1 bardak suya 2-3 yemek kaşığı sirke koyup karıştırın. Birkaç dakika bekleyin ve daha sonra soğuk su ile saçınızı yıkayın. Bu karışımı banyodan çıkmadan önce durulama suyu olarak kullanırsanız saçınızdaki fazla yağı alır ve saçınıza parlaklık verir. Haftada 2 veya 3 kez tekrarlayın.
Yağlı saçlar sık sık yıkanmak ister. Yıkama sırasında kullanılan şampuanın yağlı saç tipine uygun olması bu noktada önemlidir. Yağ arındırma özelliği bulunan; aloe vera, limon, mentol, papatya özü gibi içeriklere sahip şampuanlar, yağlı saçlarınız için doğru temizleyici ürünler arasında yer alır.
Mısır Unu: Temiz bir makyaj fırçasıyla saç diplerine mısır unu uygulamak saçtaki yağların kamufle olmasını sağlayacaktır. Fön Makinası: Saç diplerindeki yağların kuruması için fön makinası ile saçları daha hacimli ve bakımlı görünmesi sağlanabilir.
Saçınıza uygun, bitkisel şampuan kullanmaya özen gösterin. Şampuanınızı ve saç kreminizi seçerken yağlı saçlar için özel olarak üretildiklerinden emin olun. Saçlara dokunmak yağlanmayı hızlandırdığı için gün içerisinde saçlarınızla oynamamaya dikkat edin. Saç taramak, derideki yağın saçlara ulaşmasını hızlandırır.
İlgili 38 soru bulundu
Peki 1 günde saç neden yağlanır? Daha önce de belirttiğimiz gibi, yağlı saça temelde yağ birikmesi neden olur. Bazı insanlar diğerlerinden daha fazla sebum ürettikleri için saçları bir veya iki gün içinde daha hızlı yağlanır. Hormonlar, etnik köken ve genetik dahil olmak üzere birçok faktör yağlı saçlara neden olur.
Saç neden çabuk yağlanır en çok merak edilen sorulardandır. Saçın hızlı bir şekilde yağlanmasının pek çok farklı nedeni bulunur. Bu nedenler arasında hormonal dengesizlikler, beslenme alışkanlıkları, kullanılan bakım ürünleri, cilt tipi ve stres gibi faktörler yer alır.
Bu parlama saçlarının kirli görünmesine neden olacaktır. Bu nedenle yağlı saçlarının her daim temiz olmasını ve hacimli görünmesini, ağırlaşmamasını sağlamak için gün aşırı yıkamanı öneririz. Ancak çok fazla yağlanma varsa her gün, saç tipine ve saçının ihtiyacına uygun bir günlük şampuanla saçlarını yıkamanı öneririz.
Saç dökülmesi yeteri kadar beslenemeyen ve korunmayan saç köklerinin canlılığını kaybetmesinin bir sonucudur. Bu nedenle yağlı saçlar dökülür; çünkü saç derisi saç köklerinin ihtiyaçlarını doğru şekilde karşılayabilecek dengeye sahip değildir. Bu da saç köklerinizin ölmesine ve saçlarınızın dökülmesine neden olur.
Yağlı saç nasıl temiz görünür? Aslında temiz olduğu halde yağlanmadan dolayı yine de saçların temiz görünmüyorsa saç diplerine yağ emici pudralardan kullanmayı deneyebilirsin, ayrıca yine saç diplerine fön tutarak yağlanmanın kurumasını ve daha az görünür olmasını sağlayabilirsin.
Ayrıca az önce de dediğimiz gibi sıcak su, saçta biriken kir ve fazla yağları temizlemede önemli bir yardımcı. Fakat gereğinden fazla sıcak su, saçlarımızdaki uçucu yağların ve nemin kaybolmasına neden olacağı için zamanla kuruluk ve kepek sorunu ortaya çıkabilir.
Saçların az yıkanması saçların dökülmesine sebep olabilir. Saçların doğal yağlanma süreci uzadığında yani saçlarınızı kirli ve yağlı bıraktığınızda diplerdeki kirlerin artmasına ve saç diplerinin tıkanmasına sebep olur.
Saçların köklerine çok az miktarda gezdirerek dökeceğiniz pudra, saç köklerinden yağı bir süreliğine emecektir. Fırçayla saçtaki fazla pudrayı dağıtmayı unutmamak lazım. Pudra yıkanmamış saçlara da yine aynı şekilde kısa süre için derman olacaktır.
Yağın saçta saatlerce kalmasına izin vermeyin
Düzenli yağlama çok iyi olsa da saçınızda çok uzun süre kalmasına izin vermenin dei dezavantajı vardır. Yağı 6 ila 8 saatten fazla saçınızda tuttuğunuzda, kir toplama eğilimi gösterir ve saç derinizin doğal yağıyla karışır.
Saçlar yeni yıkanmış temizken saça boya yapılmasındansa , bir iki günlük yağlı bir saça yapılmasını daha çok öneriyorum. Sebebi ise saçtaki yağın doğal koruyucu görevi üstlenmesidir. Saçta ki yağ , saç ile saç dipleri arasında bir bariyer görevini üstlenir.
Saçınızın sadece ön kısmını yıkayarak yağlı kısımları gizleyebilirsiniz. Bunun için saçınızın ön kısmını ayırın ve geri kalanını tokayla toplayın. Başınızı öne doğru eğerek bir miktar şampuanla saçınızın ön kısmını yıkayın. Ardından kurutarak geriye doğru tarayın ve istediğiniz gibi saçlarınızı şekillendirin.
Şampuan seçimi diğer önemli faktördür. Çeşitli saç tiplerine göre üretilen farklı şampuanlar vardır. Yağlı saçlar için olan şampuanlar az nemlendirici ve kuvvetli şampuanlar içerirler. Ürün seçerken, yağ, silikon, lanolin içermeyenleri tercih ediniz.
Bu yağ aslında saçlı derinin pH seviyesini düzenlemek ve cildi bakteri ve mikroplardan korumak adına oldukça önemli. Sebum, saç derisini nemlendiriyor ve derinin savunma sistemini destekliyor. Ancak ne zaman yağ üretimi normalin üstüne çıkarsa, işte o zaman sorunlar baş gösteriyor.
Saçlarınızı her gün şampuansız yıkayın. Ancak saçlarınızın doğal yağları ile beslenmesini sağlamak için sık sık yıkanmanız lazım. Saçlarınızın sürekli yıkanması saç boyanız çok hızlı akmasına neden olur. Şampuanla yıkanmamış saçlar demek kurumayan saçlar demektir.
Saçlar yıkandıkça yenilenir uzar ve canlanır. Bu canlanma ve yenilenme de saç yıkama yönteminin önemli bir payı vardır.
B2 vitamini (Riboflavin); saç derisinin yağını dengeler. Antioksidan özelliğine sahip olan bu vitaminin eksikliğinde saç derisi çabuk yağlanır ve saç uçları çabuk kurur.
Eğer başınızda şampuan artığı kalırsa, saçlarınız matlaşır ve kurur. Kural şu: Şampuanlamak için harcadığınız sürenin üç misli süreyi durulamak için kullanın. Saçlarınızın durulandıktan sonra gıcırdar gibi olması gerekiyor. Bu ürünler hem yıkar hem de bakım yapar.
Saç derisinin yağlanması, her bir saç kılıfına bağlı bulunan yağ bezlerinin sayısı, aktivitesi ve androjen hormonların kontrolünde gerçekleşir. Saçın yağlanması cinsiyet hormonlarının salgılanmaya başlandığı ergenlik döneminde başlar ve özellikle testosteron hormonundaki artışa paralel artar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri