Türkçenin cümle kuruluşunda yüklemin olması gereken yer cümlenin sonudur. Öge dizilişi, genel olarak özne + tümleçler + yüklem düzeninde oluşur. Bu yapıda, yüklemi sonda olan cümlelere kurallı cümle ya da düz cümle adı verilmektedir.
Kurallı Cümle:Yüklemi sonda olan cümlelere denir. → Sabahtan beri seni bekliyorum. →Yüklem: bekliyorum. → Kitaplığımda konuyla ilgili kaynaklar var.
Türkçede kurallı cümlelerde yüklem sonda bulunur: Kalemi masanın üzerine bıraktım. (kurallı) Yarına kadar bu ödevleri bitirmelisin.
Örnek bir kurallı cümle: “Ali, parkta top oynuyor.” Bu cümlede, özne, yüklem ve nesne belirli bir düzende ve kurallara uygun olarak sıralanmıştır.
Devrik olmayan (yüklemi sonda olan) cümlelere kurallı cümle denir. Aşağıdaki devrik cümle örneklerinde yüklemlerin altı çizilidir: Çıkar ağzından şu baklayı artık. Babam söyledi bugün geleceğinizi.
İlgili 32 soru bulundu
Bir cümlenin kuralsız (devrik) cümle olabilmesi için cümlenin yüklem dışı bir öge ile bitmesi gerekmektedir.
a) Kurallı (Düz) Cümle: Yüklemi sonda olan cümledir. Cümlede özellikle belirtilmek istenen unsurlar yükleme yaklaştırılır.
Devrik cümle, bir dilde yer alan öğelerin sırasız şekilde dizilmesi ile ortaya çıkmaktadır. Özellikle yüklemin sonra değil de ortada veya başta olması ile devrik cümle kurulur. Tabi bu cümleler bozuk bir anlam ortaya koymaz. Yani devrik cümle yanlış veya uygunsuz değildir.
Eksiltili cümle ya da kesik cümle, tam bir cümle kurulabilmesi için gereken ana unsurları içermeyen cümledir. Türkçenin eklemeli yapısı nedeniyle yüklemler tek başına cümle kurmaya yettiği için, "yüklemi olmayan cümle" olarak da tanımlanabilir.
Cümleyi kuran çekimli fiilde, özne işaretlemesi mutlaka ol- mak zorundadır. Özne, cümledeki önermenin yüklenicisidir, bu yüzden de cümle- nin zorunlu bir unsurudur.
Kurallı TDK sözlük anlamı şu şekildedir: sıfat Kuralı olan, kurala uygun olan, kaideli, kıyasi.
Yapılarına göre basit, bileşik, bağlı ve sıralı cümleler olmak üzere dört cümle çeşidi vardır. Tek yüklemi bulunan, tek yargı bildiren cümleler yapı bakımından basit cümledir. Basit cümleyi belirleyen; tek yüklemin, tek yargının bulunmasıdır. Yüklem dışındaki diğer ögelerin sayısı önemli değildir.
Eylemin gerçekleştiği ve yüklemin -mez - maz eklerinden birini almadığı cümlelere olumlu cümle denir. Bu tür cümleleri olumsuz tümcelerden ayırt etmek için yükleme ne oldu ya da ne yaptı sorusu sorulur. Eğer cümledeki eylem ya da oluş gerçekleştirilmemişse o cümle olumsuzdur.
Türkçenin cümle kuruluşunda yüklemin olması gereken yer cümlenin sonudur. Öge dizilişi, genel olarak özne + tümleçler + yüklem düzeninde oluşur. Bu yapıda, yüklemi sonda olan cümlelere kurallı cümle ya da düz cümle adı verilmektedir.
Birleşik sıfatın bir alt türü olan Kurallı birleşik sıfat ise çok araştırılmaktadır. Kurallı birleşik sıfatlar cümle içerisinde en az iki kelime ile meydana gelir. Bazı cümlelerde ise üç ya da dört kelimeden oluşabilmektedir. Birleşik sıfatlar ile kullanılmaktadır.
İsim cümlesi içerisinde yüklem olarak kullanılmış durumda olan sözcüğün “Ek fiil” almaması halinde bu cümle de eksiltili cümle olarak kabul görmektedir. Bu türdeki cümlelerin günlük konuşma dilinde oldukça sıklıkla kullanılmakta olduğunu hatırda tutmak son derece önemlidir.
-eksiltili. cümlenin yarıda bırakılıp kalanının okuyucunun yorumuna bırakıldığı cümlelerdir. genellikle de cümlenin sonu bilinir. sonuna üç nokta konur.
"Gidiyorum.", "Çekil.", "Yürüyelim." gibi tek bir kelimeden ibaret olan cümleye bir deyilikli; "Ben gidiyorum.", "Sen çekil.", "Haydi yürüyelim." gibilerine ise iki deyilikli denir. CÜMLENİN ÖZELLİKLERİ: Her cümle bir yüklem ve varsa ona bağlı diğer öğelerden oluşur.
Cümlede duyguyu, düşünceyi, isteği veya haberi bildiren kelime genellikle cümlenin sonunda yer alır. Böyle cümlelere kurallı cümle denir.
Basit cümle, içinde tek bir yargı bulunduran cümledir. Bugün günüm yoğun geçti.
Birleşik cümlelerde ana yüklemin haricinde yargı veya eylem bildiren başka sözcükler de bulunur. Aşağıdaki örneklerde yardımcı cümleler eğik çizgi (/) ile ayrılmıştır ve bazı noktalama işaretleri anlatım kolaylığı açısından kullanılmamıştır: Gittin / sanıyordum. Otobüs zamanında gelmezse / geç kalacağız.
İsim cümlelerinde yüklem isim soylu bir sözcüktür. İsim soylu sözcükler, ek-fiiller ile yükleme dönüştürülür: Tahsin gelemeyeceğini söyledi; çok yorgunmuş. ("yorgun" isim soylu) Dün geceki tiyatro çok güzeldi.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri