Erken beyazlayan saçlar eğer genetikse, bu süreci engellemenin mümkün olmadığını belirtelim. Fakat melanin adı verilen pigment kaybı dolayısıyla saç beyazlaması söz konusuysa, vücuttaki bazı vitamin ve mineral eksikliklerini tamamlayarak beyazlayan saçları tekrar eski rengine döndürmek mümkün.
Henüz yaşı çok genç olmasına rağmen yaşadığı sıkıntılar nedeni ile saçları beyazlayanların, saç renkleri bu dönemleri son bulduğunda eski renklerine dönebilir. Bu konuda yapılan araştırmalara göre stresten dolayı saça rengini veren maddeyi üretmemeye başlayan vücut, stresin son bulması ile eski haline geri döner.
Araştırmaya göre beyazlayan saçların eski rengine dönebilmesi mümkün! Yaşlandıkça, saçımızın orijinal rengi rengini kaybedip grileşiyor. Bunun nedeni melanin adı verilen pigmentin kaybı. Ancak yapılan araştırmalar saçlardaki grileşme sürecinin en azından geçici olarak geri alınabileceğini ortaya koyuyor.
Hindistan cevizi yağı ve limon suyu:
Uzun bir süre için kullanıldığında, antioksidan dolu yapısıyla saçtaki beyazları giderip, beyaz saçın eski rengine dönmesini sağlar. Saçınızın uzunluğuna ve gürlüğüne göre, birkaç yemek kaşığı organik Hindistan cevizi yağı ile 3 tatlı kaşığı limon suyunu güzelce karıştırın.
Yetersiz beslenme, stres, vitamin eksikliği, kalıtım gibi nedenlerin yanı sıra saçı çok sıcak suyla yıkamak, sürekli fönle kurutmak, saç boyası kullanmak, renk veren hücrelerin ölümü, yaşlanma, fazla kimyasala maruz kalma ve ilaç kullanımı saçların erken beyazlamasının nedenlerindendir.
İlgili 17 soru bulundu
Genç yaşta saçların ani şekilde beyazlamasının tıbbi açıdan değerlendirilmesinde fayda vardır. Eğer altta yatan bir sebep bulunamadıysa, özellikle 20'li yaşlarda gerçekleşen saç beyazlaması çoğunlukla stres, kalıtım, sigara ve yetersiz beslenme sebebiyle olur.
BAZI HASTALIKLAR SAÇ BEYAZLAMASINA NEDEN OLABİLİR
Erken saç beyazlamasının birçok sebebi olmakla birlikte genetik yatkınlık çok belirleyicidir. Ayrıca bazı otoimmun hastalıklar; alopesi areata (saçkıran), vitiligo (ala hastalığı), vitamin B 12 eksikliği ve bazı tiroid hastalıklarında gözlenebilir.
Anemi; pernisiyöz anemi, vücutta B12 vitamini eksikliği ve kansızlık sorunlarına neden olur. Bu da saçların erken yaşlarda beyazlamasına neden olur. Özellikle çocuk yaşlarda ve ergenlik dönemlerinde saç beyazlaması sorunu yaşanıyorsa, mutlaka hasta kansızlık açısından araştırılmalıdır.
Genellikle saçlar 30'lu yaşlar itibarıyla beyazlamaya başlar. Saçlarınızın beyazlamasını tetikleyen birçok neden bulunur. Stres, , hormon dalgalanmaları ve metabolik bozukluklar, düzensiz beslenme ve vitamin eksikliği de saçlarınızın erken beyazlamasına yol açabilir.
Baklagiller, ıspanak, kuşkonmaz, brokoli, lahana, roka gibi yeşil yapraklı sebzeler, karaciğer, yumurta sarısı, portakal, greyfurt, limon ve muzlar en önemli folik asit kaynağıdır. B12 Vitamini, melanositlerin çalışmasını aktive ederek melanin pigmenti üretiminin artmasını sağlar.
B7 vitamini eksikliğinde saçlar hızlı beyazlar, saç dökülmesi de görülebilir. Yüksek oranda biyotin içeren gıdalar arasında pirinç, yumurta, kırmızı et, sebze ve meyveler bulunur. B9 Vitamini (Folik Asit): Folat olarak da isimlendirilen folik asit, yeni hücrelerin üretilmesini ve kan hücrelerinin çoğalmasını sağlar.
Zeytinyağı sayesinde, kuru ve hasarlı saç derisi onarılarak kepek oluşumu engellenmiş olur. Dolayısıyla beyaz saç oluşumu azalır. Saçın nem ihtiyacını sağlayan ve aşırı güneşe bağlı yıpranmaya engel olan zeytinyağı, beyazlaşmaya başlayan saçların doğal rengine dönmesini sağlar.
Saçlarınızı açtıktan sonra sonuçtan memnun kalmadıysanız, güvendiğiniz bir boya markasıyla renginizi değiştirebilirsiniz. Ancak açıcıyı akıtamaz ya da doğal yollarla saçlarınızı eski halinize döndüremezsiniz. Saçlarınızın açıcı ile açılmış kısımları kesilene kadar açıcı saçlarınızda kalacaktır.
Beyaz saç tekrar siyahlaşır mı veya eski rengine döner mi? Eğer saçlarınızdaki beyazların sebebi genetik veya yaşlanma ise hiçbir şey bu süreci engelleyemez veya tersine çeviremez. Bununla birlikte eğer altta yatan şey tıbbi bir durumsa renk pigmentasyonunun geri dönmesi sağlanabilir.
Saça rengini veren Melanin adındaki renk pigmentleridir. Saç beyazlama sebebi saç köklerinin bu pigmenti kabul etmemesidir. Genetik ya da yaşlanma sebebiyle beyazlayan saçlar maalesef eski rengine geri dönmüyor.
B12, D, E vitamini ve biyotin eksikliği saçların erken beyazlamasına sebep olabiliyor. Sağlıklı ve dengeli bir beslenme programının yanı sıra dışarıdan vitamin takviyesi alarak süreci destekleyebilirsiniz. Ayrıca bakır takviyesinin de saç pigmentleri üzerinde olumlu etkileri olduğu söylenmektedir.
Asıl olarak doğal yaşlanma süreci ve genlerin etkisi büyük olsa da, stresin de saçların beyazlamasında etkili olduğu düşünülüyor.
Yoğun kimyasalların uzun yıllar boyunca uygulanması, saçın sağlığını kaybetmesine ve köklerine zarar vererek zamanla beyazlamasına sebep olmaktadır. Saç beyazlaması için hangi bölüme gitmeliyim? -Saç beyazlaması tedavisi için Dermatoloji (Cildiye) bölümüne randevu almanız gerekmektedir.
Uzmanlara göre saç beyazlaması birçok farklı faktör nedeniyle her yaşta karşımıza çıkabiliyor. Bu sorun ergenlerde hatta çocuklarda bile görülebiliyor.
Harvard Üniversitesi'nden Dr. Ya-Chieh Hsu önderliğindeki bir araştırma aşırı stres ve saçların beyazlaması arasındaki ilişkiyi ortaya koydu. Araştırmacılar stresin kavga et-kaç tepkisine dahil olan sinirlerin saçta renk pigmentlerini üreten kök hücrelerin yok olmasına sebep olan bir hormon salgıladığını keşfetti.
Katalaz, saç pigmentini koruyan yüksek seviyede enzime sahiptir. Tatlı patates, havuç, kırmızı biber ve mantar gibi besinlerde bulunur. Bunun yanında sarımsak, soğan, brokoli, lahana, karnabahar gibi yiyeceklerde de katalaz bulunur. Bu yiyecekleri düzenli olarak tüketmek erken yaşta saç beyazlamasını önler.
İşte saçlarınızı erkenden beyazlatan o hatalar... Her birey bir noktada stresle uğraşır, ancak kronik stres uykusuzluk, kaygı ve iştah değişikliği gibi saç problemlerine yol açabilecek sorunlara yol açabilir. Bütün bunlar saçlarımızı ciddi şekilde etkileyebilir ve erken beyazlamaya neden olabilir.
Beslenme yetersizliği ile oluşan saç beyazlamalarında B vitaminleri, demir, bakır, iyotun yetersiz alınması yatmaktadır. Saçı erken beyazlamaya başlayanlar A,E,C vitaminlerini tüketmeli, ekşi besinler yemelidir. Karaciğer için faydalı olan balık yağı alınmalıdır.
Beyaz ırkın yarısında 50 yaşa gelmeden saçların yarısı beyazlaşır. Hep söylenen bir şey olmakla birlikte, saçlar aniden beyazlamaz. Fakat özellikle psikolojik nedenlerle aniden dökülebilir. Beyaz saçlar bilinmeyen bir nedenle bu dökülmeden etkilenmediği için geride kalan saçlar ani beyazlama izlenimi yaratır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri