İşletmeye gelen sütün kuru madde içeriğinin kabaca saptanmasında kullanılır.
Bu ürün, bir süt örneğinde beta laktam grubu ve tetrasiklin grubu antibiyotikleri (2'si bir arada) tespit etmenize ve ayırt etmenize olanak tanıyan hızlı bir test kitidir.
Her tür yalnızca belirli bakterilere karşı etkilidir. Bir antibiyotik duyarlılık testi, enfeksiyonunuzun tedavisinde hangi antibiyotiğin en etkili olduğunu bulmaya yardımcı olabilir. Test ayrıca antibiyotiğe dirençli enfeksiyonlar için bir tedavi bulmada yararlıdır.
İlgili 20 soru bulundu
Çiğ Sütte Antibiyotik Tayini
Çiğ süt reaktif kabında yaklaşık 40 derece sıcaklıkta 3 dakika kadar inkübasyona bırakılır. Daha sonra test çubuğunu reaktif kabında 3 dakika daha bekletip, test çubuğunda çıkan çizgilere göre sonuç pozitif veya negatif şeklinde yorumlanarak antibiyotik olup olmadığına karar verilir.
Satılan antibiyotik kalıntılı süt ile genellikle merdiven altı kaşar peyniri yapılıyor.
Hastane koşullarında, doktor gözetiminde, hemşire tarafından yapılacaktır. Testiniz; ağızdan hap veya şurup olarak, ile kas veya damar içine ya da cilt altına iğne uygulaması şeklinde olabilir. Testinizin uygulama şekli ise test edilecek ilacın özelliğine göre doktorunuz tarafından belirlenecektir.
Şunu açıkça ifade etmek gerekir ki; süte geçmeyen antibiyotik yoktur. Süte geçmeyen doz vardır. Sefalosporin grubu antibiyotiklerin en alttaki dozu kullanıldığında süte geçmez, en üstteki dozu kullanıldığında süte geçer.
Tüm antibiyotikler az ve- ya çok oranda süte geçerler. Lipofilik olma durumlar›, molekül a¤›rl›klar›, ionize olup olmamalar›, proteinlere ba¤lanma oranlar› gibi faktörler bu geçifli etkiler.
Çiğ sütte bakteriyel kontaminasyonun kaynağı meme, çevre ya da ekipmandır. (Tip E), Staphylococcus aureus, Listeria monocytogenes (Psikrofilik), Mycobacterium tüberclosis, Mycobacterium paratüberclosis.
Eğer idrar yolunda enfeksiyondan şüphe ediliyorsa bunun için test yapılması gerekir. Yapılan kültür testi diğer testlere göre biraz daha fazla zaman alabiliyor. 3-5 gün içerisinde sonuçları alma durumu vardır.
İdrar kültüründe üreme olması ise pozitif idrar kültürü olarak adlandırılır ve hastada muhtemelen bir idrar yolu enfeksiyonu veya mesane enfeksiyonu olduğu anlamına gelir.
Duyusal testler: Sütün rengine, tat ve kokusuna, yapı ve görünüşüne bakılarak yapılır. Çiğ sütlerde duyusal testler sağımdan sonra en geç 24 saat içerisinde yapılmalıdır. Tat kontrolü yapılmadan önce, herhangi bir enfeksiyonu önlemek amacıyla örnek 70oC'de 30 dakika ısıl işleme tabi tutulmalı ve sonra soğutulmalıdır.
Bu tür pastörizasyon sürecinde patojen bakteriler öldürülürken, sütün kimyasal içeriği korunmaktadır. Bu amaçla, süt 63° C'de 30 dakika veya 72 °C'de 15 saniye boyunca ısıtılmaktadır.
Kültür Antibiyogram Testi Nedir? Kültür antibiyogram testi, enfeksiyon kapan bir kişinin vücudundaki bakterilerin hangi antibiyotiklere karşı duyarlı olduğunu anlamak için laboratuvar ortamında hastaya uygulanmaktadır.
İlaç alındıktan 1-2 saat sonra süt ilaç konsantrasyonu pik yapar. Anne ilacı emzirmeyi bitirdikten sonra veya enzirmeden 3-4 saat önce almalıdır. Bu süre maternal plazma ilaç konsantrasyonunun düşmesine ve sütteki konsantrasyonun düşük olmasına yardım edecektir.
Antibiyotik Bittikten Kaç Gün Sonra Vücuttan Atılır? Bu ilaç vücuda alındıktan sonra 35-40 saat sonra vücuttan atılır.
PAROL'un emziren anne tarafından tedavi edici dozlarda alınması bebek üzerinde bir risk oluşturmaz. Parasetamol az da olsa süte geçtiği içim emzirme döneminde hekim önerisi ile kullanılabilir.
Antibiyotik alerjisinin en yaygın görülen belirtilerinden biri, derinin pul pul dökülmesi ve kaşıntıdır. Cildin yüzeyinde sürekli kaşınmaktan dolayı kızarıklıklar oluşabilir. 2- Görme bozuklukları: İlaca karşı alerjik reaksiyon gösteren bazı hastalarda, bulanık görme ve uzağı görememe gibi belirtiler ortaya çıkabilir.
Süt ve süt ürünlerinin içeriğindeki kalsiyum, antibiyotiğin emilimini azaltabilir. Bu yüzden antibiyotiğin kullanıldığı saatlerde süt ve ürünleri tüketilmemeli. Yine birtakım antibiyotikler ise meyve suyu, domates, kafein ile birlikte kullanıldığında ilacın midede harabiyetini artırabilir.
Testi yapılacak ilaç enjeksiyon formundaysa önce ilaç cilt üzerine damlatılır, lanset batırılır ve 15 dakika beklenir. Eğer reaksiyon yoksa testi yapılan ilaç için önceden oluşturulmuş sulandırma şemasına göre sonraki doz, bu kez insülin enjektörüyle, cilt içine, az miktarda verilir.
Süt ve süt ürünlerinin içeriğindeki kalsiyum, antibiyotiğin emilimini azaltabilir. Bu yüzden antibiyotiğin kullanıldığı saatlerde süt ve ürünleri tüketilmemelidir. Yine bir takım antibiyotikler ise meyve suyu, domates, kafein ile birlikte kullanıldığında ilacın midede harabiyetini artırabilir.
Antibiyotik kalıntısı içeren sütün tüketilmesi ve süt ürünleri üretiminde kullanılması pek çok olumsuzluğa neden olmaktadır. Bu olumsuzluklardan ilk akla gelenler; 1. Uzun süreli kullanıma bağlı olarak insanlarda bağışıklık sisteminin zayıflaması, 2.
– Süt hayvanının metabolizmasının yavaş çalışması antibiyotiğin sütten arınma süresini uzatabilir. – Hastalığın tedavisinde kullanılan antibiyotiklerin % 30-80 i doku tarafından emilir geri kalan kısmı ise sütle birlikte vücuttan dışarı atılmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri