Su molekülleri de soğudukça birbirine yaklaşır fakat en büyük yoğunluğa +4 °C' ye geldiğinde ulaşır. Yani su moleküllerinin en yoğun olduğu hal katı hali değildir, +4 °C'deki (normal koşullarda 1 atm basınç altındaki) sıvı halidir.
Fakat bir bardak donmuş suya baktığımız zaman bildiğimiz her şeyin tepe taklak olduğunu görürüz. Çünkü buz ile çevrelenmiş 0 °C'deki suyun bardağın dibinde olmasını bekleriz ama görürüz ki buz suyun üzerinde yüzer. 4 °C'de su en yoğun halindedir.
g) Temiz su en yüksek yoğunluğa +4 derecede ulaşır.
Su Molekülleri +4 ℃ de Farklılaşıyor
Su moleküllerini diğer moleküllerden farklı kılan özellik, katı hale geçtiğinde yani donduğunda yoğunluğunun artmasıdır.
Aynı şekilde, bir litre (1000 cm³) saf suyun yoğunluğu, 1000 gram veya 1 kilogram olacaktır: Yoğunluk (d) = 1000 gram / 1000 cm³ = 1 gram/cm³ veya 1 kilogram/litre.
İlgili 40 soru bulundu
Sıcaklık arttıkça sıvı genleşir, hacmi artar ve yoğunluk azalır. Hacim ve yoğunluk ters orantılıdır. (d=m/v) Sıcaklık azaldığında ise hacmi azalır, hacim azalırsa yoğunluk artar. Suyun sıcaklığı arttıkça içinde çözünmüş gazların çözünürlüğü gittikçe azalır.
Suyun ısısı sıfırdan +4 dereceye çıkarken kütle yoğunlu artar çünkü suyun en yoğun olduğu sıcaklık +4 derecedir. Bu sayede yoğunluğu daha az olan buz suyun üstünde yüzebilir.
Örneğin su 0 santigrat derecede donma noktasına ulaşır ve donar. Ancak son yıllarda yapılan çalışmalar neticesinde, saf suyun sıfırın altında 48 derecede donduğu biliniyor. Yani su içeriğindeki mineral yapılara bağlı olarak 0 santigrat derecede ya da sıfırın altında 48 santigrat derecede donabilmektedir.
Suyun yoğunluğu buz halindeyken daha azdır.
Saf su numunelerinde pH ölçümü, düşük iyonik yapıları nedeniyle (100 μS/cm iletkenlik) özel dikkat gerektirir. Saf suyun pH değeri 25ºC'de 7.00'dir; bununla birlikte, numuneler özellikle atmosferden CO2 emilimi yapmaya meyillidir; bu da karbonik asit oluşumundan dolayı pH'ı beklenen 7.00 değerinden 5.20'ye düşürür.
Sıvılardaki yoğunluğu ise moleküllerin yakın oluşu ve dizilimine bağlıdır. Katıların yoğunluğunu hesaplarken kullanılan formül ( D=m/v) sıvıların yoğunluğunu hesaplarken de kullanılmaktadır. Suyun yoğunluğu ise 1g/sn metre küptür. Bir maddenin yoğunluğu hacmi ne olursa olsun aynı kalacaktır.
Su molekülleri de soğudukça birbirine yaklaşır fakat en büyük yoğunluğa +4 °C' ye geldiğinde ulaşır. Yani su moleküllerinin en yoğun olduğu hal katı hali değildir, +4 °C'deki (normal koşullarda 1 atm basınç altındaki) sıvı halidir.
Viskozite Laboratuvarı izlenebilirliğini iki defa destile edilmiş saf suyun normal atmosfer basıncı (0,101325 MPa) altında 20°C'deki yoğunluğu 0,99820 g/cm³ alındığında buna karşılık gelen kinematik dinamik viskozite değerlerini almaktadır.
Saf su dendiğinde akla bütün zararlı maddeler ve kirlerden arındırılmış bir su akla gelse de saf su içerisinde vitamin, mineral gibi faydalı içerikleri de barındırmaz. Oysa içme suları içerisinde magnezyum, kalsiyum, potasyum gibi çeşitli mineralleri içermelidir.
Kaynama noktası saf su için farklı sıcaklık birimlerinde 100 °C, 212 F ve 373 K olarak belirlenmiştir.
Özellikle bununla beraber kaynama noktası olan deniz seviyesindeki 100 santigrat dereceye ulaşıldığı vakit, su hal değişimine giriş yapar. Yani buharlaşma noktasına gelmiştir ve su buharlaşır. O sebepten dolayı + 4 santigrat dereceden sonra suyun buharlaşma etkisi ortaya çıkmaya başlar.
Suyun 0 derecede donması için deniz seviyesinde olmasına gerek yoktur. Herhangi bir düzenekle 1 atmosfer basınç altında da 0 derecede donabilir. Asıl soruya gelirsek; suyun içindeki bazı yabancı maddeler (tuz, şeker , minareller v.b) suyun kaynama noktasını yükseltir ve donma noktasını düşürür.
Suyun farklı kaynama, donma ve buharlaşma süreleri bulunur. Su, 0 santigrat derecede donma noktasına ulaşır ve bunun sonucunda da donar. Ama son yıllarda yapılan bu çalışmalar sonucunda, saf suyun sıfırın altında 48 derecede donduğu biliniyor. Yani suyun içindeki mineral yapılara bağlı su donar.
Doğrusu, su donarken hacmi artar ve yoğunluğu azalır, donan kısım su yüzeyinde birikir böylece su ekosistemindeki canlılar yaşamlarını devam ettirebilir.
Karşılaştırmayı tamamlamak için belirli bir hacimdeki madde miktarları, yani yoğunluk (özkütle) da hesaba katılmalıdır. Aynı sıcaklıkta eş hacimdeki su, havadan yaklaşık 800 kat daha fazla kütleye sahiptir, yani 800 kat daha yoğundur.
0 ile 7 aralığında besin değerleri asidik, 7 ile 14 aralığındaki besin değerleri de bazik olarak adlandırılır. Saf suyun pH değeri ise 7, yani nötr şeklindedir.
Diğer taraftan, sıcaklık düştüğünde ve su donduğunda oluşan kristal yapı hidrojen bağları tarafından korunur (hidrojen bağlarını koparmak için çok az bir ısı enerjisi kalır). Bu yapı da buzun yoğunluğunun sudan daha düşük olmasına neden olur.
Buzun yoğunluğu sıvı hâldeki suyun yoğunluğundan düşüktür. Dolayısıyla su donarken hacmi artar yani genleşir.
Birimi, kg/m3. 4 ºC'deki suyun yoğunluğu 1000 kg/m3 veya 1 kg/dm3. - Özgül ağırlık: birim hacmin (1 m3) ağırlığı. Birimi, N/m3. 4 ºC'deki suyun özgül ağırlığı yaklaşık 9810 N/m3 (1000 kg×9.81 m/s2).
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri