Erkeklerin saç uzatma döneminde uykularını düzene sokması önemli bir faktördür. Saçları uygun şekilde yıkamak, saç kremi kullanmak, saçları kurutmadan önce nemlendirici uygulamak, periyodik olarak saç uçlarını kesmek gibi yöntemler erkeklerin saçlarının sağlıklı uzamasına yardımcı olur.
Genetik faktörler, hormonal sıkıntılar, beslenme ve uyku düzeniniz gibi pek çok etken saç uzama hızınızı etkiler. Fakat çoğu saç teli günde 0.3 mm-0.4 mm arasında uzar. Bu da haftalık olarak 2.8 mm uzamaya denk gelir.
Bir saç teli, günde yaklaşık olarak 0.3 mm, ayda 1 cm, yılda 12 cm uzar. Bellere kadar uzanan saçlar ise 80 - 90 cm kadardır ve ancak 7 yılda uzar.
* Bir saç teli, günde yaklasik olarak 0.3 mm, ayda 1 cm, yilda 12 cm uzar. Bellere kadar uzanan saçlar ise 80 - 90 cm kadardir ve ancak 7 yilda uzar. * Saçlar islatilinca boylari %30 kadar uzar, kuruyunca yeniden eski boyuna döner.
İlgili 38 soru bulundu
Ayda bir veya iki santim uzayan saçlara haftada üç kez pirinç maskesi yapıldığında bu uzunluklar artar. Saç diplerine düzenli uygulanan pirinç suyu, bir ay içinde beş santime kadar uzama imkanı sunar.
Saçlarınızın hızlı bir şekilde uzamasını istiyorsanız beslenme rutininizde protein ile C ve E vitaminlerine daha fazla yer vermelisiniz. Zengin protein içeriğiyle dikkat çeken yumurta, ayrıca saç dökülmelerine karşı etkili olan biotin maddesini ihtiva eder. Biotin saçların hızlı uzamasına da yardımcı olabilir.
Her gün saç yıkamak, saçın üzerindeki yararlı yağların azalmasına ve saçların kurumasına neden olur. Bu da saçların kuruyup kopmasına ve kırılmasına neden olabilir. Bu nedenle uzmanlar, saçların daha hızlı bir şekilde uzamasını sağlamak için saçların haftada sadece 2-3 defa yıkanmasının doğru olduğunu savunuyor.
Saçı Örmek Saçı Uzatır Mı? Saçların uzaması, saçların köklerinde meydana gelen bir etkidir. Saçları örmek doğrudan saç köklerinize bir katkı sağlamasa da onları koruma ve yıpranmasını engelleme gibi faydaları vardır. Bu faydaları sayesinde saçlarınızda daha güçlü bir uzama gözlemleyebilirsiniz.
Günde 8 bardak yani 1,5-2 litre su içmek yalnız vücudunuza iyi gelmekle kalmaz, saçlarınızı da güçlendirir ve güçlü saçlar çok daha çabuk uzar. Düzenli olarak su içmek ayrıca saçlarınızı içten dışa nemlendirir, nemlenmiş saç daha yumuşak ve bakımlı görünür.
Saç kesimi ne sıklıkla yapılmalı? Öncelikle saçın ayda bir santim uzadığını düşünürsek; formda olmasını istediğimiz modelimizin iki veya üç ay içinde kesim yapılması sağlıklı olur. Kadınlarda, eğer uzun bir saç ise; dört ayda bir, iki santim kesmek önerilir. Erkekler de ise; ayda bir uygundur.
Saçı en iyi besleyen bir diğer madde ise yağdır. Bu nedenle özel yağ karışımları da küsen saçların tedavisinde etkilidir. Biberiye yağı, jojoba yağı, lavanta yağı gibi yağlar saçlara en iyi gelen maddelerdendir. Bu yağların düzenli aralıklarla kullanılması küsen saçı eski sağlığına kavuşturur.
Saçlar yıkandıkça yenilenir uzar ve canlanır. Bu canlanma ve yenilenme de saç yıkama yönteminin önemli bir payı vardır. Saçlarınızı doğru yıkayarak sağlıklı saçlara sahip olma yolunda bir adım daha atmış olursunuz.
Sarımsak kalsiyum bakımından zengin bir besindir. Bu özelliği sayesinde saç uçlarından oluşan kırıkları yol eder ve saçların sağlıklı bir şekilde uzamasına yardımcı olur.
Saç dokularını iyileştirerek hacim konusunda fayda sağlar. Biotinin yer aldığı besinler arasında yumurta, mantar, balık, avokado, yulaf, yer fıstığı ezmesi, karnabahar, muz, badem, yaban mersini ve ceviz yer alır. B vitamini ailesine mensup olan B12, hücreleri yenileyerek sağlıklı saçların üretimine katkı sağlar.
Saçlar günde 0.3 mm, ayda 1.5 cm ve yılda ise yaklaşık olarak 18 cm uzayabilirler. Usturaya vurulduktan bir hafta sonra saçlar 2.1 mm boyunda olurlar.
Toplu Saç ile Uyumaktan Kaçının
Uyurken saçlarınızın yüzünüze gelmesindense, saçlarınızı klasik üç telli örgü veya balık örgü ile toplayabilirsiniz. Saçlarınız örülü bir şekilde uyuduğunuzda, sürtünmeden gelebilecek olan saç kırılmalarını da önlemiş olursunuz.
Soğuk su, kan dolaşımını iyileştirdiği için saç derisinin de sağlığını olumlu yönde etkilemekte. Böylece saçların uzaması da hızlanmış olur fakat eksilerinden bahsedecek olursak soğuk suyun saç hacmini azalttığını söyleyebiliriz.
Ancak bazı hastalıkların tedavisinde kullanılan ilaçlar, stres, uyku düzeni, çevresel faktörler, yetersiz beslenme ve vitamin eksikliği gibi sebeplere bağlı olarak çoğu zaman saç uzaması yavaşlayabilir ve durarak dökülmeler de başlayabilir. Saç kökleri beslenemediği zaman saç uzayamaz.
Saç uçlarından kestirmeniz doğrudan hızlı uzamayı sağlamaz. Ancak özellikle kırıklar veya yıpranan saç uçları saç uzamasını yavaşlatabilir.
Kuru saçlara sahip olanlar durulama işlemini soğuk suyla yapabilir. Kuru tipteki saçı soğuk suyla yıkamak saçların daha güçlü ve sağlıklı olmasına yardımcı olabilir. Son aşamada saçlar mümkün olduğunca yumuşak materyallerden üretilmiş havlu ile kurulanmalıdır.
Saçların doğal yağlanma süreci uzadığında yani saçlarınızı kirli ve yağlı bıraktığınızda diplerdeki kirlerin artmasına ve saç diplerinin tıkanmasına sebep olur. Bu durumda beraberinde saç dökülmesini, saçların donuklaşmasını ve uzama sürecinin yavaşlamasını getirir.
Sağlıklı yağlarla dolu bir beslenme düzeni gür ve sağlıklı saçlar için olmazsa olmazdır. İyi kalite protein, iyi yağlar ve omega 3 bu anlamda doğru kaynaklardır. Somon, avokado, fındık, sebze ve meyve gibi temel besinler saçı gürleştirmek için destek alabileceğiniz gıdalardır.
4- Daha Hızlı Uzamasını Sağlar
Saçların uzama hızı daha çok genetik özelliklere bağlıdır. Fakat dış etkenlerin de bu noktada önemi büyüktür. Zeytinyağı, saçların uzamasını hızlandıran bir tüketim ürünüdür. Fakat uzatırken tüketim ürünü olarak değil, saç bakım ürünü olarak kullanılabilir.
Soğuk su gibi masaj da kan dolaşımını artırır ve saçınızın uzamasını hızlandırır. Bunun için biraz kararlı olmak gerekebilir. Saç diplerinize her gün 10 dakika masaj yaparak saçlarınızın daha hızlı uzamasına katkı sağlayabilirsiniz. Masaj yaparken saç bakım yağı ve saç bakım kremi gibi ürünleri de kullanabilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri