve kireç lekelerini temizlemede doğal bir çözümdür. Vim Sirkeli Kireç Çözücü ile banyonuzdaki su ve kireçleri zahmetsizce temizleyebilirsiniz, bu ürün oldukça etkili.
Sabun molekülleri polar ve apolar olmak üzere iki kısımdan oluşur.
Suyu seven (hidrofil) ve suyu sevmeyen (hidrofob) kısımdan oluşurlar. Kirlerin temizlenmesi hidrofil kısım sayesinde gerçekleşir. Bitkisel yağ veya hayvansal yağ kullanılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri