-renksiz, kokusuz, tatsız ve saydam bir sıvıdır. - içinde çözünmüş bulunan gazlardan ve tuzlardan ileri gelir.
Saydam maddelere örnek olarak; hava, su ya da cam gösterilebilmektedir. Saydam maddelerin ışığı geçirme özellikleri olduğu için saydam bir maddenin arka tarafında bulunan nesneler çok net bir şekilde görülebilmektedir.
Su saydamdır.Çünkü ışığı tamamen geçiren maddeler saydamdır.O yüzden su ışığı geçirir.
Saydam veya şeffaf maddeler ve örnekleri
Saydam veya şeffaf maddeler üzerlerine düşen ışığın neredeyse tümünün geçebildiği maddelerdir. Saydam bir maddenin bir tarafından bakarsanız diğer tarafını görürsünüz. Örneğin, cam, su, pet şişe ve asetat gibi maddeler, üzerlerine düşen ışığın neredeyse tamamını geçirir.
↬Su saydam bir maddedir. Çünkü ışığı geçirir.
İlgili 35 soru bulundu
Su molekülleri ışıkla etkileştiğinde ışık tayfının görünür bölgesindeki kırmızı dalga boyundaki (~700 nm) ışınları soğurur. Suyun renginin mavi tonlarda olmasının sebebi budur.
Işığın büyük bir kısmını geçiren maddelere saydam maddeler denir. Cam, su, hava saydam maddelere örnek verilebilir. Saydam maddeler, pencerelerde, ampullerde, gözlüklerde, otomobillerde, fotoğraf makinelerinde, dürbünlerde kullanılır.
Arkasındaki şeylerin görülmesine ve ışığın geçmesine izin veren maddelere saydam madde denir.
Madde türleri
Eğer ışık tutulan bir madde, ışığı geçiriyorsa, o maddeye saydam madde deriz. Saydam maddelere örnek verecek olursak, cam bardak, gözlük, lens, plastik şişe saydam maddelere örnek verilebilir.
Özellikle mikroskopla ölçüldüğü vakit, suyun her kısmının saf mı yoksa karışık mı olup olmadığı açık şekilde anlaşılabilmektedir. Bu bağlamda suyun saf bir madde olduğunu dile getirmek mümkün. Sadece su değil su ile beraber ayrıca birçok farklı doğal madde de yine saf olarak öne çıkar.
Su hidrojen ve oksijen atomundan oluşur, ancak içeriğinde yalnızca bunlar yoktur. Aynı zamanda mineral, magnezyum, kalsiyum, bikarbonat gibi maddelerde vardır. Saf su içerisinde yer alan minerallerin kimyasal bir tepkimeye girmesi neticesinde oluşmuş suya denir. Yani normal sudan daha farklıdır.
saf su çözelti midir? Saf su bileşiktir. Saf su karışım değildir. Saf su çözelti değildir.
Işığın geçmesine izin vermeyen maddelere opak (saydam olmayan) maddeler denir. Bu türden maddelerin çoğu soğurma merkezleri olarak adlandırılan özellikleri içeren kimyasal kompozisyona sahiplerdir. Maddelerin çoğu, beyaz ışık frekanslarını soğurma konusunda oldukça seçicidirler.
Saydam Yarı Saydam ve Opak. Su, hava ve cam gibi malzemelere saydam denir.
Gözlük camı, ışığı istenilen şekilde odaklayabilen, iki yüzeyi de işlenmiş saydam bir optik materyaldir. Sferik camlar miyopi ve hipermetropide, silindirik camlar ise astimatizmanın düzeltilmesinde kullanılır.
Saydam olmayan maddeler :
→ Opak maddeler de denir. → Çimento, tahta, kağıt, mermer, taş, kurşun saydam olmayan yani opak maddelere örnek verilebilir.
Sığ su ve derin suyun da ışık geçirgenlikleri farklıdır. Sığ sular saydamdır ancak suyun derinliği arttıkça saydamlığı azalır.
Sıvı sabunlar, saydam, tortusuz ve akıcı olmalıdır.Sıvı sabun üretiminde, koko yağı, hurma çekirdeği yağı ve hint yağı kullanılır.
En çok kullanılan saydam madde camdır. Camdan yapılan ayna genelde saydam değildir, ama sahne sanatlarında arkası da görülebilen yarı saydam aynalar hayalet etkisi yaratmak için kullanılır.
➤ Saydam maddelerin ne olduğunu öğrendik. ➤ Zeytinyağı da ışığı geçirmez. ➤ Yani zeytinyağı saydam madde değildir.
Açıklama: ↬ Şeffaf naylon yarı saydam dır çünkü ışığın azını geçirir.
Film, fotoğrafçılık, sinema, röntgen ve radyografide görüntüyü tespit etmeye yarayan yarı saydam plastik şerit.
Örneğin buzlu cam ve yağlı kâğıt görünür ışığa göre yarı saydam maddelerdir. Üzerine düşen ışığı geçirmeyen maddelerdir .
Cam, su, hava ve sıvıların büyük bir bölümü (asitler, yağlar, sirke, alkol, vs.) saydam maddelerdir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri