Yasal Düzenlemeler: Her ülkenin kendi yasal düzenlemeleri vardır ve bu düzenlemeler kaşe kullanımını ve imza gerekliliklerini belirler. Bazı ülkelerde, belirli belgelerin geçerli olması için hem imza hem de kaşe gereklidir. Ancak, bazı durumlarda imza veya kaşe tek başına yeterli olabilir.
Kanunen, okuma yazma bilmeyenler için kaşe imza yerine kullanılabilir. Bir kaşe yardımıyla daha pek çok fayda elde edebilirsin. Ancak kaşedeki bilgilerin mutlaka doğru olmasına özen göstermelisin.
Yargıtay'a göre şirket kaşesinin dışında atılan imza şirket yetkilisinin şahsen sorumluluğunu gerektirir. İki imza da şirket kaşesi üzerinde ise şahsen sorumluluk söz konusu olmaz. Şahsen sorumluluğun söz konusu olması için şirket kaşesinin dışında senet üzerinde açığa imza atılması gerekmektedir.
Doktor kaşeleri, kaliteli mühür olarak da adlandırılır. Kaşe boyutları, doktorların tercihine göre istedikleri şekilde ayarlanabilir olup okunaklı olması son derece önemlidir.
Kaşe hem resmi işlerde hem de özel işlerde kullanılabildiği gibi aynı zamanda kauçuk veya lastik üzerinde bulunan şirket ya da kişiye özel birtakım bilgilerin belgeler üzerine baskı yöntemiyle aktarılmasını kolaylaştırılmış damga türüdür. Firmaların bunu yaptırması ve kullanması zorunludur.
İlgili 37 soru bulundu
UZUN ÖMÜRLÜDÜR. Kullanım klavuzuna uygun olarak kullanıldığında , baskı kalitesinden hiçbir fedakarlık yapmadan tek renk kaşelerde 5000 kez, çok renkli kaşelerde 10.000 ile 15.000 kez arası baskı yapabilir.
Bu tür kaşeler; askerler, avukatlar, savcılar ve polisler tarafından sıklıkla kullanılır. ünvan kaşelerinin yanı sıra şirket kaşeleri de mevcuttur. Şirket kaşeleri farklı tasarımları ve işlevi ile her dönem ilgi görür. Şirket kaşesi örnekleri çeşitli yazı boyutları ve renkleriyle pek çok alternatif sunar.
Açık faturadaa kaşe ve imza faturanın üst kısımında yer alırken, kapalı faturalarda imza ve kaşe alt kısma atılmaktadır.
Yazılan, düzenlenen bir belgenin altına o belgenin kim tarafından hazırlandığını göstermek amacıyla kaşe basılır. Özellikle iş hayatında ıslak imza kullanmak yerine daha pratik olduğu için kaşe kullanılır.
Hemen vurgulanmalıdır ki, şirket yetkilisi tarafından da olsa senede atılan ikinci imza, şirket kaşesi olmadan atılmış ise, burada keşideci sıfatı söz konusu olmayacağından, bu imza aval olarak kabul edilir ve bu imza sahibi borçtan şahsen sorumlu olur. Şirket, işlemlerini şirket kaşesi ile yapmaktadır.
KAŞE İMZA ISLAK İMZA OLMADIĞINDAN GEÇERSİZDİR.
imzalarının kaşe imzalar olduğu anlaşılmaktadır. ilkesi gereğince bu husus bozma nedeni yapılmamıştır.
Boş bir kağıda atılan imza genellikle geçersiz sayılır ancak bazı durumlarda geçerli sayılabilir. Açık senette imza atmak borçlu tarafın borçlarını ödeme yükümlülüğü altına girdiği anlamına gelir ve borçlarını zamanında ve tam olarak ödemesi gerekir.
İmza kaşeleri elbetteki geçerli değil. Ancak büyük kolaylık sağladığını da söylemek lazım. Bazı belgelerde imza formaliteden olduğu için bence kaşe ile atılmasının bir mahzuru yok. Eğer her belgeye müdür imza atmaya çalışsa sanırım başka iş yapamayacak hale gelirdi.
Etiket/kaşe, üst yazının ilk sayfasının ön veya arka yüzüne basılır. (6) Birime fiziksel ortamda gelen belgelerle ilgili havale, talimat ve benzeri işlemler, üst yazının ilk sayfasının ön veya arka yüzüne kaşe basılarak belge üzerinde gösterilebilir. Bu kaşenin şekli ilgili birimler tarafından belirlenir.
T.C. ÖZET : Açığa imza atılması yoluyla düzenlenen senedin anlaşmalara aykırı olarak doldurulduğu kanıtlanamazsa bu senet hukuken geçerlidir.
Şirket kaşesi örnekleri, temelde taşıdığı ana bilgilerin dışında eklenmek istenen bilgilere de açık olarak tasarlanır. Şirket kaşesinde olması gerekenler isim, soyisim, adres ve telefon bilgileri şeklinde sıralansa da vergi dairesi ve numarası, şirketin sicil numarası gibi bilgiler de kaşe üzerine eklenebilir.
Şirket yetkilisinin adı soyadı imzası yeterlidir. Kaşe zorunluluğu yoktur.
mühür t.c. ibaresi ve bayrak içeren ve ilgili kurumun adını taşıyan yuvarlak, belgelere resmiyet kazandıran ıslak veya soğuk yani ezerek iz çıkarandır. kaşe ise kişi, kurum, şirket unvan ve adreslerini veya maktu ifadeleri tekrarlamak için kullanılan resmi değeri veya belgeyi resmileştirme özelliği olmayan şeydir.
Kaşe yaptırmak için gerekli belgeler;
Kaşe yaptırmak için herhangi bir belgeye ihtiyaç yoktur, isteyen herkes kaşe yaptırabilir. Yaptırdığınız kaşe şirket kaşesi ise bilgilerin vergi levhası ile karşılaştırılması germektedir. Kaşede yanlış ve eksik bir bilgi olması sizlere sorun yaratabilir.
2525 sayılı Soyadı Kanunu 2. Maddesi “Söyleyişte, yazışta, imzada öz ad önde, soy adı sonda kullanılır” düzenlemesinden ise imzanın ad ve soyadı içermesi gerektiğini anlamaktayız. Kimi durumlarda adın yalnızca ilk harfinin kullanılmasıyla da yetinilmektedir çünkü söz konusu hüküm emredici nitelikte değildir.
Kapalı faturada ise ödenmesi gereken bedel faturanın kesildiği anda peşin olarak ödenir. Açık faturada imza ve kaşe faturanın üst kısmında yer alır. Kapalı faturada ise imza ve kaşe faturanın alt kısmında yer alır.
İşletmenin Bilgileri
Kaşe üzerinde bulunan ve olmazsa olmaz bilgilerden birisi de işletmenin veya şahsın bilgileridir. İşletmenin telefon numarası, adresi ve bazı iletişim bilgilerinin bulunması gereklidir.
Kaşe firmalarda veya şahısların kullandığı mühür yerine geçen bir imzalama şeklidir. Belgelerin imzalanması ve onaylanması gibi durumlarda yasal veya özel konularda belirgin olmayı ve güvenilir işler yapma gerekliliğini sağlamaktadır.
Kaşe mürekkebi kullananlar bu damgaların dolum işlemi de kolayca yapılabilir. Belirli bir süre içinde bol miktarda lazer kaşe mürekkebi tüketen firmalar, yüksek miktarlı alım yaparak ve kendi imkanları ile dolum gerçekleştirerek maliyeti düşürebilirler.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri