Özellikle kafa bölgesi kaşıntılarına saç kepeği, saç parazitleri, saçların sık sık yıkanmaması ve saç derisinin kirli kalması, saçların yıkandıktan sonra tam olarak durulanmaması ve şampuan kalıntılarının olması ve bazı hastalıklar sayılabilir.
Saç Diplerinde Kaşıntı
Kaşıntı, yaygın olarak basit kepek problemleri nedeniyle ortaya çıksa da, altında; saçlı deri mantarları, parazitler, saç derisinin pH değerinde meydana gelen bozulmalar ve saç derisi kuruluğu gibi problemler gözlemlenebiliyor.
Bu uyuz çeşidi yetişkinlerde genellikle cilt kabarcıklarını içeren başka bir durum olan büllöz pemfigoid ile karıştırılabilir. Saç derisi uyuzu, kafa derisinde meydana gelir ve sedef hastalığına benzeyen pul semptomları gösterir.
İlgili 37 soru bulundu
Karaciğer hastalıklarına bağlı gelişen kaşıntıda sırt, en sık kaşınan bölgedir. Ancak daha az sıklıkta diğer tüm vücut bölgelerinde kaşıntı gelişebilir. Karaciğer kaynaklı kaşıntının şiddeti gündüz, geceye göre daha fazla olurken, kış aylarında artar.
Kanser tedavisi sırasında neden kaşınırız? Kanser tedavilerinin neden olduğu kaşıntı, çeşitli mekanizmaların bir sonucudur. Birçok tedavi, pruritin kaynağı olan yoğun cilt kuruluğuna yol açar. Diğer tedaviler cildi ışığa duyarlı hale getirerek kızarıklık ve cilt tahrişine neden olur ve bu da kaşıntıya neden olur.
Uyuz Hastalığının Belirtileri Nelerdir? Yaygın, parazitik bir rahatsızlık olan uyuz hastalığı, genellikle bilek, dirsek, koltuk altı, göğüs, bel, kalça,genital bölge, ayak ve el parmak aralarında kaşıntıya yol açar. Kadınlarda meme uçlarında, erkeklerde ise genital bölgede kaşıntı ve lezyonlar görülebilir.
Seboreik dermatit olarak adlandırılan kaşıntılı ve yangısal deri hastalığı saç derisi kaşıntısının en sık nedenidir. Stres, mevsim değişiklikleri, hormonlardaki dalgalanmalar, saçlı deride mayaların artışı gibi durumlar seboreik dermatit gelişiminden sorumludur.
Saç mantarının saçta kabuklanma, kepek, kaşıntı, saçların kolayca kopması, akıntı ve saç kaybı gibi belirtileri vardır.
Saç derisi kaşıntısı için şampuan kullanarak derinizi temizleyebilir ve kaşıntıyı hafifletebilirsiniz. Saç derisini nemlendirmek kaşıntıya karşı etkili bir yöntemdir. Saç derisi nemlendirici ürünler, saç derisini yatıştırmak ve kaşıntıyı azaltmak için kullanılabilir.
Kaşıntılı saç derisi üzerinde optimum etki için kaşıntıkarşıtı bileşenlerle zenginleştirilmiş ürünler tercih edin. Kaşıntıyı gidermek ve kaşıntılı saç derisini yatıştırmak için gerektiği kadar bakım şampuanı kullanın. Gerekirse, hızlı bir rahatlama sağlamak için durulanmayan bir kaşıntı karşıtı losyon uygulayın.
Bir çay kaşığı karbonatı bir su bardağı suyla karıştırın ve saç diplerinize uygulayarak 10 dakika bekletin. Beklettikten sonra ılık suyla durulayın ve bu uygulamayı haftada bir kez yapın. Zaman içerisinde saç diplerindeki kaşıntının azaldığını göreceksiniz.
Genellikle kaşıntısı olan kişilerin ilk başvurdukları hekimin dermatolog olduğunu belirten Türk Dermatoloji Derneği Başkanı Prof. Dr. Ertan Yılmaz, sözlerini şöyle sürdürdü: ”Dermatologlar, deri muayenesi ve genel muayene ile kaşıntının nedenini belirlemeye çalışırlar.
Doğru bir tanı için cilt hastalıkları uzmanına başvurmak gerekir.
Eğer aşağıda ki şikayetlerden bir ya da birkaçını sık sık yaşıyorsanız Dermatoloji (Cildiye – Deri Hastalıkları) uzmanlarına başvurmalısınız.
Sinirsel kaşıntı olarak adlandırılan kaşıntı türünde ise kaşıntı oluşturucu uyaranları üreten ve kaşıntıyı algılayan nöronların işlev bozukluklarından kaynaklanır. Tedavi planı kişiye göre farklılık gösterse de çoğu durumda tam ve kesin bir semptomatik tedavi seçeneği söz konusu değildir.
Gece olduğunda vücudun ısı düzenlemesi, sıvı regülasyonu ve bariyer fonksiyonlarında bir takım değişiklikler meydana gelir. Örnek olarak gece vakti vücut ısısının azalması ve cilde doğru olan kan akımında artış oluşması kaşıntı gelişimi ile sonuçlanabilecek değişiklikler arasındadır.
C vitamini kaynağı olan limon, antioksidan bir besindir. Limon suyu, ciltte oluşan alerjik kaşıntıyı giderme konusunda etkili olabilir. Kaşıntıyı gidermek için bir miktar limon suyunu sodayla karıştırmalısınız. Karışımı bir pamuk yardımıyla, kaşınan yere sürüp masaj yapabilirsiniz.
Alerji kaşıntısı, vücudun bir alerjene tepki olarak meydana gelen ve rahatsızlık hissi uyandıran bir durumdur. Farklı belirtilerle kendini gösteren kaşıntı hali, ciltte kızarıklık ve şişliğe neden olabilir. Alerji kaşıntısı polen, hayvan tüyü, böcek ısırıkları ve bazı gıdalar gibi alerjenler tarafından tetiklenebilir.
Gece Artan Kaşıntı: Gece yatağa yatıldığında ya da uyku sırasında artış gösteren kaşıntı, çoğunlukla deri ve parazit enfeksiyonlarını işaret eder. Ayrıca yatak, yastık ve yorgan gibi tekstil ürünlerinin fazla deterjanla yıkanması ya da iyi durulanmamasına bağlı olarak alerjik bir reaksiyon da olabilir.
Permetrin: Bu ilaç, uyuzun neden olduğu semptomları azaltmak ve enfeksiyonu öldürmek için topikal olarak uygulanır. İvermektin: Bu ilaç genellikle ağızdan alınır ve daha şiddetli uyuz vakalarında kullanılır. Benzil benzoat: Bu ilaç uyuz tünellerindeki akarlara etki eder ve uyuzun semptomlarını azaltır.
Başlıca yöntemler; kan testleri, görüntüleme yöntemleri (MRI, bilgisayarlı tomografi vb.) ve biyopsi işlemi ile alınan parçaların patolojik açıdan incelenmesidir. Kanserler, türlerine bağlı olarak farklı mikroskobik yapılara ve yayılma hızına sahiptir. Bu yüzden her kanser türünde farklı tedavi yolları izlenir.
Lenfoma, bazı gastrointestinal stromal tümörler (GİST), polisitemi vera (PV) ve pankreas kanserine sebep olan pankreas ve safra yolları tümörleri kaşıntının en yaygın görüldüğü tümör türleri olarak söylenebilir.
Kaşıntı belirtisinin en sık görüldüğü Hodgkin lenfomada kronik kaşıntı sıklığı %19, Hodgkin dışı lenfomalarda ise %15 oranında görülmektedir. Lösemi hastalarının ise %5'inde kronik kaşıntı görülebilmektedir. Polistemia vera hastalığında (nadir bir kan kanseri türü) kaşıntının sıklığı %48 olarak bildirilmiştir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri