Bazı hastalarda saç dökülmesi bir kaç hafta devam eder ve durur, saçsız bölgeler daha sonra kendiliğinden kapanır. Bazı hastalarda ise saçsız bölgeler kapanırken, diğer bölgelerde yeni açılan alanlar oluşabilir. Genellikle hastaların üçte birinde tedavi ile veya bazen tedavisiz 6 ay içinde saçlar yerine gelir.
Özellikle stres nedeniyle yaşanan saçkıran problemi ve bağışıklık sistemini düşük olmasından kaynaklı durumlar hızlı şekilde iyileşir. Çocuklarda ve gençlerde bu süre en fazla 6 aydır. Yetişkinlerde ise 1 yıl kadar sürebilir.
Saçkıran bazen kendiliğinden geri gelebilir. Genellikle ilk 1 yıl içerisinde kıllar gelişir. Ancak tedavi seçenekleri de mevcuttur. Hızlı yanıt almak için tedavi uygulamak faydalıdır.
Saçkıranın iyileştiğini gösteren belirtiler arasında saçın tekrar büyümeye başlaması ve saç dökülmesinin durması yer alır. İlk başta yeni saçlar genellikle beyaz veya gri olabilir ancak saç, zamanla normal rengine geri döner.
İlk olarak saçlar aniden dökülür, sonra dökülen alanda genişleme olur. Son olarak da saçlar başlangıçta renkleri beyaz veya gri olarak çıkmaya başlarlar. Bu ayları hatta yılları alabilir. Yeni kıllar çıkarken diğerleri dökülebilir.
İlgili 20 soru bulundu
Tedavi edilmezse, saçkıran kalıcı yara izine neden olabilir.
Saç kıran, deriye bulaşan ve çok hızlı bir şekilde yayılan bir tür mantarın sebep olduğu cilt ve saç dökülmesi hastalığıdır. Saçkıran hastalığının en önemli zararı ve yan etkisi saçlar üzerinde hızla yayılması ve tedaviye geç kalınması durumunda kalıcı olarak saç kayıplarına sebep olmasıdır.
Sarımsak : Sarımsağın kesilip saçkıran olan bölgeye deri hafif kızarıncaya kadar direkt sürülmesi ile saçkıran tedavisinde %50 başarı sağlanabilir. Başarılı sonuç için en az 6 ay boyunca günde 3-4 kere bu işlem yapılmalıdır.
Saçkıran Tedavisinde Neler Yapılır? Mevcut klinik yaklaşımda saçkıran hastalığının kesin bir tedavisi bulunmamaktadır. Hastalığın kontrol altına alınması ve saç kaybının önlenerek saç uzamasının desteklenmesi adına çeşitli ilaç tedavilerinden ve yaşam tarzı değişikliklerinden yararlanılır.
Saçkıran olan bölgeye düzenli olarak sarımsak sürmek saçın kısa sürede yeniden çıkmasına yardımcı olur. Eğer daha etkili bir formül arıyorsanız, 1-2 diş sarımsağı ezip bir miktar zeytinyağı ile karıştırın. Hazırladığınız bu karışımı dökülmenin olduğu bölgeye sürün ve üzerini bir bandaj ile kapatın.
Halk arasında saçkıran olarak bilinen (Alopecia Areata) cinsiyet ayrımı olmaksızın tüm çocuk ve gençlerde görülebilmektedir. Yapılan araştırmalar gösteriyor ki stres, üzüntü ve korku problemi ile yaşayan insanlar bu sorunla daha erken tanışıyor.
Saçkıran olan bölgeye sarımsak sürmek etkilidir.
Saçkıran Tedavisinden Sonra Bölgede Tekrar Saç Çıkabilir Mi? Doğru zamanda tanı koyulup tedavi edilirse tekrar saç çıkabilir. Saç kökleri kalıcı zarar görmediği takdirde tekrar saç çıkma ihtimali mümkündür.
Saçkıran tedavisinde amaç öncelikli olarak dökülmenin daha geniş bir bölgeye yayılmasını ve dökülme şiddetini azaltmaktır. Saçkıran probleminin şiddetli olarak görüldüğü vakalarda saçkıran tedavisi için steroid grubu ilaçlar kullanılır. Bu ilaçlar öncelikle krem formda, söz konusu bölgenin üzerine uygulanır.
Saçkıran hangi vitamin eksikliğinden olur? Yetersiz ve eksik beslenme, sağlıksız diyetler saçkıran oluşmasına zemin hazırlar. Folik asit, biotin, demir, çinko, D vitamini, B12 gibi mineral ve vitaminlerin eksikliği de saçkıran oluşmasında etkilidir.
Zaman içerisinde dökülme görülür. Ancak saçkıran dediğimiz rahatsızlık ortaya çıktığı bölgede hızlı bir şekilde dökülme yapar. Saçkıranın azalttığı bölgeler net bir şekilde görülür. Ancak bir süre sonra bölgeden yeniden saç çıkar ve yeni kökler gelişir.
Saçkıran görülen kişilerde otoimmün tiroid hastalığı, vitiligo, lupus eritematozis, atopik egzama, gibi otoimmün hastalıklar görülme ihtimali yüksektir. Hastalığın genetik bir yönü olduğu da düşünülmektedir. Ayrıca ailelerinde astım, diyabet veya alerji öyküsü olanlarda daha sık görülüyor.
Eğer saçkıran benzeri saç dökülmesinden şikayetçiyseniz bir dermatoloji uzmanına başvurarak muayene olmanız ve tedavi yoluna gitmeniz hastalığın ilerlememesi açısından önemlidir.
Primer oto immun saç kıran klinik olarak çok değişken ve tahmin edilemez bir seyir izler. Saç kaybı yıllar içinde, semptom vermeden ve fark edilmeden yavaş ilerleyen tipte olabilir veya saç dökülmesi çok hızlı biçimde haftalar aylar içinde hızlı ve şiddetli şeklinde, ağrı kaşıntı ve yanma eşliğinde olabilir.
Saçsız alana kortizon enjekte edilmesi saçların çıkışını hızlandırabilir. Bu tedavi intralezyonel kortizon enjeksiyonu olarak bilinir. Saçlardaki yeniden büyüme sadece enjeksiyon yapılan yerde görülür. Bu tedavi yeni alanlarda saç dökülmesini engellemez.
Saçkıran bulaşıcı bir hastalık değildir. En. etkin ve hızlı tedavi kortizon tedavisidir.
Saçkıran Tedavisi için Geliştirildi
S.A.D.B.E. (Squarik Asit Di Butil Ester) saç dökülmeleri arasında sadece saçkıranda etkili olur.
Evet, çoğu saçkıran ilacı reçetesiz olarak eczanelerden temin edilebilir.
Evet, genellikle dökülen saçlar tekrar çıkar. Çünkü saç, zayıfladığı için dökülür. Eğer kökler sağlıklıysa çoğunlukla saç büyüme döngüsü kendiliğinden devam eder. Köklerin sağlığını kaybettiği durumlarda bakım uygulamaları gerekebilir.
HAYIR. Alopesi areata'nın otoimmün ve tekrarlayan doğası nedeniyle, saç ekimi alopesi areata için uygun bir tedavi seçeneği değildir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri