Saç rengi, iki tür melanine bağlı olarak saç foliküllerinin pigmentidir. Bunlar eumelanin ve feomelanindir. Genellikle, saçta daha fazla eumelanin varsa, saçın rengi daha koyu olur. Daha az eumelanin varsa, saç daha açık renkli olur.
İnsan saçlarını genel olarak siyah, kahverengi, sarı ve kızıl olarak ayırabiliriz. Elbette aralarında genel ton farkları olacaktır. Siyah en baskın saç rengi olduğu için anne ya da babadan birinin saç rengi siyah ise çocuğun saçının siyah olma ihtimali yüksektir. İkinci baskın renk ise kahverengidir.
Melanin salgısının devam etmesi, koyulaşmaya sebep olmaktadır.
Saç Rengi Zamanla Değişebilir
Gri saç kısmen kalıtsaldır ve etnik kökene göre değişebilir; aynı zamanda stres gibi dış faktörlere de bağlıdır. Saç folikülü melanin yapma yeteneğini kaybettiğinde saç gri olur, ancak bunun tam olarak neden ortaya çıktığı net değildir.
Sarışınlığı belirleyen başlıca genin MC1R geni olduğu bilinmektedir. Bu genin evrimi üzerine yapılan moleküler çalışmalar, genin ortaya çıkmasına sebep olan mutasyonların 11.000 yıl kadar önce, son buzul çağı içerisindeyken oluştuğunu göstermektedir.
İlgili 36 soru bulundu
Kızıl saçın nedeni mutasyona uğramış MC1R geni ve bu gen taa neandertallere kadar uzanıyor. Eğer bu geni taşıyorsanız sizin kızıl olmanıza gerek yok. Çocuğunuzun kızıl olması %25 gibi büyük bir olasılığa sahip.
Sarışınlığı belirleyen başlıca gen, MC1R geni olduğu biliniyor. Bu genin evrimi üzerine yapılan moleküler çalışmalar, genin ortaya çıkmasına sebep olan mutasyonların 11.000 yıl kadar önce, son buzul çağı içerisindeyken oluştuğunu gösteriyor.
Saç rengi, iki tür melanine bağlı olarak saç foliküllerinin pigmentidir. Bunlar eumelanin ve feomelanindir. Genellikle, saçta daha fazla eumelanin varsa, saçın rengi daha koyu olur. Daha az eumelanin varsa, saç daha açık renkli olur.
Kızıl saçın nedeni mutasyona uğramış MC1R geni ve bu gen taa neandertallere kadar uzanıyor. Eğer bu geni taşıyorsanız sizin kızıl olmanıza gerek yok. Çocuğunuzun kızıl olması %25 gibi büyük bir olasılığa sahip.
Tüm kanıtlar melanin üretmede önemli MC1R genine işaret ediyordu. Bu gen deri hücrelerinin renklenmesi yani pigmentasyonunu ve güneşe karşı morötesi ışınlardan korunmayı etkiliyor. Bu gen pek çok farklı şekilde ortaya çıkıyor ve çoğunlukla kızıl saçlara neden oluyor. Bu gene bu yüzden "kızıl gen" adı veriliyor.
Sarılık, bilirubin adı verilen ve cilde sarı rengi veren maddenin, bebeğin kanında yükselmesi ve deride birikmesi ile oluşur. Yeni doğan bebeğin karaciğerinin yetersiz kalması sonucu atılamayan bilirubinin fazlası, kan ve dokularda birikir. Böylece cilt ve göz aklarına sarı bir renk yerleşir.
Bunun nedeni UV ışınlarının saç pigmentine etki ederek rengini açmasıdır. Burada daha çarpıcı olan haberse UV ışınlarının saçın protein kaybetmesine yol açması, ki bu bir saç yıpranması şeklidir, ve bunun güneşte rengi açılan saçları kurutmasıdır.
Esmerde sarı saç renkleri ise tercih edilirken iki kez düşünülmesi ve dikkat edilmesi gereken bir renk tonudur. Küllü açık sarı ya da çok açık kumral saç tonlarından uzak durması gereken esmerler eğer çok istiyorlarsa bronz tenlerde şık bir görünüm elde edilen sarı ombre saç rengini tercih edebilirler.
#Dünyaya yeni gelmiş bir çocuğun her özelliğini bir zamanlar onlara da anne ve babalarından, yani çocuğun büyükanne ve büyükbabasından geçtiği gibi onlara da anne ve babalarının genleri aracılığıyla aktarılmaktadır. Bebekler ilk doğduğu zaman saç renkleri ve göz renkleri olduğu gibi kalmaz ve değişiklik gösterir.
Kız çocukları için anne ile babanın boyu toplanıp 13 çıkarılıyor, erkek çocuklarda ise 13 ekleniyor ve ikiye bölünüyor. Uzmanların “Yüzde 90 tutuyor” dediği bu büyüme hedefinde, oranlar tutmadığı takdirde bazı önlemlerin alınması gerekiyor.
Cilt rengi, poligenik bir kalıtımdır. Siyah ten karakteristiği baskın gen kaynaklıdır. Bu yüzden siyah tenli bir baba ile beyaz tenli bir annenin çocuğu da yüksek ihtimalle koyu ten ile doğacaktır. Ancak koyu ten ile açık ten allellerinin sayısı birbirini dengeliyorsa doğacak çocuklar, melez ten rengi ile doğarlar.
Genellikle sarışın veya kızıl saçlı çocuklarda görece sık görülen melanin pigmenti birikimidir. özellikle güneşte kaldıklarında daha sık görülür. Güneşin az görüldüğü bölgelerde, kış aylarında silinirler ya da belli belirsizdirler (lentigo'dan fark); ilkbahar ve yaz aylarında yeniden belirirler.
Esmer ten-kızıl saç birbirini boğar. Kırmızıya yakın kızıl tonları kesinlikle esmerlerin kaçınması gereken saç renkleridir. Ancak küllü kızıl tonlar biraz daha açık olacağı için bu ten rengiyle uyum sağlar. Kızılda ısrar ediliyorsa kızıl-kahve tonları denenmelidir.
Dünya nüfusunun toplam %2'sine denk gelen doğal kızıl saçlılar yoğun olarak İrlanda ve İskoçya'da bulunuyor.
Doğal saç renginden 1 ya da 2 ton daha açık bir saç rengi tercih ederek doğal bir görünüm elde edebilirsin. Yüzünün daha aydınlık ve canlı görünmesini sağlamak için açık kumral tonlarını ya da altın yansımaları olan tonları tercih edebilirsin.
Baklagiller, ıspanak, kuşkonmaz, brokoli, lahana, roka gibi yeşil yapraklı sebzeler, karaciğer, yumurta sarısı, portakal, greyfurt, limon ve muzlar en önemli folik asit kaynağıdır. B12 Vitamini, melanositlerin çalışmasını aktive ederek melanin pigmenti üretiminin artmasını sağlar.
B7 vitamini eksikliğinde saçlar hızlı beyazlar, saç dökülmesi de görülebilir. Yüksek oranda biyotin içeren gıdalar arasında pirinç, yumurta, kırmızı et, sebze ve meyveler bulunur. B9 Vitamini (Folik Asit): Folat olarak da isimlendirilen folik asit, yeni hücrelerin üretilmesini ve kan hücrelerinin çoğalmasını sağlar.
Genel kelliğe sebep olan genler otozomiktir. Yani; eşit oranda anne veya baba tarafından geçebilir.
III — Kıvırcık saçlar (ulotrich): Bu tip kıvırcık veya yapağı saçlar Papua- Melanezyalılarda, Zenci ve Boşiman'larda görülür.
Diğer yandan aile ağacı incelemeleri sarı saçın genetik olarak büyük oranda baskın değil, çekinik olduğunu gösteriyor. Esmerlik ise baskın nitelikli. Ama anne babası esmer çocuğun sarışın olması mümkün. Saç rengi tek bir veya kısıtlı sayıda gen tarafından kontrol edilmiyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri