- Yeşil mercimek yemeği salt olarak yapılırken kırmızı mercimeğin yemeği yapılmamaktadır. - Yeşil mercimeğin maliyeti kırmızı mercimekten daha fazladır. - Kırmızı mercimek pişirildiğinde sarı ve yumuşak olurken, yeşil mercimek kahverengimsi hale gelir ve pişince dayanıklılığını sürdürmektedir.
Türk mutfağında en çok tercih edilenler ise genellikle lezzetli olduğu için yeşil, sarı ve kırmızı mercimeklerdir. Yeşil mercimek pişirildiğinde diğerlerine göre kolay dağılmamaktadır ve taneli halini korumaktadır. Bu yüzden genellikle yemeklerde ve salatalarda kullanılır.
Kırmızı mercimek
Çorba yapmak için idealdir. Kırmızı mercimek kimi yerlerde sarı mercimek olarak da bilinir. Aroması yeşil ve kahverengi mercimeğe göre biraz daha farklıdır.
Genel olarak kırmızı mercimek vitaminleri anne sütü arttırıcı etkilere sahiptir. Bağırsak hareketlerini arttırarak sindirimi kolaylaştırır. Ağır işlerde çalışanlar için faydalı bir enerji kaynağıdır. Kan şekerini düşürücü etkileri sayesinde diyabet hastalarına fayda sağlar.
İlgili 33 soru bulundu
Kırmızı mercimek protein değeri oldukça yüksek olan besindir. 100 gram kırmızı mercimeğin içinde %48 karbonhidrat, %30 protein ve %2 oranında yağ vardır.
Bezelye, fasulye, nohut ve mercimek kurubaklagiller grubunda yer alır ve protein, folat, demir, magnezyum ve potasyum kaynakları olduğu için et yerine kullanılabilecek harika besinlerdir. 100 gramında yaklaşık 20-25 gr protein, yaklaşık 5 gram posa, 2 gramdan daha az yağ içerirler.
Kırmızı mercimek yüksek lif oranı sayesinde kilo vermeye yardımcı olur. 100 gram mercimekte yaklaşık olarak 116 kalori bulunmaktadır. Yeşil mercimekten daha düşük kaloriye sahip olan kırmızı mercimek diyetlere daha çok tercih edilmektedir.
- Kırmızı mercimek, garnitür yiyeceklerde ve süzme mercimek çorbası için ideal seçimdir. Mercimek köftesi için yeşil yerine kırmızı mercimek kullanılır. - Yeşil mercimek bulgur pilavı ile birlikte kullanıldığı gibi yeşil mercimek ve şehriye çorbası yaparken de kullanılan malzemedir.
Yeşil mercimek diğer mercimek çeşitlerin göre daha sağlıklı olarak bilinmektedir. Yarım bardak pişmiş mercimek şu besin değerlerini içerir: Kalori: 140. Yağ: 0.5 gram.
Mercimek içerisinde bulunan protein, kalsiyum, magnezyum, potasyum, C vitamini, A vitamini ve B12 vitamini bakımından oldukça zengin kabul edilmektedir. Mercimek sahip olduğu yüksek lif oranı sayesinde kilo vermede yardımcı olmaktadır. Mercimek diyet listelerinin vazgeçilmez gıdalarından biri olarak ifade edilmektedir.
Kırmızı mercimek, çok faydalı bir bakliyat olmasına rağmen, maalesef mercimek yemek ve mercimek çorbası içmek çoğu zaman şişkinlik, gaz gibi yan etkiler de yapabilir. Mercimek yemeği yaparken içine kendi ağız tadınıza göre kimyon ya da karabiber katarak gaz yapmasını önemli ölçüde önleyebilirsiniz.
Yemekten hemen önce kaynatıp süzmek mercimeğin içindeki suda çözünen vitaminleri kaybetmenize neden olur. Bu sebepten geceden ıslatmak, ya da pişirmeden önce mümkünse bir saat kadar ılık suda pişirmek daha doğru bir yöntemdir. Bu işlem aynı zamanda pişirme sürenizi de azaltacaktır.
Özellikle yeşil mercimek kaynatılıp süzüldükten sonra içerisine bir kaşığı bal eklenerek tüketilebilir. Ayrıca kilo vermek isteyenler da suyu tüketebilir. Su yüksek enerji sağlayarak yağ yakımını hızlandırmanın yanı sıra metabolizmayı da düzenler.
Yeşil mercimek yemeği ve çorbası yapılırken yeşil mercimeğin iyice haşlanması gerekir.
Mercimek nişasta barındıran bir bakliyat olduğu için iyi yıkanmazsa hem lezzeti etkiler hem de kıvamın daha katı olmasına yol açar. Bu yüzden mercimekler mutlaka yıkanmalıdır. En az 10 su yıkayıp nişastadan tamamen arındırıp bir süzgeçten geçirmek gerekmektedir.
Kırmızı mercimek lif bakımından zengindir. Bu da düzenli bağırsak hareketlerini ve sağlıklı bağırsak bakterilerinin gelişmesini destekler. Kırmızı mercimek tüketimi yemek dışkı ağırlığını artırabilir ve genel bağırsak işlevini iyileştirebilir.
Mercimeğin içinde yer alan lifler, sağlıklı bağırsak bakterilerinin gelişmesini ve düzenli bağırsak hareketlerini destekler. Kırmızı mercimek tüketimi sonucunda yemek dışkı ağırlığını artırabilir. Genel bağırsak işlevini de iyileştirebilir.
Baklagiller ailesinden olan mercimeğin farklı çeşitleri bulunuyor. Bunlar; kırmızı, sarı, kahverengi ve yeşil mercimektir. Hepsinden çorba yapılır ancak kırmızı mercimeğin tadı hepsinden ayrı güzeldir. Pişen ve süzülen kırmızı mercimek içine eklenen sebze ve baharatlarla birleşerek mide dostu bir çorba haline gelir.
Puy Mercimek (Mini Yeşil Mercimek)
Daha yuvarlak ve minik tohumları olan puy mercimeğin kabuğu incedir, tadı ise fındığı andırır.
Bu arada bir püf noktası daha; eğer yerli mercimek kullanırsanız rengi sarı olurken ithal mercimeklerde yeşilimtrak bir renk elde edebilirsiniz. Eğer çorbanızın daha kırmızımsı ya da turuncu renkte olmasını isterseniz kavurduğunuz soğanlara domates ya da biber salçası ekleyebilirsiniz.
Kabuklu halde toplanan kırmızı mercimek, işlenerek kabuklarından soyulur ve ayçiçek yağı ile cilalanır. Yağ oranı % 3´ü geçmemelidir. Top tane ve yaprak tane olarak satılır. Yaprak tane daha çabuk pişer ve böcek yapma riski yoktur.
Tüketiciler mercimek alırken yerli olanı tercih etsinler. Böcekli (burukuslu), tebeşirleşme olan mercimekler alınmamalıdır. Bunun yanında renginin parlak ve koyu olması istenir. Renginin solgun olmaması önemlidir.
*Yüksek oranda lif içermesi nedeniyle mercimek, şeker hastaları için değerli bir besindir: Çünkü insülin ve kan şekerini düşürür.
Yerli kırmızı mercimeğin ambalajının arkasında menşei: Türkiye yazıyor. İthal kırmızı mercimeğin arkasına Kanada veya Avustralya yazıyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri