1. Niyet, iki namazı cem' ederek kılmaya niyet etmek. Meselâ akşamla yatsı namazlarını cem'-i takdîm şeklinde birlikte kılmak isteyen kişinin kalben, akşamdan sonra yatsıyı kılacağına niyet etmesi gerekir. Bu niyetin, selâmla birlikte de olsa ilk namazda yapılması şarttır.
Namazları birleştirerek kılacak kişi, bu namazları peş peşe ve sırasına göre kılar; iki farz arasındaki sünnetleri kılmaz, başka bir şeyle meşgul olmaz. Öğle ile ikindinin farzları, öğle veya ikindi vaktinde; akşam ile yatsının farzları, akşam veya yatsı vaktinde peş peşe, ara vermeden kılınır.
Cuma namazının iç ezanının başlamasıyla beraber, her çeşit dünyevi işlerle meşgul olmak yasaktır. - Hutbe dinlendikten sonra Cumanın iki rekât farzı cemaatle kılınır. - Farz namazdan sonra iki rekât müekked, arzu edilirse iki rekât de gayri müekked sünnet kılınır. Cumanın müekked sünnetlerini terk etmek doğru değildir.
Cem'i tehîr ise, yine hacıların güneş battıktan sonra Arafat'tan Müzdelife'ye geldiklerinde; önce, vakti geciken akşam namazını kılmaları, hemen arkasından da yatsı namazını edâ etmeleridir.
İlgili 36 soru bulundu
Birisi Arafat'ta öğle namazı vaktinde ikindi öne çekilerek cem edilir. Buna 'cem'i takdim' denir. Sonra akşam güneş batınca hacılar Arafat'tan müzdelifeye geçerler. Müzdelifede de yatsı vaktinde akşamı te'hir ederek ikisini birlikte kılarlar buna 'cem'i te'hir' denir.
Yolculukla ilgili 4 çeşit ruhsat vardır. Bu ruhsatlar şunlardır: 1- Kasr yapmak, yani 4 rekâtlı olan; öğle, ikindi ve yatsı namazlarını 2'şer rekât halinde kılmak.
Şafii mezhebi mensupları veccehtü duasını namazda okurlar. Şafii mezhebi mensupları namazda veccehtü duasını okurlarken diğer mezhep mensupları veccehtü duasının yerine başka şeyler okurlar. Misal, Hanefi mezhebi mensupları veccehtü duasının yerine "Sübhaneke" yi okurlar.
Ama günümüzde ihtiyaç değil de âdete binaen bu farz eda edilmeye çalışılırken, bazı camilerde boş yer kalıyor, bazılarında ise hiç yer kalmıyor. Onun için Şafii mezhebine bağlı mümin kardeşlerimizin bu gibi durumlarda cuma namazları sahih olmadığı için öğlen namazlarını eda etmeleri gerekmektedir.
İkinci şart da mesela, öğle namazını kılarken içinden, “Bundan sonra ikindi namazını cem'i takdim ederek kılacağım.” diye niyet etmelidir. Bu niyeti namazın içinde selam verinceye kadar getirmesi lazımdır.
Sabah namazı da, yatsı veya öğle namazıyla cem edilmez, vaktinde kılmak gerekir. Vitir cem edilmez, imsak vaktine kadar kılınır. Eğer bu vakte kadar da kılma imkânı olmazsa, bir özürle kazaya kaldığı için günah olmaz.
Ancak iki namaz arasında muvâlât (peş peşe kılma) şart olduğundan arada sünnet kılınmaz. Bu konuda İmam Nevevi, “Şayet bir kimse iki namaz arasında Sünnet kılarsa cem' bozulur.” demiştir (Mecmu' IV, 375).
Şafi mezhebine göre oruca nasıl niyet edilir? Şafiî mezhebine göre ise nafile dışındaki tüm oruçlara geceden niyet edilmelidir. İmsak vaktine kadar niyet edilmemişse o günün orucu geçerli olmaz. Nafile oruçlara ise güneş tepe noktasına gelmeden öncesine kadar niyet edilebilir.
Günde beş vakit farz namaz vardır. Sabah namazının farzı 2, öğlenin 4, ikindinin 4, akşamın 3, yatsının da 4 rekâttır. Ayrıca beş vakit namazın farzları ile birlikte kılınan ve “Revatib” denilen sünnet namazlar da vardır.
Secde-i sehv, şöyle yapılır: Namazın sonunda tekbir alıp secdeye varılır, diğer secdelerde olduğu gibi üç kere, “Sübhane Rabbiye'l-a'la ve bihamdihi” denir, sonra; “Sübhanellezi la yenamu ve la yeshu” (Uyumayan ve yanılmayan Rabbim, bütün kusurlardan münezzehtir) denir.
- Bu farklılık neden kaynaklanıyor, bir mezhebe göre okunan salavat duaları başka mezhebe göre okunmaz mı, Hanefi'de sünnet olup, Şafii'de nasıl farz olabiliyor? "Allâhumme salli alâ Muhammedin ve alâ âli Muhammedin kemâ salleyte alâ İbrâhîme ve alâ âli İbrâhîme inneke hamîdun mecîd.
Bu duaları bilmeyen kimse ezberlemeye gayret eder; ancak ezberleyinceye kadar “Rabbenâ âtinâ” duasını okur veya üç defa “Allahümmeğfir lî” demekle yetinir. Şâfiî ve Mâlikîlere göre ise, sabah namazının ikinci rekâtında, rükûdan sonra kunût yapılır.
Şafi mezhebinde de vücuttan kan gelmesi abdestin bozulmasına neden olur. Ancak vücuttan meni gelmesi abdest bozulmasına neden olmaz. Uyku halleri de abdestin bozulmasına neden olmaktadır.
Özürlü kimse mezkûr şartlar çerçevesinde aldığı abdestle sadece bir farz namaz kılabilir. Her farzı kılmak için, bu sayılan işleri yeniden yapmalıdır. Ama bu abdestiyle kıldığı farz namazın yanı sıra dilediği kadar nafile namaz da kılabilir.
Erkeğin kızı, kız kardeşi ve annesi gibi. Şehvet çağına bâliğ olmamış küçük bir çocuğa veya diş, tırnak, kıl gibi şeylere değildiğinde, abdest bozulmaz [Muğni'l-Muhtac (Şerh'ü Minhâc), s. 37]. İhtiyatlı bir kavle göre bu küçüklük devresi yedi yaşına kadardır. Bu yaştan sonra ne kadar büyük olursa olsun abdesti bozar.
İkindi namazı 8 rekattan oluşmaktadır. 4 sünnet, 4 farz olarak belirlenmiştir.
1- Tertibe riayet etmek. Yani öğle ile ikindi namazları cem'i takdim olarak kılınmak istense, önce öğle namazı, sonra ikindi namazı kılınacaktır. Akşam ile yatsı namazlarında da önce akşam namazı sonra yatsı namazı kılınacaktır. Aksi takdirde namaz sahih değildir.
Peygamber (sav) yolculuk esnasında öğle ve ikindi, akşam ve yatsı namazlarını birleştirerek kılardı.”33 Bu hadiste namazları cem' etmenin illeti yolculuk olarak belirlenmiş; cem' edilecek namazlar ise öğle-ikindi ve akşam- yatsı namazı olarak açıklanmıştır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri