Kovid-19 pandemisi sebebiyle tanınan bu iznin süresi en son 7407 sayılı Kanunun 11'inci maddesiyle 31 Temmuz 2023 tarihine kadar uzatılmıştır.
Ancak 7226 Sayılı Yasanın yürürlüğe girmesi ile karşılıksız çek keşide etme suçunun cezasının ortadan kalkması ya da affa uğraması söz konusu değildir. Hükmün infazının durdurulduğu süre boyunca ceza zamanaşımının işlemeyeceği de hüküm altına alınmıştır.
Değişiklik Kanunu'nun 16. Maddesine göre, 5941 sayılı Çek Kanunu uyarınca halihazırda uygulanan, ancak 31 Aralık 2021 tarihinde sona erecek olan çek ibraz yasağının süresi 31 Aralık 2023 tarihine kadar uzatılmıştır.
Bu suç kapsamında, her bir çekle ilgili olarak 1500 güne kadar adli para cezasına hükmedilebilir. Adli para cezası tutarı Türk Ceza Kanunu 52. maddesine göre günlük 20 TL'den az, 100 TL'den ise fazla olmamak üzere kişinin ekonomik ve sosyal durumu göz önünde tutularak mahkemece takdir edilir.
YENİ ÇEK YASASI NASIL UYGULANACAK? 9 Ağustos 2016 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanan 6278 sayılı Yatırım Ortamının İyileştirilmesi Amacıyla Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun ile 5941 sayılı Çek Kanunu'nda yapılan değişiklikler, kanunun yayımlandığı tarih olan 9 Ağustos 2016'da yürürlüğe girdi.
İlgili 25 soru bulundu
31 Ocak 2023 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere bankaların süresinde ibraz edilen her çek yaprağı için karşılığının bulunmaması halinde ödemekle yükümlü oldukları tutar 3.600 TL'den 6.000 TL'ye artırılmıştır.
06.11.2021 tarihli ve 31651 sayılı Resmi Gazete'de 7341 sayılı Türkiye İhracatçılar Meclisi İle İhracatçı Birliklerinin Kuruluş ve Görevleri Hakkında Kanun İle Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun yayımlanarak yürürlüğe girmiştir.
Yargıtay'daki iş yükünün azaltılmasına çare arandığı dönemde, 5941 sayılı Çek Kanunu'nda değişiklik yapan 6273 sayılı Kanun yayımlanarak[1] karşılıksız çek düzenleyenlere hapis cezası uygulamasına son verildi. Bundan böyle çeklerin kar- şılıksız çıkması halinde borçlu kişiler hapis cezası tehdidiyle karşılaşmayacaklar.
Örnek olarak 30.03.2020 tarihinden önce işlemiş olduğu bir suçtan dolayı 6 yıl hapis cezası alan bir hükümlü, ilk 3 yılını denetimli serbestlikle, geriye kalan 3. yılını ise Koşullu Salıverme ile cezaevi dışında tamamlayacaktır.
Çek mağdurları yeniden cezaevine geri dönüyor. Pandemi nedeniyle tahliye edilen yaklaşık 120 bin hükümlü için verilen süre 31 Temmuz itibariyle dolmuştu. Kanun gereği bu hükümlülerin 15 gün içinde yeniden ceza infaz kurumlarına teslim olması gerekiyor.
(6) Hakkında çek düzenleme ve çek hesabı açma yasağı kararı verilmiş olan kişi, buna rağmen çek düzenlerse, fiil daha ağır cezayı gerektiren başka bir suç oluşturmadığı takdirde, bir yıldan üç yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.
Adli para cezası ve doğrudan hapis cezasına çevrilme 09.08.2016 tarihi itibariyle “karşılıksızdır” işlemi yapılan çekler için geçerlidir.
Karşılıksız çek suçlarına denetimli serbestlik, infaz erteleme gibi kurumlar uygulanamamaktadır. Bu konu henüz tasarı aşamasında olması nedeniyle karşılıksız çek suçundan ceza alan kişilerin cezaları, borcun tamamı ödene kadar infaz edilir.
Onları buna iten ise, 14.7.2023 tarih ve 7456 sayılı “Torba Kanun” ile 5275 sayılı Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkında Kanun'a eklenen geçici 15'inci madde, izinli mahkumların izinlerini uzatılırken çek mağdurlarını kapsam dışı bırakılması.
Karşılıksız çekin tespit edilmesi ile birlikte çekin tahsili için icra takibi yoluna başvurulmaktadır. Başka bir deyişle çeki ciro eden kişi ödeme emrine 5 gün içerisinde itiraz etmezse, icra takibi kesinleşmektedir. İcra takibi kesinleştikten sonra borçlu adına haciz işlemleri başlatılmaktadır.
Karşılıksız çek keşide etmenin başlı başına ayrı bir suç oluşturması ve cezalandırılması görüşü çeşitli tasarılarda benimsenmiş ve nihayet 03.04.1985 tarihinde yürürlüğe giren 3167 sayılı “Çekle Ödemelerin Düzenlenmesi ve Çek Hamillerinin Korunması Hakkında Kanun” ile “karşılıksız çek keşide etme” özel bir suç tipi ...
1 Yıl 8 Ay Cezanın Yatarı Ne Kadar? 1 yıl 8 ay cezanın yatarı bulunmamaktadır. 30.03.2020 tarihinden önce işlenen suçlar bakımından; Yeni infaz düzenlemesiyle 6 yıl veya altında hapis cezası alan bir hükümlü doğrudan tahliye olma hakkı kazanacaktır.
10 yıl hapis cezası alanlar 2 yıl, 15 yıl hapis cezası alanlar 4 yıl 6 ay cezaevinde kaldıkları takdirde tahliye olma hakkı kazanırlar.
31 Temmuz 2023 tarihi itibarıyla ceza infaz kurumlarında bulunan hükümlülerden, toplam hapis cezası 10 yıldan az ise bir ayını, 10 yıl ve daha fazla ise üç ayını bu kurumlarda geçirip açık ceza infaz kurumlarına ayrılmasına üç yıl veya daha az süre kalanlar bu kanundan yararlanabiliyor.
Adalet Bakanı Yılmaz Tunç'tan gelecek açıklamalar mahkum ve aileleri tarafından ilgiyle takip ediliyor. Adalet Bakanı Tunç Yılmaz infaz düzenlemesiyle ilgili yaptığı açıklamada “Bu düzenleme, bir 'af' düzenlemesi değildir.
İnfaz Kanunu'nun 105/A maddesinin 4. Fıkrası nedeniyle, adli para cezasından hapis cezasına çevrilen cezalarda, denetimli serbestlik hükümleri uygulanamaz. Bu nedenle hükümlü, cezasının tamamını infaz kurumunda geçirecektir.
1- Karşılıksız çek keşide edilmesi adli para cezasını gerektiren suç olarak tanımlanmış olup ilgili banka çek hesabı açtırmak isteyen mudilerinden adli sicil kaydı da istenecektir.
Çekin karşılıksız olması halinde muhatap banka, çekin karşılığının bulunmaması halinde her bir çek yaprağı başına 2030 TL ödemekle yükümlüdür. Bunun yanı sıra, hamilin müracaat hakkı kapsamında tüm müracaat borçlularına karşı başvurma olanağı doğmaktadır.
TTK m.814- (1) Hamilin, cirantalarla, düzenleyen ve diğer çek borçlularına karşı sahip olduğu başvurma hakları, ibraz süresinin bitiminden itibaren üç yıl geçmekle zamanaşımına uğrar.
ÇekK m. 3/9 uyarınca çek, üzerinde yazılı baskı tarihinden iti- baren beş yıl içinde muhataba ibraz edilmezse, muhatap bankanın her bir çek yaprağıyla ilgili sorumluluğu sona erecektir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri