Nasıl kullanılır? Geleneksel Türk Okçuluğunda okların konulduğu yere "tirkeş" denir. Modern okçulukta sadak olarak geçer.
Tirkeş: İçine ok konulan ve sırtta taşınan meşinden yapılmış ok kılıfı anlamına gelmektedir. 2014 yılında çıkan 6360 sayılı Büyükşehir Belediye Kanunu kapsamında köy; Tirkeş Mahallesi olmuştur. Mahallede Alevi ve Sunniler bir arada yaşamaktadırlar.
Genellikle hep sağlak okçular resmedildiğinden tirkeşin bel hizasında, okçunun sağında durduğunu görürüz. Tirkeş, kemer veya benzeri bir bel kuşağına iki noktadan asılmak suretiyle takılır. Genellikle tirkeşin arka yüzünün kenarından ve ortasından çıkan iki askılık bulunmaktadır.
Spor dalı, dart tahtası adı verilen hedefe, belirli bir uzaklıktan ufak okların atılması ile başlar. Yüksek puanı alarak skor kazanmak amacıyla oynanan spordur.
Yaylar genellikle fiberglas, karbon veya ahşaptan yapılır. Yayın gerilmesini ve okun doğru bir şekilde yerleştirilmesini sağlayan okçuluk dizgisi, önemli bir aksesuardır.
İlgili 24 soru bulundu
Zihgir, aynı zamanda diğer isimleri ile 'şast yüzüğü', 'okçu yüzüğü', 'tirkeş yüzüğü' ve 'kemankeş yüzüğü' şeklinde başparmağa takılır. Zihgirsiz ok atmak, parmak boğumunda nasırlaşmaya ve yarılmalara neden olur. Aynı zaman da zihgir, yaydan çıkan okun daha ileri bir yere fırlatılmasında da oldukça etkilidir.
Geleneksel Türk Okçuluğunda okların konulduğu yere "tirkeş" denir. Modern okçulukta sadak olarak geçer.
Sadak ya da okluk, ok ile yay koymaya yarayan torba. Daha çok omuzdan bir bağla sırta asılır (sırt sadağı) ya da belde kemere takılı (bel sadağı) olarak taşınır. Geleneksel olarak deri, ahşap (huş kabuğu), kürk ya da diğer doğal malzemeden yapılırken, günümüzde genelde metal ya da plastikten yapılır.
Temren okun ya da kargının (benzeri fırlatma kullanımlı silahların) ucundaki özel, delici parçadır. İlk fırlatma kullanımlı silahlarda temren, silahtan ayrı bir parça değildi.
Okçuluk dediğimizde birkaç farklı kategoriden bahsediyor oluruz. Ülkemizde bunları; Geleneksel Okçuluk ve Modern Okçuluk olmak üzere, iki ana kategoriye ayırmak mümkündür. Ancak hem Geleneksel Okçuluğun, hem de Modern Okçuluğun kendi içerisinde farklı bölümleri de vardır.
Zihgir, diğer isimleriyle 'okçu yüzüğü', 'şast yüzüğü', 'tirkeş yüzüğü' ve 'kemankeş yüzüğü' baş parmağa takılır. Zihgirsiz ok atmak, parmak boğumunda yarılmalara ve nasırlaşmaya sebep olmaktadır. Aynı zaman da zihgir, yaydan çıkan okun daha ileri fırlatılmasında da etkilidir.
Zihgir ya da Okçuluk yüzüğü, başparmak çekişi tekniğinde kullanılan atış yüzüğü, okçuların sağ ellerinin başparmaklarına taktıkları, yayı çekerken parmağın incinmemesi için kullanılan (genellikle kemikten) halka şeklindeki yüzük.
Türk okçuluğunda önemli bir yeri olan zihgir, ok atışı sırasında parmak boğumunu yaralanmalardan korumak amacıyla sağ elin başparmağına takılan atış yüzüğüdür.
Zihgir, okçu yüzüğüdür. Atış eli başparmağa takılan atış yüzüğüdür.
Şimşir ağacı , manda boynuzu ve metal lerden bir çok çeşidi vardır.
Zihgir, tarihinin eski çağlarında başlayıp halen kullanılmaya devam eden bir okçuluk malzemesidir. Zihgir okçu yüzüğü olarak da bilinen malzeme, sağ elin başparmağına takılır. Tarih boyunca okçuluk savaşlarda savunma yöntemi olarak kullanırken şimdi ise önde gelen spor dallarından biri olarak tercih edilir.
Eğer bir kişinin yüzüğü sağ parmağa takılı ise nişanlı yada sözlü oluşu, sol parmağa takılı ise evli olduğunu gösterir. Günümüzde evlilik teklifi yapılırken tektaş yüzük verilip sağ el yüzük parmağına takılması, alyansın ise evlilik ile birlikte sağ elin yüzük parmağına takılması artık bir gelenek haline gelmiştir.
Sağ ele de, sol ele de yüzük takmak caizdir. Küçük parmağa veya yanındaki parmağa takılır. Uygun olanı budur. Diğer parmaklara da takılsa günah olmaz.
Bu kişiler, arkadaş ilişkilerinde ılımlı tavırları ve sıcacık samimi yaklaşımları ile çok iyi birer dostturlar. Ayrıca yüzüklerini orta parmağında kullananların liderlik yeteneği olan ve kendileri ile mutluluk duyan kişiler olduğu da söylenir.
İşte size yüzük takılan parmağa göre taşınan anlamlar… Baş parmağa yüzük takmak, Antik Yunan çağında erkeklerin güçlü olması ve korumacı yapısıyla ilişkilendirilirdi. Günümüzde ise erkeğin kendinden emin olmaya çalışması durumu ile bağlaştırılmıştır.
Evlilik yüzüğünün sol ele takıldığını belirtmiştik. Evlilik öncesi süreci ifade eden nişan yüzüğü ise sağ ele takılır. Sağ ele takılmış olan nişan yüzüğü, toplum arasında o kişinin nişanlı olduğu anlamını ifade eder.
Rekorları Osmanlı İmparatorluğu'nun çeşitli illerinde 10 ayrı rekor kırmış, daha sonra bu rekorlar aşılamamıştır. Tozkoparan İskender en uzun rekorunu, gündoğusu havasıyla atılan Akrurı Menzili'nde 1281,5 gezle kırmıştır. 846 (veya 848) metrelik bu mesafe bir dünya rekorudur.
Eskiden kendisine "kemankeş" (yay çeken, menzil okçularına bu şekilde seslenilirdi) yada "tirendaz" (ok atan, hedef okçularına bu şekilde seslenilirdi) denilen okçu Okmeydanı' nda esen rüzgarlara bakarak hava gözler, ve "Ya Hak" diye bağırarak okunu var gücüyle uzaklara salardı.
Şeyh Hamdullah'ın menzil taşı.
Bu taşı, yıldız havasıyla Tozkoparan Menzili'nde attığı 1105,5 gezlik (729,63 m) rekoru kırınca dikmiştir (1 gez = 0,66 m) (Şekil 9).
Modern okçulukta salonda (indoor) 18 metre, açık havada (outdoor) makaralı yaylar için 50 metre, olimpik yaylar için 70 metre mesafeden ok atışları yapılır. Geleneksel okçulukta oklar 30 – 90 metre mesafeden atılır. Menzil okçuluğunda ise mesafe sınırı yoktur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri