Miyopluk bir engellilik değildir.
Miyop, yakınınızdaki nesnelerin net, ancak uzaktaki nesnelerin bulanık görüldüğü yaygın bir görme kusurdur. Genel olarak miyopluk mesafesi, 2 Metreden uzak mesafeleri görememek olarak da bilinir.
Hafif miyopi 0 D ila -1,5 D, orta -1,5 D ila -6,0 D ve yüksek miyopi -6,0 D veya daha fazladır. Patolojik miyoplu kişiler -8,0 D'den fazla görülür, ancak retina, katarakt ve glokom gibi hastalıklarda görme ile ilişkili tehditler de orta ve yüksek miyop problemi olan kişilerde ortaya çıkabilir.
Uzağı görememe problemi, gözün uzamasına bağlı olarak 18 yaşına dek artar. Ancak 18 yaşından sonra da özellikle fazla yakın görüş aktivitesi (okuma, ekran/cep telefonu kullanımı, vb) yapanlarda ilerleme devam edebilir. Miyopinin doğal seyrinde kendiliğinden azalma olmaz.
Miyopi en fazla kaç derece olabilir? 30 derece bile olabilir. Miyopide görüntünün sarı noktanın önüne düşmesi gözün normalden büyük oluşuna da bağlıdır. Büyük olduğunda ışık sarı noktanın önüne düşer.
İlgili 27 soru bulundu
Pek çok çalışma, miyopların zeka katsayılarının (IQ), miyop olmayanlardan 7-8 puan daha fazla olduğunu göstermiştir. Ailelerde de benzer sonuçlar elde edilmiştir: Miyop kardeşlerin, olmayanlara göre zeka katsayısının daha yüksek olduğu saptanmıştır.
Miyopun ilerlemesinin engellenmesi için damla tedavisi uygulanabilir. Miyop tedavisi esasını gözük oluşturur. Kontakt lensler ise günümüzde 13-14 yaşından itibaren kullanılabilir. Miyop tedavisi için lazer cerrahisi ise 20'li yaşlarda öneriyorum.
Miyopinin ilerlemesini yavaşlatmak için: Çocuklarda gözlük derecesi TAM verilmeli, yani derece DÜŞÜK TUTULMAMALI. Miyopi kontrol gözlükleri – Belirli bifokal, progresif diğer özel olarak tasarlanmış gözlük camları miyopi ilerlemesini yavaşlatabilir. Düşük doz atropin damla kullanımı ilerlemeyi yavaşlatır.
Polislikte göz derecesi miyop hastalarında, miyop+astigmat göz derecesi en fazla -2.00 derece olabilir. Daha fazlası polisliğe engeldir. Polislikte göz derecesi hipermetrop hastalarında hipermetropi+astigmat göz derecesi en fazla +1.00 derece olabilir. Daha fazlası polisliğe engeldir.
Göz numaraları arasındaki fark: Miyop, hipermetrop ya da astigmatın bir gözde, diğerine göre çok daha fazla olması göz tembelliğine yol açar. Bunun nedeni her iki gözden gelen görüntü sinyallerinin beyin tarafından doğru şekilde algılanamaması sonucu bir gözden gelen sinir sinyallerinin yok sayılmasıdır.
Genellikle 9-10 yaşlarında okul taramalarında tesbit edilir ve büyüme yıllarında artış gösterir 18-20 yaşlarında genellikle ilerlemesi durur. 2-Patolojik miyopi: Nadir görülen bir myopi formudur. Yılda yaklaşık 2-4 numara kadar ilerleme gösterir.
Doktor kontrolüne kesinlikle gözlük ya da kontakt lens kullanılmadan girmek gerekir. Bu durum ise, sağlık şartları yönetmeliğinde açık bir şekilde belirtilmiştir. Miyop hastalarında, miyop ve astigmat göz derecesinin en çok -2.00 derece olması gerekir.
Lasik lazer yöntemiyle eğer hastanın göz yapısı uygunsa miyoplarda 8- 10 numaraya kadar, karışık astigmatlarda 5 numaraya, hipermetroplarda ise 5 numaraya kadar başarı sağlanabiliyor.
Çoğu miyopi vakası hafif ve kolayca düzeltilebilir olsa da, görme kaybını riske atacak kadar ilerleyici miyopi dereceleri de vardır. Yüksek miyopi; retina dekolmanı, katarakt ve glokom gibi görmeyi tehdit eden sorunların riskini artırabilen bir göz rahatsızlığıdır.
Miyop-Ameliyatsız Tedavi Yöntemleri
Ayrıca ortokeratoloji adı verilen ve ameliyatsız bir işlem olan ve sert gaz geçirgen kontakt lenslerin (RGP veya GP) yatmadan önce takılmasıda miyop hastalığının tedavi yöntemleri arasındadır.
Miyop Dereceleri
Miyop derecesi 0 ila 3 arasındaysa hafif, 3 ila 6 arasındaysa orta, 6'dan yüksekse yüksek miyopi olarak tanımlanmaktadır.
Örneğin -1.50 miyop ve -0.75 astigmatı olan bir kişide toplam derece -2.25 olacaktır. +0,75 hipermetrop, +0.75 astigmat olan bir kişide de toplamda +1,50 hipermetropi olacağından bu kişi de yönetmeliğe göre polis okuluna giremeyecektir. Göz derecesi açısından durum budur.
Miyop 3 derecenin altındaysa hafif miyop, 3-6 derece arasındaysa orta derecede miyop ve 6 derecenin üstündeyse yüksek miyop olarak adlandırılır.
Göz Dereceleri ve Bekçilik Göz Şartları
Miyoplarda -2.00 dereceye kadar, hipermetroplarda ise +1,00 dereceye kadar izin verilmektedir. Mixt astigmatta transpozisyon işlemi yapıldıktan sonraki değerlere göre işlem yapılacağı ifade edilmektedir.
Çocuklar en geç 1-2 yaşlarında mutlak bir göz muayenesinden geçirilmelidir. Gözlük ihtiyacı, tembellik ve şaşılık sorunu olanlar 6 ayda 1 muayene olmalılar. Herhangi bir sorunu olamaya gözlüklüler yılda 1, 40 yaş üstündekiler 2 yılda bir, diyabetliler 6 ayda 1 göz muayenesinden geçmeliler.
Miyopi hastalığı olan çocuk uzağı göremez yani yakın görme ve okumada bir sorun yoktur. Eğer miyopi rahatsızlığı çok yüksek numaralarda değil ise ve ek astigmat problemi yok ise çocuk evde ders çalışırken ve kitap okurken gözlüğünü takmamalıdır.
Çocuklarda miyopun ilerlemesini engelleyen damla tedavisi bir süredir gündemdeydi. Ancak yayınlanan bilimsel makaleler ile durum iyice netlik kazanmış durumdadır. Düzenli kullanılan Atropin damla, çocuklarda miyopinin ilerlemesini yavaşlatıyor. Bu konuda yapılan çalışmalar giderek artmaktadır.
Rakam -0.25 ile -2.00 arasındaysa hafif uzağı görememe durumu söz konusudur. Rakam -2.25 ile -5.00 arasındaysa orta uzağı görememe durumu söz konusudur. Rakam -5.00'dan düşükse yüksek uzağı görememe durumu söz konusudur.
Miyopun tam olarak durması imkanı yoktur. Bazen göz tembelliğiolması bir tek gözün üzerinde yoğunlaşma olması miyobun daha farklı aşamalar kaydetmesine neden olmaktadır. Küçük yaşlarda ortaya çıkan göz tembelliği mutlaka tedavi edilmelidir. Bu şekilde miyop kusuru da fazla ilerleme yapmayacaktır.
Göz hastalığı değil, göz odaklanma bozukluğudur. Miyopi kesinlikle genetik bir bağa sahiptir. Bununla birlikte, okuma, çalışma, bilgisayar kullanımı, el işleri gibi yakın çalışmaların çevresel stresinden daha fazla etkilenmektedir. – Miyopinin temel sebebi gözün bazı eksenlerinde meydana gelen uzunluk değişimleridir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri