Şunu iyi bilin ki, Resulünün haram kıldıkları da tıpkı Allah'ın haram kıldıkları gibidir” (Ebû Dâvud, Sünnet, 5) buyurarak İslâm'ın sadece Kur'ân'la sınırlı olmadığını, sünnetin de teşri (hüküm koyma) kaynağı olduğunu göstermiştir. Görüldü ki Allah'ın Resulü da Kur'ân size yeter, başka bir şeye gerek yok dememiştir.
Yani, “Sadece Kur'ân ayetleri yeterlidir, hadislere bile ihtiyaç yoktur.” demek, başlı başına ve sorumsuzca yapılmış cüretkâr bir içtihattır. Zira, Kur'ân-ı Kerimde, “Sadece ayetlerle iktifa edin, Peygamberin sünnetine uymanız gerekmez.” mânasında bir ayet yoktur.
Kur'ancılar, Kur'an'ın dini kanun ve İslami rehberlik için tek kaynak olduğunu savunur, bununla birlikte hadis ve sünnet gibi dış kaynakları kabul etmezler.
Namaz gibi haz gibi zekat gibi cihat gibi mürtedin katli gibi... 3. durum: Kuran ayetlerinin bir kısmı peygamber nakli olmaksızın bilinemeyeceği gibi peygamber açıklaması olmadan da anlaşılamaz. Allah peygamberinin bu görevini kuran da açıkça haber vermiştir.
Kur'an-ı Kerim'i okumak ibadet olduğu kadar, onu dinlemek de farz-ı kifâye olarak nitelenen bir ibadettir (İbn Âbidîn, Reddü'l-muhtâr, II, 268).
İlgili 34 soru bulundu
Tecvid: Her bir harfin hakkını vererek telaffuz etmek anlamını taşır. Bu bakımdan Kur'an-ı Kerim tecvidli okunduğu gibi duaları da tecvitli okumak en güzelidir. Ancak tecvid bilmeyen bir kişinin Kur'an-ı Kerim ve duaları okuması caiz olduğu gibi Kur'an-ı Kerimi ve namaz dualarını tecvitli okumamak da namazı bozmaz.
Hadis-i şerifte beyan edilir ki: "Bir ev, içinde Kur'ân okunması sebebiyle o evde oturanlara genişlik, ferahlık verir. Orada melekler hazır bulunur. Şeytanlar kaçar, evin hayır ve bereketi artar.
el Cevab: Kuran okunurken dinlerken abdestli olmak şart değildir. Evde korunaklı bir ortamda iken başınızın örtülü olmaması caizdir. Ama efdal olan ibadetler ve dini şeairi yaparken örneğin Kuran okunurken örtünme ye riayet etmenizdir. Yalnız başınıza kuran okurken başınız açık olsa bu da caizdir.
Yatak odası olsun ya da olmasın kişinin uyuduğu yerde Kuran-ı Kerim bulundurması caizdir. Çıplak iken ya da ayakları ona bakacak şekilde bulundurmak caiz görülmemektedir.
Âlimlerin cumhuruna göre, bir sünneti -hafife almaksızın- terk etmek günah değildir.
Görüldü ki Allah'ın Resulü da Kur'ân size yeter, başka bir şeye gerek yok dememiştir. Aksine sünnete sarılmayı emretmiştir. Kaldı ki sünnet (hadis) olmadan Kur'ân'ı anlamak mümkün değildir.
İnananla yoldan çıkan bir olur mu? Elbette bir olamazlar. Hiç inanan kimse yoldan çıkan kimse gibi olur mu? Elbette bunlar bir olmaz.
“Kendilerine okunan (bu) Kitab'ı sana indirmiş olmamız onlara yetmiyor mu?” söylemi; “vahyin içeriği, ilahi kökeninden gelen şaşırtıcı kanıtları ve Ku... Devamı.. Senin kendilerine okudığın kitâbı inzâl iylemekliğimiz ânlara kifâyet itmiyor mı? Bu Allâh'ın rahmetine delîl ve îmân iden kavimlere va'azdır.
Kur'ân; hep okumayı, araştırmayı, düşünmeyi, öğrenmeyi, Kur'ân; hep kötü hallerden uzak durmayı, iyi insan olmayı, Kur'ân; kâinat kitabını okumayı, varoluşu anlamayı, varedeni bilmeyi, Kur'ân; Allah'a dayanmamız gerektiğini tavsiye eder…
Peygamber Efendimiz (SaV) hayızlı (adetli), lohusa ve cünübün Kur'an okuması ile ilgili şöyle buyurmuştur; "Hayızlı kadın ve cünüp olan kimse Kur'an'dan bir şey okuyamaz." (Tirmizi, Taharet,) ayrıca Hz. ali (ra) de şöyle demiştir: "allah Resülünü cünüplüğün dışında Kur'an okumadan bir şey alıkoymazdı."
bütün insanlara peygamber gönderildiği bildiriyor. Demek ki hem Hz. Muhammed (s.a.s.) bütün insanlığa gönderilmiş peygamber hem de Kur'an bütün insanlara indirilmiş ilahi kitap.
Cevap metni
Alimler arasında Kur'an'a saygılı davranmanın vacip olduğu hususunda ihtilaf yoktur. İkincisi: Alimler Kur'an'a saygısızlık sayılacak durumları şöyle özetlemişlerdir: Yere veya necis olan yerlere atmak, Ona basmak, tükürmek ve hakaret ve saygısızlık sayılacak tüm davranışlar.
Uyuyanın yanında okumakta ise herhangi bir sakınca yoktur.
Kur'an-ı Kerim'i okumak ya da dinlemek isteyen kimsenin abdest alıp kıbleye doğru oturması sünnettir. Ancak yürürken veya yatarken onu okumakta da bir sakınca yoktur. İshak bin İbrahim diyor ki: Ebû Abdullah ile birlikte camiye giderken Kehf süresini okuduğunu işittim.
Kur'an-ı Kerim mushafına abdestsiz dokunmak caiz değildir. Kur'an'ı abdestli okumak gerekirse de Kur'an abdestsiz de okunabilir. Ezberden okumak da bir sakınca yoktur. Ancak abdestsiz Muhsaf-ı Şerif'e dokunmak caiz değildir.
Ancak günümüzde sıkça kullanılan tablet, bilgisayar ve telefon gibi elektronik cihazlar bizatihi Kur'an (Mushaf) olmadıkları için, içlerindeki programlara yüklenmiş âyet veya Kur'an yazılı sayfalara gönül rahatlığı ile dokunabiliriz. Bunda dinen herhangi bir sakınca yoktur.
Uzman, başı kapalı Kuran dinlemenin adetten olduğunu ifade etti. Din İşleri Yüksek Kurulu uzmanı şöyle konuştu: ''Kuran okunurken başın kapatılması şart da, farz da değil. Başın açık olması da haram değil.
1-Kur'an-ı Kerim, insanı üstün melekler seviyesine yüceltir ve insan ile cehennem arasında engel olur... 2-Kur'an-ı Kerim, gerçek anlamıyla kendisini okuyan kimseye alçak gönüllülük, bağlılık, yücelik, izzet ve ziynet kazandırır ve Kur'an'ı hatmeden kimseye de teyidî peygamberlik nimeti verilir...
Alimlerin çoğuna göre Kur'an-ı Kerim'i hatmetmek için zaman sınırı yoktur. Kur'an-ı Kerim kolaylıkla kaç günde hatmedilirse öyle yapılmalıdır. Ancak bazı alimlerin görüşüne göre bir hatim için kırk günden fazla zaman harcanmamalıdır. Bu durumda her gün en az on beş sayfa okumak gerekir.
Kur'an-ı Kerim'i evde muhafaza etmek konusunda en çok merak edilen konulardan biri de hangi noktaların bunun için uygun olduğudur. Kutsal kitabımızın genel itibarıyla sessiz, yemek yemek, sohbet etmek ve televizyon izlemek gibi günlük aktivitelerin yapılmadığı yerlerde saklanması tavsiye edilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri