Saç rengi, iki tür melanine bağlı olarak saç foliküllerinin pigmentidir. Bunlar eumelanin ve feomelanindir. Genellikle, saçta daha fazla eumelanin varsa, saçın rengi daha koyu olur. Daha az eumelanin varsa, saç daha açık renkli olur.
Melanin, saç tabakasında birikir ve saçların kızıl, kahverengi, sarı veya siyah parlamasını sağlar.
Baklagiller, ıspanak, kuşkonmaz, brokoli, lahana, roka gibi yeşil yapraklı sebzeler, karaciğer, yumurta sarısı, portakal, greyfurt, limon ve muzlar en önemli folik asit kaynağıdır. B12 Vitamini, melanositlerin çalışmasını aktive ederek melanin pigmenti üretiminin artmasını sağlar.
Melanin ve melanosit hücreleri saçın içindeki pigmentleri oluşturmak için gereklidir. Saçın beyazlaması B vitamini, folik asit, B6, biyotin ve özellikle B12 eksikliği ile alakalıdır.
Pigmentler insanlarda saça ve deriye de rengini vermektedir. Saçların yanı sıra beyin zarında dahi pigment bulunur. Pigmentler renkleri nedeniyle boya üretimlerinde de kullanılır.
İlgili 22 soru bulundu
B7 vitamini eksikliğinde saçlar hızlı beyazlar, saç dökülmesi de görülebilir. Yüksek oranda biyotin içeren gıdalar arasında pirinç, yumurta, kırmızı et, sebze ve meyveler bulunur. B9 Vitamini (Folik Asit): Folat olarak da isimlendirilen folik asit, yeni hücrelerin üretilmesini ve kan hücrelerinin çoğalmasını sağlar.
Melanin hangi besinlerde çokça bulunur, gibi soru işaretleriniz bulunuyor olabilir. Melanin; havuç, karpuz, kırmızı biber, domates, tatlı patates, balık ve et, çilek ve koyu yeşil sebzeler gibi besinlerde çokça bulunur. Bu besinler melanin yönünden zengin gıdalardır ve vücuttaki melanin üretimini destekler.
Amerika Birleşik Devletleri'ndeki Columbia Üniversitesi tarafından yapılan araştırma, beyazlayan saçların boyamadan doğal rengine dönmesinin mümkün olduğunu ortaya koydu.
Saç beyazlamasının günümüzde bilinen bir tedavisi söz konusu değildir. Yaşımız ilerledikçe saçlarımıza rengini veren pigmentlerde azalma baş gösterir.
Yetersiz, dengesiz beslenme sonucunda yaşadığımız vitamin eksiklikleri – özellikle Kalsiyum ve b12- belirti olarak saç beyazlaması olarak karşımıza çıkabilir. Estetik bir kayıp olarak gördüğümüz saçın beyazlaması aslında ciddi bir sağlık sorununun da habercisi olabilir.
Beyaz saç tekrar siyahlaşır mı veya eski rengine döner mi? Eğer saçlarınızdaki beyazların sebebi genetik veya yaşlanma ise hiçbir şey bu süreci engelleyemez veya tersine çeviremez. Bununla birlikte eğer altta yatan şey tıbbi bir durumsa renk pigmentasyonunun geri dönmesi sağlanabilir.
Dermatologların önerdiği en yaygın pigment bozukluğu tedavileri, topikal kremler, haplar ve bazı durumlarda lazer tedavisidir. Bu tedaviler etkilidir, ancak sonuçların ortaya çıkması biraz zaman alabilir. Çoğu renk değişikliği birkaç ay içinde kaybolur.
Melanin pigmentinin yokluğuna “albinizm” denir; en belirgin göstergesi deri ve gözlerdeki renksizliktir. Albinizm olgusu yaygın ya da yerel olabilir. Yaygın (generalize) albinizm'de deride, iriste ve kıllarda melanin yoktur (albino). Derinin güneş gören yerlerinde kanserler oluşur.
Yetersiz beslenme, stres, vitamin eksikliği, kalıtım gibi nedenlerin yanı sıra saçı çok sıcak suyla yıkamak, sürekli fönle kurutmak, saç boyası kullanmak, renk veren hücrelerin ölümü, yaşlanma, fazla kimyasala maruz kalma ve ilaç kullanımı saçların erken beyazlamasının nedenlerindendir.
B12, D, E vitamini ve biyotin eksikliği saçların erken beyazlamasına sebep olabiliyor. Sağlıklı ve dengeli bir beslenme programının yanı sıra dışarıdan vitamin takviyesi alarak süreci destekleyebilirsiniz. Ayrıca bakır takviyesinin de saç pigmentleri üzerinde olumlu etkileri olduğu söylenmektedir.
6) Saç Beyazlamasını Önler
Çörek otu yağı beyaz saça faydaları sayesinde saç tellerinin eski rengine dönmesine yardımcı olabilmektedir. Çörek otu yağını sulandırarak içebilirsiniz. Çörek otu yağı saça nasıl uygulanır derseniz, saç diplerine ve tellere elinize aldığınız birkaç damla yağı masaj yaparak yedirebilirsiniz.
Zeytinyağı sayesinde, kuru ve hasarlı saç derisi onarılarak kepek oluşumu engellenmiş olur. Dolayısıyla beyaz saç oluşumu azalır. Saçın nem ihtiyacını sağlayan ve aşırı güneşe bağlı yıpranmaya engel olan zeytinyağı, beyazlaşmaya başlayan saçların doğal rengine dönmesini sağlar.
Beyaz rengi kapatan farklı renk tonları da vardır. Bunlar; koyu kestane, koyu buğday, kızıl, çikolata kahve, patlıcan moru olarak sıralanabilir.
Bir avuç kadar adaçayı ve siyah çayı yarım litre kadar sıcak su ile karıştırıp demleyin. Soğuduktan sonra saçlarınıza uygulayın. Bir süre bekletip bol su ile durulayın. Hazırlaması da uygulaması da çok basit olan bu yöntem sayesinde saçlarınızdaki beyazların kısa süreliğine renklenmesini sağlayın.
B12 vitamini eksikliği, tiroit fonksiyonlarında sorun olması, sağlıklı gıdalar yerine daha fazla abur cubur tüketmek, sürekli stres ve endişe yaşamak, genetik olarak yatkın olmak ve kimyasal saç ürünleri ve zararlı boyalar kullanmak erken yaşta saç beyazlamasına yol açan sebepler arasında gösteriliyor.
Dr. İbrahim Saraçoğlu patates kabuğunun saç beyazları için etkili belirtiyor. Patates kabuğu ile hazırlanan saç kürü hem saçın beyazlamasını azaltacak hem de saçın beslenmesini sağlayarak daha sağlıklı gözükmesine katkı sağlayacak. Bu kür için her evde bulunan patatesin kabuklarını çöpe atmamak gerekiyor.
Güneş ışınları : Cilt devamlı olarak güneşten gelen UV ışınlarına maruz bırakıldığında cilt hasarları meydana gelebilir. Fazla ve sürekli güneşe maruz kalan insanlarda cildin UV ışınlarından korunmasını sağlamak amacı ile olması gerekenden fazla melanin hormonu salgılanır.
Melatonin için karanlıkta uyuyun
Başta kızılcık olmak üzere vişne, papatya, anason, ceviz, badem ve fındıkta yüksek miktarda melatonin bulunur. Oreksin isimli beyinde bulunan bir madde de uyku, açlık gibi zihinsel aktivitelerin düzenlenmesinde önem taşır. Karbonhidrat alımının artması durumunda oreksin düzeyi azalır.
Melanin, başlιca melanosit isimli özel hücrelerde sentezlenir. Dallanan, uzun uzantιlι hücreler olan melanositler, embri- yoda nöral kristadan köken alarak deriye ve yukarιda bahsedilen diğer vücut bölümlerine göç ederler1. Melanositler tirozinaz aktivitesine sahip hücrelerdir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri