Erkeklerin %60'ında 30'lu yaşlar %40'ında 30'lu yaş sonrasında kendisini göstermeye başlar. Erkeklerin büyük korkusu olan psikolojik olarak yıpranmalarına sağlayan erkek tipi saç dökülmeleri erkeklerin %25 'inde 25 yaş öncesi %40'ında 40 Yaş öncesi % 50'sinde 50 yaşı öncesinde görülmektedir.
Erkeklerde saç dökülmesinin yaklaşık %95'i yirmili yaşlarda başlar. Androgenetik alopesi yani genetik yatkınlığı olan bireylerde saç dökülmesi 20'li yaşlarda yaygındır. Androgenetik alopesi, saç dökülmesinin başladığı ve saç büyümesinin durduğu genetik bir durumudur.
Saçlarda seyrelme, incelme yanında saç çizgisinin geri çekilmesi en belirgin özellikleridir. Erkeklerde 30-40 yaşında, kadınlarda 50-60 yaşında başlar.
Saç dökülmesi günümüzde en yaygın sorunlardan biridir ve her yaşta ve çeşitli faktörlere bağlı olarak ortaya çıkabilir. Genç nüfus arasında sanıldığından daha sık görülür. Aslında, 30 yaşında alopesi gelişimi giderek daha yaygın hale geliyor.
Saç Ekiminde Yaşın Önemi
Saç dökülmesi ya da azalması sorunları her yaşta yaşanabilir. Ekilen saçın tutma başarısında yaş önemli bir faktördür. Özelliklede genetik nedenli saç dökülmesi ise; 28 yaş saç ekimi işlemleri için uygundur. 20 yaşların başında saç dökülmeler iki kat daha hızlı olarak gerçekleşir.
İlgili 32 soru bulundu
Erkek saç dökülmesi yirmili yaşlarda başlar. Ama genel olarak 15-20 yılda tümüyle kelleşme olur. Ama bazı erkeklerde beş yıldan daha az sürede kel olur.
Öncelikle şunu vurgulamak gerekir ki, özellikle 30'lu veya 40'lı yaşlardan sonra saçlar incelir ve bir miktar sıklığı azalır. Bu süreç yaş ilerledikçe daha da artar, ancak çoğu zaman belirgin saç dökülmesi veya belirgin kellik durumuna gelmez.
Aslında öyle değil! Dökülen, seyrekleşen saçlar, doğru bakımlar yapıldığında hızla gürleşebilir. Gürleşmenin yanı sıra saçlarınız eskisinden çok daha güçlü ve sağlıklı bir hâle gelebilir.
Genellikle erkeklerde yaş ilerledikçe androgenetik alopesi adı verilen genetik yatkınlık nedeniyle saç dökülmesi görülebilir. Bu tip saç dökülmesi genellikle erkeklerde 30 yaşından sonra ortaya çıkar ve kişinin yaşlandıkça daha belirgin hale gelir. Kadınlarda ise genellikle menopoz sonrasında saç dökülmesi görülebilir.
Yaşla saç dökülmesi arasında direk bir ilişki bulunamamıştır. Genetik yatkınlığı olan yani ailesinde belirgin saç dökülmesi olanlarda 20´li yaşlarda dahi saç dökülmesi başlayabilmektedir. Saç dökülmesi 25 ila 35 yaş arası en yoğun karşımıza çıkar.
Ortalama 2 hafta süren bu süreç birçok kişiyi endişelendirse de aslında saçların kendini yenilediği doğal bir durumdur ve dökülen saçların yerine yenileri çıkar.
Sağlıklı bir saç derisinde ortalama 100 bin adet saç bulunur ve erişkinlerde yıkanma ve taramaya bağlı olarak günde ortalama 100-150 adet saç teli dökülmesi normal kabul edilir.
Erkeklerde, tepe ve alındaki saç kökleri testesteron hormonuna duyarlı olduğu için zamanla dökülürler. Ancak ense bölgesindeki saç kökleri, bu hormona duyarlı olmadığından dökülmez. Yani ensedeki bu saçlar güçlüdür.
Telogen Effluvium: Avuç avuç saçım dökülüyor denildiğinde akla gelen hastalıktır. 100 saç telinin tutularak çekilmesi sonucunda avuçta 5 ve üzeri saç telinin kalması başlıca bulgusudur.
Mevsimsel saç dökülmesi en çok sonbaharın başında Eylül ve Ekim aylarında görülür.
En Doğru Saç Yıkama Rutini Nedir? Normal şartlarda saç yıkama rutini 2 günde bir olmalıdır. Saçları her gün yıkamak temizlemek yerine daha çok yağlanmasına ve kurumasına sebebiyet verir. Saç derimizde, saçlarımızı daha sağlıklı hale getirecek doğal ve faydalı yağlar bulunur.
Saçlı derimizde ortalama 100 bin adet saç teli bulunur. Sağlıklı bir insanda günde ortalama 100-150 adet arasında saç teli dökülebilir. Banyo yapılan günlerde bu sayı daha da artabilir. Temiz bir saçı elimizle çekince avucumuza 5-10 arası bir sayıda saç teli geliyorsa buna saç dökülmesi diyebiliriz.
Her insanın olağan şekilde saçı dökülür. Banyo yaparken, tararken veya saçlarımızı düzeltirken dökülme görülmesi normaldir. Bu dökülme günlük 100 teli geçmediği sürece ciddiye almaya gerek yoktur.
Genelde saç dökülmeleri erkeklerde 20'li yaşlarda görülse de bazı kişilerde daha geç yaşlarda görülebilmektedir. 40 ve 30'lu yaşlardan sonra da bazı erkeklerde saç dökülmesi şikayetlerinin arttığı görülmektedir. Erkek tipi saç dökülmesinde androjen hormanları normal seviyede olduğu kalıtsal bir durum gözlemlenmektedir.
Sağlıklı yağlarla dolu bir beslenme düzeni gür ve sağlıklı saçlar için olmazsa olmazdır. İyi kalite protein, iyi yağlar ve omega 3 bu anlamda doğru kaynaklardır. Somon, avokado, fındık, sebze ve meyve gibi temel besinler saçı gürleştirmek için destek alabileceğiniz gıdalardır.
Doğal ürünler arasında zeytinyağı, bal, yumurta, elma sirkesi ve aloe vera ve sarımsak oldukça etkilidir. Aynı zamanda badem yağı, Hindistan cevizi yağı ve yılan yağı gibi ürünlerle saç derinize masaj yaparak, saç köklerinizi uyarabilir ve saçlarınızın daha hızlı ve uzamasını sağlayabilirsiniz.
Küsen saçlar için evde uygulanacak doğal yöntemlerden en etkilisi yumurta akı maskesidir. Bu maske uygulamasında yumurta akı saça yedirilir ve saçın üzeri streç film yardımıyla kaplanır. Birkaç saat bu şekilde beklendikten sonra saç ılık suyla durulanarak temizlenir.
Saç kökü ölürse ne olur? Ölen köklerin yeri boşalır ve ölen köklerden tekrar saç çıkmaz. Dökülme devam ettikçe önlerden başlayıp kelleşmeye doğru gittiğini fark edeceksiniz. Erkeklerde dht hormonuna bağlı genetik dökülmelerden dolayı saç kökleri ölür.
Saçlarınıza hasar vermeden bu sorunu çözmek için, saç uçlarınıza nem desteği sağlamanız gerekir. Bu sayede yumuşayan saç tellerinizi çok daha kolay bir şekilde açabilirsiniz. Bu işlem için dolaşık saç açıcı sprey ya da yağ çeşitlerinden yardım alabilirsiniz.
Çay ağacı, lavanta, dulavrat otu ve ozon yağları saç köklerinizi besleyerek dökülmeleri engeller. Kullanıcılar tarafından sıklıkla tercih edilen ürünler; yumurta, yoğurt, çilek ve lavanta maskeleri olarak sıralanabilir. Yumurta, limon suyu, süt ve zeytinyağını karıştırarak maske elde edebilirsiniz.
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri