Saç derisinin altında bulunan yağ bezelerinin salgıladığı sebum, saçlardaki yağlanmanın temel sebebidir. Sağlıklı bir saç için oldukça önemli olan sebum, saç derisini nemlendirir ve saçın daha parlak görünmesini sağlar. Ancak yağlı saçlardaki sorun, aşırı sebum üretimidir.
Yağlı yiyeceklerin tüketilmesi, yetersiz ve dengesiz beslenilmesi saç yağlanmasına sebep olur. Saçlara sık sık dokunulması da bir diğer sebeptir. Saçların çok sıcak suyla yıkanması da saç yağlanmasına sebep olur. Gün içerisinde yaşanılan stres, saç yağlanmasına neden olan faktörlerdendir.
Kremli şampuan ya da haricen saç kremi kullanmak, saçınızın olduğundan da çabuk yağlanması sonucunu doğurur. Son olarak zengin içeriğe sahip saç peeling ürünleri ile haftada bir ya da iki kez yapacağınız uygulamalar, saçlarınızın derinlemesine temizlenmesine ve yağ sorunundan kurtulmanıza büyük oranda yardımcı olur.
Aşırı yağlı saç probleminde öncelikle yağlı saçlara özel şampuanları kullanmak gerekir. Eğer şampuanlar yetersiz geliyorsa bir dermatoloji uzmanına başvurmakta fayda vardır.
İlgili 28 soru bulundu
“Saç dökülmesi hangi vitamin eksikliği ile olur?”, sorusuna kesin bir yanıt vermek mümkün olmayabilir. Çünkü, vücudumuzdaki vitaminlerin çoğu saç sağlığı üzerinde etkilidir. Bu vitaminlerin başlıcaları olarak A, C ve E vitaminleri, B grubu vitaminler sayılabilir.
Dermatoloji bölümleri kamu ve özel hastanelerde bulunmakla birlikte, kendi özel muayeneleri de vardır. Dermatoloji bölümleri Deri ve Zührevi Hastalıkları (Cildiye) olarak da bilinir. Bunun yanında endokrinoloji bölümü da saç dökülmesi teşhis ve tedavisi için tercihe dilen bölümlerden biridir.
Saç yağlanmasının en önemli sebeplerinden biri, hormonal değişikliklerdir. Özellikle ergenlik döneminde hormonların etkisiyle saçlar daha fazla yağlanır. Bunun yanı sıra stres, yanlış beslenme alışkanlıkları ve genetik faktörler de saç yağlanması sorununa neden olabilir. Bakım ürünleri de saç yağlanmasına yol açabilir.
Bioxcin, Babe, Organicum, Vichy bu kategorinin en çok tercih edilen markaları arasında yer alır. Bu markalar çabuk yağlanan saçlar için şampuan seçeneklerini, özel olarak formüle etmektedir.
Yağlı saçlar, yağ üretiminin dengeye kavuşturulması için haftada 2-3 kez yıkanmalıdır.
Peki, saç yağlanması zararlı mı? Bu sorunun cevabına gelecek olursak, aşırı yağlanma ve saçları yağlı bırakmak maalesef bazı sorunlara yol açabilir. Bunlardan en önemlisi ise saç dökülmeleridir. Ayrıca yağlanma saç diplerinde kepeklenme ve pul pul dökülmelere de yol açabilir.
Kükürtlü sabun yağlı saçların yağ dengesini sağlamada işe yarar.
1 bardak suya 2-3 yemek kaşığı sirke koyup karıştırın. Birkaç dakika bekleyin ve daha sonra soğuk su ile saçınızı yıkayın. Bu karışımı banyodan çıkmadan önce durulama suyu olarak kullanırsanız saçınızdaki fazla yağı alır ve saçınıza parlaklık verir. Haftada 2 veya 3 kez tekrarlayın.
Yağlı Saç Derisi Nasıl Temizlenir? Yağlı saç derisini temizlemek için saçın düzenli olarak yıkanması gereklidir. Ancak, saçın her gün yıkanması saç derisindeki yağ üretimini tetikleyebilir. Bu yüzden, saçın haftada 2-3 kez yıkanması ve yağlanmayı önleyici bir şampuan kullanılması önerilir.
Lavantalı su gibi biberiye ve kekik suyunun da kullanılması saçların yağlanmasına çözüm olarak bilinmektedir. 10 dakika demlediğiniz karışımı daha sonra süzgeçten geçirin ve saçlarınıza sürün. Saçlarınıza durulama suyu olarak kullanabileceğiniz bu yöntemi aynı zamanda düzenli olarak kullanabilirsiniz.
ILIK SU İLE YIKAMAK
Eğer saçlarınız yağlıysa yıkanırken suyun sıcaklığına dikkat etmelisiniz. Çünkü sıcak su kullanmak saç diplerinizin daha çok yağlanmasına sebep olabilirsiniz. Bu sebeple sebum dengesini korumak için yağlı saçları ılık su kullanarak yıkamak gerekir.
Bu sayede yağlı ve dökülen saçlar için şampuan kullanarak, her dönemde bu problemle başa çıkmak mümkün hale gelir. Ayrıca yağlı saçlara bebek şampuanı da önerilen bir üründür.
Sprey saçları yağlandırır mı? Cevap: Hayır, Dalin Kolay Tarama Spreyi hafif bir formüle sahiptir ve saçları yağlandırmaz.
Tuzsuz Şampuan ile Saçlarınızın Doğal Yapısını Koruyun
İçerisinde kimyasala yer vermeyen tuzsuz şampuan seçenekleri, tuzlu şampuanların aksine kuruluk ve kaşıntı gibi problemlere neden olarak saç derisi sağlığını olumsuz etkilemez. Saçı yormadan kir ve yağdan arındırma konusunda destek çıkar.
Saç bakım sirkesi çeşitleri kafa derisini doğal bir biçimde temizler ve kafa derinizin gün boyunca ferah kalmasını sağlayarak yağlanmayı asgari düzeye indirir. Gün içerisinde çevresel ve biyolojik faktörler dolayısıyla kirlenen saçlarınızın sönmesini engeller ve parlaklığını korur.
Yağlı saç derisi temizliği için öncelikle aşırı sıcak su kullanımından kaçınmalısınız. Aşırı sıcak su, sebum üretimini tetikler. Kullandığınız ürünleri yağlı saçlarınıza uygun şekilde seçmelisiniz. Aksi takdirde kullanılan ürünler, saç derisindeki aşırı yağı tam olarak arındırmaz.
Yüz ve saç derisi vücutta en çok yağ bezi bulunduran bölgelerdir. Bu bölgede deri altında bulunan bezlerin salgılarını fazla üretmesi cilt yağlanmasına yol açar. Cildin aşırı yağlanmasının yaşa bağlı hormon üretimi, yanlış kullanılan kozmetik ürünleri, yaşam tarzı kaynaklı nedenleri olabilir.
Günde yaklaşık 100 tel saç kaybetmek normaldir. Dökülme bunun üzerine çıktığı zaman kritik olabilir. Bunda birçok faktörün rolü olabilir. Ferritin, Biyotin, TSH, T3, T4, E2, FSH, Testosteron, Çinko ve Selenyum testlerine bakılır.
Demir eksikliği problemleri. Kansızlık. DHT hormonu sebebi ile saç dökülmeleri yaşanabilmektedir.
Tüm iç salgı bezlerinin yer aldığı sistem ise endokrin sistemidir. Salgılanan hormonların büyüme, gelişme, üreme, dışarıya verilen tepkileri kontrol altına almak gibi çeşitli görevleri bulunmaktadır. Salgı bezlerinin doğru ve düzgün çalışmaması ile ortaya çıkan hastalıklarla ilgilenen birim dalı ise endokrinolojidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri