Erkek tipi saç dökülmesi büyük oranda genetik faktörlere bağlı bir durumdur. Saç dökülmesine sebep olan diğer nedenler arasında ise sigara, beslenme alışkanlıkları, stres, uyku düzeni, deri problemleri, vitamin eksiklikleri, hormonal bozukluklar ve ilaç kullanımı yer almaktadır.
Ergenlikle birlikte genç erkekte hormonal değişimler başlar ve erkeklik hormonları dediğimiz testesteron (androjenik ) hormonların seviyeleri yükselir. Androgen hormonlarının artarak belli miktarlara ulaşmasıyla birlikte, eğer genç erkekte genetik yatkınlık da varsa, saç dökülmeleri başlayabilmekte.
Erkeklerde saçların dökülmesi 20'li yaşlarda başlayabilir. Bazı durumlarda bu daha geç de gerçekleşebilir. Tamamen dökülme ise 15 ila 20 yıllık süre içerisinde tamamlanır. Stresin saç dökülmesi üzerinde etkisi de bulunmaktadır.
Erkeklerde görülen saç dökülmesi genellikle, genetik olan ve toplumun %50'sinden daha fazlasında görülen erkek tip hormona duyarlı saç dökülmesidir. Bu tip saç dökülmesi kroniktir. Yaş ilerledikçe kellik gelişir ve sonuçta saç ekimini gerektirebilir.
Özellikle ailesinde kellik problemi olan bireyler saç dökülmesi riski ile karşı karşıyadır. Günümüzde 16-18 yaş başlangıçları olan erkek tipi saç dökülmeleri, genç kızlarda daha fazla görülmektedir. Bu durumun nedenleri arasında aşırı stres, dengesiz beslenme, uzun süreli aç kalma ve hormonal problemler vardır.
İlgili 28 soru bulundu
Evet, dökülen saç yeniden çıkabilir. Tabii saç köklerin hala canlı kaldıysa! Aslında her saç telinin belli bir ömrü vardır. Ömrünü dolduran saç tellerinin dökülmesi çok normal.
Evet, dökülen saç çoğunlukla geri çıkar. Dökülme tipine bağlı olarak bu durumun birkaç ay içinde kendiliğinden düzeldiği gözlenebilir. Uygun bakım rutinleriyle bu süreci hızlandırmanız mümkündür. Ancak bu konuda en doğru yolu izlemek için hekime başvurmanız gerektiğini unutmamalısınız.
Kişinin genetik yatkınlığı bulunuyorsa saç dökülme yaşı 20 ila 25 yaş arasına kadar düşmüştür. Eğer genetik faktörler rol oynamıyorsa, strese ve hayat şartlarına bağlı saç dökülmesi söz konusu ise bu durum genel olarak 50 yaş üstü erkeklerde görülür.
Halk arasında babada kellik varsa oğlunda da görüleceği inanışı yaygın. Ancak bilimsel veriler kellikte erkeklerin babaya değil dayıya çektiğini gösteriyor. Estetik ve Plastik Cerrah Dr. Nuri Soysal, "Erkeklerde saç oranı testesteron (erkeklik) hormonuna bağlı.
Stres, vücudun kortizol seviyesinin yükselmesine neden olabilir ve bu da saç köklerinin normal işlevine müdahale eder. Saç dökülmesi ve seyrelmesi bundan kaynaklanabilir.
Günde 150-200 saç telinin dökülmesi normaldir. Önemli olan, bu dökülen saçların yerine yenilerinin çıkmasıdır. Günde 200'den fazla saç kaybederseniz ve dökülme aniden meydana gelirse, reaktif saç dökülmesidir.
KELLİK NASIL BAŞLAR? Eğer saçlarınız, başınızın tepe bölümlerinden sürat ile dökülüyorsa, bu kelliğin başlangıç belirtisi olabilir. İncelen ve zayıflayan saçlar da kellik başlangıcı olarak kabul edilir. Genel olarak, saç dökülmesinde, yerine gelmeyen saç bölümlerinde hafif tüylenmeler gözlenir.
Evet! Sigara içmek saç dökülmesine yol açabilir. Sigaranın içerdiği nikotin ve karbonmonoksit gibi maddeler, kan dolaşımını etkileyerek saç foliküllerinin sağlıklı bir kan akımına ulaşmasını engelleyebilir.
Erkek tipi saç dökülmesinde saçların yeniden çıkması çoğu zaman mümkün olmamaktadır. Bunun temel sebebi ise bu dökülme modelinin kalıtsal nedenlere dayanmasıdır. Genetik faktörlerin büyük bir oranda etkili olduğu erkek tipi saç dökülmesinde saçlar yeniden çıkmamaktadır.
Saç kaybı her yaşta başlayabilir. Erkek tipi saç kaybı ise 16 yaşından itibaren başlayabilir.
Erkek saç dökülmesi yirmili yaşlarda başlar. Ama genel olarak 15-20 yılda tümüyle kelleşme olur. Ama bazı erkeklerde beş yıldan daha az sürede kel olur.
Erken Yaşta Saç Dökülmesinin Olası Sebepleri
Mevsimsel değişiklikler, genetik yapı, hormonal bozukluklar, alerjik reaksiyonlar, kötü beslenme, demir eksikliği, stres, yanlış ürün kullanımı gibi durumlarda saç dökülmesi meydana gelebilir.
Genetik sebeplerle ortaya çıkan saç dökülmesini tamamen engellemek şu an için mümkün değil fakat dökülen saç teli sayısını azaltmak ve dökülmeyi geciktirmek için yapılabilecek şeyler mevcut. Aileden gelen saç dökülmesini geciktirmek için dermokozmetik ürünler kullanılabilir.
Saç dökülmesi tipik olarak 20'li ve 30'lu yaşlarda başlar, ancak kadınlarda değişiklikler menopozdan sonra en belirgindir. Bu durum aynı zamanda androgenetik alopesi ve erkeklerde erkek tipi kellik olarak adlandırılır.
Hepimizin saçı her gün dökülür ve normalde dökülen saçın aynısından, aynı kalınlıkta yeni saç yerine geri gelir. Normal bir insanın ömrü boyunca ortalama 20 kez saçı dökülür ve yerlerine yenileri çıkar ve buna saçın büyüme döngüsü denir.
Minimum yaş aralığı saç ekimi uygulamaları için 24 yaş olarak belirlenmiştir. Pek çok doktor genellikle 24 yaşından önce saç ekimi yaptırılmasını tavsiye etmemektedir. Ancak ciddi derecede saç kaybı yaşayan ve 18 yaşının üzerinde olan kişiler için de saç ekimi uygulamalarının yapıldığı bilinmektedir.
Bir günde 100 saç teline kadar dökülme normal kabul edilir. Dökülen bir saç telinin yerine yenisi 6 - 10 haftada çıkar. Her bir saç kökünden insan ömrü boyunca 20 kez yeni saç çıkabilir; gübre, sulama, budama ve nadasa bırakma istemez.
Sağlıklı yağlarla dolu bir beslenme düzeni gür ve sağlıklı saçlar için olmazsa olmazdır. İyi kalite protein, iyi yağlar ve omega 3 bu anlamda doğru kaynaklardır. Somon, avokado, fındık, sebze ve meyve gibi temel besinler saçı gürleştirmek için destek alabileceğiniz gıdalardır.
Japonya'da bilim insanları laboratuvar ortamında saç geliştirmeyi başararak büyük bir adım attı. Japonya'nın önde gelen üniversitelerinden Yokohama Ulusal Üniversitesi'nde görevli bilim insanları, fareden alınan embriyo deri hücreleri kullanarak saç kökü geliştirmeyi başardı.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri