Dünya atmosferinin %21' ini oluşturan oksijen veya O2, renksiz, kokusuz ve tatsız bir gazdır. Oksijen yaşamı destekler ve yanmayı mümkün kılar. Dünyamızda bulunan en bol elementtir. Okyanusların % 85' i, kayaların ve minerallerin %46'sı, insan vücudunun % 60' ı oksijendir.
Hiperbarik oksijen tedavisi (HBOT), kronik yaraların ve hasarlı dokuların yüksek basınç altında saf oksijen solunması ile tedavi edilmesidir. Hiperbarik oksijen tedavisi, yaraların iyileşmesini hızlandırmak için kullanılır. Bu tedavi, saf oksijen içeren basınç dengesi sağlanmış özel odalarda yapılmaktadır.
Saf oksijen solursan Vücutta ki yağ, protein ve dnaya zarar verir. Bir süre sonra düzgün göremezsiniz ve düzgün nefes alıp veremezsiniz. Eğer saf oksijen solursan az karbondioksit çekersin içine.
Ani işitme kayıpları, ani görme kayıpları, kemik dokunun ölümü olarak bilinen avasküler nekroz, kemik enfeksiyonları, iyileşmeyen yaralar, diyabetik ayak enfeksiyonları, damar tıkanıkları nedeniyle gelişen yaralar, yanık, doku yamaları, radyoterapi yani ışın tedavisi sonucu ortaya çıkan yaralar gibi birçok hastalıkta ...
Bu nedenle hastaların en yakın hiperbarik tedavi merkezine yönlendirilmeleri gerekmektedir. Seans sayısı ve seans sıklığı hastaların tedaviye verdiği yanıta göre Sualtı Hekimliği ve Hiperbarik Tıp uzmanları tarafından planlanmalıdır.
İlgili 22 soru bulundu
Hiperbarik oksijen tedavisi giderleri, sosyal güvenlik kuruluşlarınca (SSK, Bağ-Kur ve Emekli Sandığı) karşılanmaktadır.
Sağlık Bakanlığı'na bağlı Göztepe Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Gaziantep Eğitim ve Araştırma Hastanesi ve Bodrum Devlet Hastanesi'nde de Sualtı Hekimliği ve Hiperbarik Tıp Uzmanı hekimler görev yapmaktadır. Ülkemiz çapında yaklaşık 15 özel hiperbarik oksijen tedavi merkezi de hizmet vermektedir.
Tedavi süresi hastalık durumuna ve şiddetine göre değişmekle birlikte genel olarak hastalar günde 1 kez; ve her biri 1,5- 2,5 saat süren seanslara katılırlar. Bazı acil durumlarda günlük 4 seansa kadar tedavi yapılabilmektedir. Toplam seans sayısı ise hastalığa göre değişmektedir.
Tedavi bu panelden yönetilir. Basınç odasının kullanan operatör ve içeride hastalara eşlik edecek sağlık personeli bu konuda özel eğitim almış personellerdir. Ülkemizde ilgili mevzuat gereği HBOT uygulamaları Sualtı Hekimliği ve Hiperbarik Tıp Uzmanları tarafından yapılmalıdır.
Tedavi ne kadar sürer? Hiperbarik oksijen tedavisinin her bir seansı 90-120 dakika arasında sürmektedir. Genellikle günde 1 seans uygulanmasına karşın bazı durumlarda birden fazla seans uygulanabilmektedir. Seans saatleri merkezimizce belirlenir ve hastalara bildirilir.
Oksijen Gazı Nasıl Elde Edilir? Kriyojenik sistemlere sahip hava ayrıştırma tesislerinde, oksijen gazı elde edilir. hava belli bir sıcaklık derecesine kadar soğutulur. Daha sonra soğutulan hava ayrıştırılarak, oksijen gazı elde edilir. Suyun elektrolize edilmesi ile de oksijen elde edilebilir.
Oksijenin kullanım alanları arasında çelik, plastik ve tekstil üretimi, roket yakıtı, oksijen terapisi ve hava taşıtlarında, denizaltılarda, insanlı uzay uçuş programlarında ve dalgıçlıkta yaşam destek üniteleridir.
Dakikada 12-15 litreye kadar (%99 yoğunlukta) oksijen verilebilir. ▪ Bu maske özellikle hipoksi veya şokta olan hastalarda kullanılır.
Akciğerler bu fonksiyonunu yerine getiremediğinde dışarıdan oksijen veren cihazlara ihtiyaç duyarız. Başlıca; kronik obstrüktif akciğer hastalığı (KOAH), astım, intersitisyel akciğer hastalığı gibi kronik akciğer hastalıkları en sık ihtiyaç duyulan durumlardır.
KOAH hastalarında oksijen satürasyonunun %90'ın üzerinde olması istenmektedir. Oksijen tedavisi alırken, oksijen çok açılmamalı 1-2 lt/dakika olarak uygulanmalıdır. Yüksek oksijen düzeyi kanda karbondioksit birikimine sebep olmaktadır.
Uzun süreli veya çok yüksek yoğunluklu oksijen, hücre zarlarında oksidatif stres, akciğerlerde alveol kolapsına, retina dekolmanı sebep olabilir. Oksijen zehirlenmesine maruz kalınan yüksek oksijen seviyesinin düşürülmesi ile müdahale edilir.
Kurulduğumuz günden itibaren çevre illerden Kocaeli, Sakarya, Düzce, Bolu, Yalova ve İstanbul'un tüm ilçelerine hizmet vermekteyiz. Merkezimizde, iyileşmeyen yaralar (Şeker hastalığına bağlı olanlar veya olmayanlar), kemik iltihapları, ani işitme ve görme kayıpları gibi hastalar tedaviye alınmaktadır.
Hiperbarik osijen daha çok arteriyel gaz embolisi, dekompresyon hastalığı (vurgun), gangren ve karbon monoksit zehirlenmelerinde tercih edilirken ozon tedavisi her türlü iyileşmeyen cilt yaraları, inatçı enfeksiyonlar, yanık yaraları, lokal dolaşım bozukluklarında daha başarılı olarak kullanılmaktadır.
Oksijen tüpleri ve oksijen konsantratörleri.
Oksijen regülatörünün çıkış kısmına oksijeni nemlendirecek bir su kabı konulmaktadır. Bu su kabının çıkışına yakılan oksijen kanülü vasıtasıyla NIMV hava hortumu veya hastanın yüzündeki maske üzerindeki bir giriş alanına oksijen eklemesi yapılmaktadır.
Hastaların büyük bir bölümü günde bir seans tedavi görürler. Ancak bazı acil durumlarda günlük tedavi 1 den fazla uygulanabilir. Toplam seans sayısı hastalığa göre değişmekle beraber kronik hastalıklarda ortalama 30 ile 60 seans arasındadır.
Hiperbarik Oksijen Tedavisi (HBOT) bir basınç odasında tümüyle basınç altına alınan hastaya aralıklı olarak %100 oksijen solutmak suretiyle uygulanan medikal bir tedavi yöntemidir. Hasta, oksijeni basınç odasının türüne ve hastanın durumuna göre, maskeden, başlıktan, ortamdan yada endoktrakeal tüpten alabilir.
Ayrıntılı fizik muayene ve tetkiklerle incelenir. Uygunsa dalabilir raporu verilir. Rapor 2 yıl geçerlidir. Alınan raporla bağlı bulunduğu liman başkanlığına ya da tarım müdürlüğüne başvurarak belgesini yeniler.
Sualtı Hekimliği ve Hiperbarik Tıp Anabilim Dalı, dalışa uygunluk muayenelerini gerçekleştiren, dalışa bağlı hastalıkların tanı ve tedavisi, çeşitli hastalıklarda yardımcı tedavi olarak Hiperbarik Oksijen Tedavisi (HBOT) uygulayan uzmanlık dalıdır.
Hiperbarik Oksijen Tedavisi (HBOT) bir basınç odasında tümüyle basınç altına alınan bir hastaya aralıklı olarak %100 oksijen solutmak suretiyle uygulanan bilimsel ve modern medikal bir tedavi yöntemidir. Basınç artışı sistemik olmak zorundadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri