Gebe kalan hayvanın ne zaman doğum yapacağı da bu belgeden belli olur ve doğum öncesi hazırlıklarımızı buna göre yaparız. İnek normal doğum yaptıktan sonra en az 60 gün geçmeden yani iki kızgınlığı savmadan tohumlama yapılmamalıdır. Eğer güç doğum olmuşsa en az 90 gün bekleyip sonra tohumlama yaptırılmalıdır.
Düvelerin yetiştirme ağırlıklarına ulaşmaları, bakım ve beslenme şartlarına göre 13-17 ay arasında değişmektedir. Buna bağlı olarak ilk doğumlarını ortalama olarak 2 yaşından itibaren yapabilmeleri mümkündür. İdeal olanı düvelerin doğumlarını 26 ay içerisinde yapmalarıdır.
Kızgınlık başlangıcını takip eden 12. ila 18. saatler arasında yapılan tohumlamalar başarılı bir döl verimi için önem taşımaktadır. Pratikte; sabah kızgınlık gösteren inek ve düvelerin öğleden sonra, öğleden sonra kızgınlık gösterenlerin ise ertesi sabah tohumlanması önerilmektedir.
Bununla birlikte, düvenin ilk buzağılaması için, 24 ile 26 ay arasında değişen cinsel olgunluk yaşları olduğu bilinmektedir. Daha geç yaşlarda tohumlanan düvelerde süt verimi daha düşükken, 24 ile 26 aylık düvelerin tohumlanarak buzağılama yaptırılması sonucunda elde dilen süt miktarı ve verimi daha yüksek olmaktadır.
Tohumlama zamanı, doğum yapmış bir ineğin tekrar gebe kalabilmesi için dikkatlice belirlenmesi gereken önemli bir faktördür. İneklerin doğumdan sonraki 60 ila 90 gün içinde tohumlanmaları önerilir.
İlgili 35 soru bulundu
Gebeliğin 5. ayından son- ra hipofiz ön lobundan salgılanan prolactin ve somatotropin hormonları etkisiyle meme- deki alveol sayısı artar ve meme gelişmesi hızlanır (Şekil: 2).
Ayrıca insanlarda olduğu gibi ineklere de kan testi yapılarak hamileliğini tespit edebilirsiniz. Eğer gebelik başladı ise kan testi ile çok kolay anlaşılıyor. Fakat kan testi ile yapılan muayenenin ultrason veya rektal muayene ile desteklenerek kesin bir sonuç alınması sağlanmalıdır.
Erat, kurbanlık hayvanların belirli bir yaşa sahip olmaları gerektiğini belirterek, “Devenin 5, sığır ve mandanın 2 (24 ay), koyun ve keçinin 1 yaşını doldurmuş olması gerekir. İki yaşını bitirdikleri kesin olarak bilinen büyükbaş hayvanların kapak atmamaları kurban olmalarına engel olmaz.
Ultrasonografinin başlıca avantajı, gebelik teşhisinde rektal palpasyona göre daha erken tanı konmasını sağlamasıdır. Gebelik ultrasonografik muayene ile rektal palpasyona göre daha erken teşhis edilmektedir.
KIZGINLIK: Kızgınlık düve ve ineklerin çiftleşme isteği göstermeleridir. Bu durumdaki hayvanlara boğasak veya örsek denir. Sığırlarda kızgınlık 14-18 saat devam eder ve hayvan gebe kalmazsa 18-24 gün arasında değişmek üzere ortalama 21 gün sonra tekrar kızgınlık gösterir.
Döl tutmama sebepleri içerisinde barınak ve besleme koşulları, kızgınlık tespiti, üreme kanalındaki problemleri, rahim iltihapları, ineğin yaşı, vücut kondüsyonu, stres faktörleri gibi birçok faktör sayılabilir.
Suni tohumlama ineklerin kızgınlık zamanında yapılır. İnekler ortalama 21 günde kızgınlık gösterir. İlk kızgınlık sabah görüldüyse öğleden sonra suni tohumlama yapılması söz konusudur. Öğleden sonra görülmesi durumunda ise sabah saatlerinde suni tohumlama yapılabilir.
İneklerin Kızgınlık Göstermesi için Ne Yapmalı? Bir inek gebe değilse her 21 günde bir kızgınlığa gelir. Bunun için özel bir şey yapmanıza gerek yoktur. Çünkü sağlıklı hormonal döngü bunu gerektirir.İneğinizin bu döngüde kızgınlığa geldiğini düşünmüyorsanız mutlaka bir veteriner hekim ile görüşmelisiniz.
İneklerde gebelik süresi ortalama 280- 285 gündür. Gebe düveler birkaç gün daha erken doğum yaparlar. Gebe düvelerin gebeliğin son iki ayındaki yemlenmesi önemlidir.
– Dişi ve erkek buzağılar 5 aylık yaşa kadar aynı yemlerle bir arada beslenebilir. Ancak 5. aydan itibaren damızlık dişi buzağılar ayrılarak sınırlı düve yemi verilir.
Özellikle süt işletmelerinde sürünün yenilenmesi için düzenli düve alımına ihtiyaç duyuluyor. Damızlık düvelerin tohumlanması için ergin yaş ağırlıklarının %55'ine ulaşmaları gerekiyor. Bu da ortalama 350-400 kilogram canlı ağırlığa denk geliyor.
Doğumu yaklaşan hayvanlarda solunum sayısı artar, beden ısısı yükselir. Özellikle ineklerde beden ısısı karkteristiktir, gebeliğin sonunda 39.5-40ºC'a kadar çıkar. Doğumdan 1-2 gün önce aniden 1-1.5ºC'lik düşme görülür. Doğumu çok yaklaşan ineklerde dişi genital organndan 1 cm. kalınlığında bir akıntı gözlemlenir.
Mineral ve Vitamin Takviyesi
Süt ırkı düvelerin doğru mineral ve vitamin alımı sağlanmalıdır. Süt yemi ve katı yemlere mineral ve vitamin takviyeleri ilave edilerek düvelerin beslenme ihtiyaçları karşılanabilir.
6-12 aylık olanlara DANA, bir yaşını geçmiş fakat doğum yapmamış dişi sığırlara DÜVE diyoruz. İlk buzağısına gebe sığırlara GEBE DÜVE diyoruz. Gebe düve doğurup süt vermeye başlayınca da İNEK oluyor.
İleride süt verimi de az olur. 14-20 aylık gebe düveler için, 9-15 yeşil ot (ya da 9-10 kg mısır silajı) ile birlikte 2-4 kg düve yemi ile beslenebilir. İlk buzağılamaya 60 gün kala düveler günlük 10–14 kg kuru ot ve düve yemi karışımı tüketmeli, Düve yemi 3- 4 kg kullanılmalıdır.
5-6 aylık dişi danalargünde 3-4 kg iyi kaliteli kuru ot ve 2-3 kg %16 ham proteinli ve kg'ında 2600 Kcal ME içeren buzağı büyütme yemi ile beslenmeli ya da 2-3 kg iyi kaliteli kuru ot + 1 kg mısır silajı + büyütme yeminden 2-3 kg verilebilir.
Kapak atmamış yani diş dökmemiş hayvanlar kurban olarak seçilemez. Bu nedenle 2 yaş itibariyle dişlerini döken ve süt dişlerinden kurtulan hayvanlar, kurbanlık için seçilmesi adına uygun hale gelmektedir.
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Manyas İlçe Müdürü veteriner hekim Ramazan Alan da ikiz doğumun koyun ve keçilerde sıklıkla, büyükbaş hayvanlarda ise nadir görüldüğünü hatırlattı. Alan, ineğin "Simental" ve "Holstein" ikiz buzağı dünyaya getirmesinin ilginç bir durum olduğunu vurguladı.
Veteriner normal gebelik durumlarından yaptıklarının aksine elle muayenede ikiz gebeliği tespit etmede zorluk yaşayabilirler. Bu sebeple ineklerde ikiz gebeliği tespit etmenin en güvenilir ve doğru yolu ultrason ile incelemektir.
Özellikle gebe veya doğum yapmış hayvanlarda, hormonal değişimler meydana gelir. Bu değişimler, genital bölgede beyaz renkli akıntıların oluşmasına zemin hazırlar. Hormonal değişikliklerin yanı sıra, hayvanların yaşam koşulları, beslenme düzeni ve stres düzeyi de beyaz akıntının ortaya çıkmasında etkili olabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri