Bu sorunun cevabına gelecek olursak, aşırı yağlanma ve saçları yağlı bırakmak maalesef bazı sorunlara yol açabilir. Bunlardan en önemlisi ise saç dökülmeleridir. Ayrıca yağlanma saç diplerinde kepeklenme ve pul pul dökülmelere de yol açabilir.
Saç dökülmesi yeteri kadar beslenemeyen ve korunmayan saç köklerinin canlılığını kaybetmesinin bir sonucudur. Bu nedenle yağlı saçlar dökülür; çünkü saç derisi saç köklerinin ihtiyaçlarını doğru şekilde karşılayabilecek dengeye sahip değildir. Bu da saç köklerinizin ölmesine ve saçlarınızın dökülmesine neden olur.
Bayraktar, “Çünkü saçlar yağlanırsa daha çok dökülür. Kuru saçların ise yumuşak şampuanlarla yıkanması önerilir.
Saçın Doğal Nem Dengesini Sağlar.
Saçı yağlı bırakmak, saçın doğal nem dengesini korumasına yardımcı olur. Nemini kaybeden saç kurur. Bu nedenle saçı yağlı bırakmak, saçın nem dengesi için faydalıdır.
“Yağ aslında bakımlerin saç miline nüfuz etmesini durdurur.” Saçınız boyadan dolayı aşırı işlemden zarar görmüşse ya da zayıf ve kırılgansa, saç şaftına amino asitler almanız gerekir. Bu nedenle saçınızı yağla kaplamaktan kaçının. Yağ, aminoasitlerin saça nüfuz etmesini engeller.
İlgili 21 soru bulundu
Saçların doğal yağlanma süreci uzadığında yani saçlarınızı kirli ve yağlı bıraktığınızda diplerdeki kirlerin artmasına ve saç diplerinin tıkanmasına sebep olur.
Bu parlama saçlarının kirli görünmesine neden olacaktır. Bu nedenle yağlı saçlarının her daim temiz olmasını ve hacimli görünmesini, ağırlaşmamasını sağlamak için gün aşırı yıkamanı öneririz. Ancak çok fazla yağlanma varsa her gün, saç tipine ve saçının ihtiyacına uygun bir günlük şampuanla saçlarını yıkamanı öneririz.
Ancak aşırı yağlanan saçlara sahipseniz haftada 2 kere yıkayabilirsiniz. Özellikle yaz aylarında her gün duş almak zorunda kalabiliyoruz. İşte bu anlarda da saçlarınızı her gün şampuanlamak yerine 3 günde bir şampuanlayabilir diğer günlerde ise sadece durulayabilirsiniz.
Saç derisinde üretilen yağın fazlası saç sağlınız için belki kötü fakat saç derimizin ve saç tellerinin bu yağa ihtiyacı vardır. Eğer bu yağı tamamen ortadan kaldırırsanız çok çabuk kırılan, kuru ve donuk görünen saçlarınız olur.
Hepimizin saçı her gün dökülür ve normalde dökülen saçın aynısından, aynı kalınlıkta yeni saç yerine geri gelir. Normal bir insanın ömrü boyunca ortalama 20 kez saçı dökülür ve yerlerine yenileri çıkar ve buna saçın büyüme döngüsü denir.
Saç derisi yağlı olan her kişinin saç kaybı olmaz. Ancak saç derisi aşırı yağlı olan kişilerin testosteron aktivitesi yüksek demektir, buna ek olarak saç kaybına genetik duyarlılık da varsa, bu durumda aşırı yağlı saç derisinde saç kaybı yatkınlığı artar.
Kremli şampuan ya da haricen saç kremi kullanmak, saçınızın olduğundan da çabuk yağlanması sonucunu doğurur. Son olarak zengin içeriğe sahip saç peeling ürünleri ile haftada bir ya da iki kez yapacağınız uygulamalar, saçlarınızın derinlemesine temizlenmesine ve yağ sorunundan kurtulmanıza büyük oranda yardımcı olur.
Kuru saçlar eğer saça istenilen nem verilemediği taktirde ilerleyen zamanlarda saç dökülmesine neden olabilir.
Stres, iklim, sağlıksız beslenme ve ergenlik ya da gebelik gibi dönemlerdeki hormonal değişiklikler sebum salgısının artmasına ve yağlı saçlara sebep olabilir. Bazı saç tipleriyse yağlanmaya diğerlerine göre daha yatkın olabilir. Saçlarınızın yağlanmasına sebep olan birçok farklı faktör vardır.
Eğer başınızda şampuan artığı kalırsa, saçlarınız matlaşır ve kurur. Kural şu: Şampuanlamak için harcadığınız sürenin üç misli süreyi durulamak için kullanın. Saçlarınızın durulandıktan sonra gıcırdar gibi olması gerekiyor. Bu ürünler hem yıkar hem de bakım yapar.
Yağlı saçın çok sık yıkanması, aslında saç derisindeki yağ hücrelerinin daha fazla çalışmasına, bu da daha fazla yağlanmaya neden olabilir . Aşırı yağ salgısı olan saçlar bir günde, hatta birkaç saatte yağlanabilir.
Eğer saç teliniz birkaç saniye içinde dibe çöküyorsa saçınız sağlıksız ve hasarlıdır. Saçınızın zayıf ve hasar görmüş saçları iyileştirmeye ve korumaya yönelik ürünlere ihtiyacı var. Eğer saç teliniz bir dakikadan fazla bir süre suyun üzerinde batmadan kalıyorsa saçınız iyi durumda ve genelde iyi bir şekle sahip.
Saç gürleştirmek için düzenli aralıklarla saçta bulunan kırıkların aldırılması da önemlidir. Bununla birlikte, dış faktörlerin yanı sıra saçların gürleşmesi için beslenme düzenine de dikkat etmek gerekir. Demir, çinko ve vitaminler yönünden zengin gıdaları tüketerek, saç problemlerinizi ortadan kaldırabilirsiniz.
Ancak saçı uzun süre yıkamamak da sanılanın aksine hiç sağlıklı değil. Çünkü dış ortamdan saçımıza yapışan toz ve kir gibi maddeler saçların sağlıklı yapısını bozarak donuk ve mat görünmesine, zor şekillenmesine ve koparak dökülmelere yol açabiliyor.
SAÇLAR ÇOK DAHA ÇABUK YAĞLANIR
Temiz saç için şampuan gerekli olsa da uzun vadede saçları daha çabuk yağlandırır. Saçınızı ne kadar çok yıkarsanız, saç deriniz o kadar çok yağ üretir. Saçınızı daha az sıklıkta yıkamak aslında yağlanmayı geciktirmenin anahtarıdır.
Uzmanlara göre sağlıklı bir bakım rutini için saçını en azından iki günde bir yıkamalı, yağı kontrol etmek için daha sık yıkaman gerekiyorsa da her gün yıkamaktan çekinmemelisin.
Yağlı yiyeceklerin tüketilmesi, yetersiz ve dengesiz beslenilmesi saç yağlanmasına sebep olur. Saçlara sık sık dokunulması da bir diğer sebeptir. Saçların çok sıcak suyla yıkanması da saç yağlanmasına sebep olur. Gün içerisinde yaşanılan stres, saç yağlanmasına neden olan faktörlerdendir.
Saçlarınızı her gün şampuansız yıkayın. Ancak saçlarınızın doğal yağları ile beslenmesini sağlamak için sık sık yıkanmanız lazım. Saçlarınızın sürekli yıkanması saç boyanız çok hızlı akmasına neden olur. Şampuanla yıkanmamış saçlar demek kurumayan saçlar demektir.
1 bardak suya 2-3 yemek kaşığı sirke koyup karıştırın. Birkaç dakika bekleyin ve daha sonra soğuk su ile saçınızı yıkayın. Bu karışımı banyodan çıkmadan önce durulama suyu olarak kullanırsanız saçınızdaki fazla yağı alır ve saçınıza parlaklık verir. Haftada 2 veya 3 kez tekrarlayın.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri