Yatsı namazı: 4 rekattır. Ayrıca cuma günleri öğlen namazı yerine iki rekat cuma namazı da farzdır.
IV) Yatsı namazının farzından önce 2 rek'ât: Şafiilerde yatsı namazı ise vitir namazından hariç olmak üzere, toplamda 8 rekât olarak kılınıyor. Şöyle ki: Başlarken 2 rekât sünnet-i gayr-ı müekkede kılınıyor.
Buna karşılık yine bazı rivâyetlere dayanarak yatsı namazını gecenin biraz ilerleyen diliminde kılmanın daha uygun olduğunu söyleyen âlimler de vardır (İbn Kudâme, el-Muğnî, 1/278). Şâfiî mezhebine göre yatsı namazının vakti batı ufkundaki kızıllığın kaybolmasıyla başlar, tan yerinin ağarmasına kadar devam eder.
AKŞAM NAMAZI KAÇ REKAT? Akşam namazı 3 rekat farz ve 2 rekat sünnetten oluşmaktadır. Akşam namazı günün 4.vakit namazıdır.
Yatsı namazı kılınışı; sırasıyla 4 rekat sünnet, 4 rekat farz ve 2 rekat son sünnet olmak üzere toplam 10 rekat olarak kılınır. Yatsı namazdan sonra 3 rekat da Selati vitir namazı kılınır.
İlgili 40 soru bulundu
Farzından önce dört, sonrada dört olmak üzere toplam sekiz rekat nafile namaz kılınması müstehaptır. Dörder rekât olan bu namazları ikişer rekât olarak kılmak da yeterli olur.
Yatsı namazı 13 rekattır. 4 rekat ilk sünnet, 4 rekat farz, 2 rekat son sünnet, 3 rekat vitir namazı.
sorusuna yanıt bulmaya çalışıyor. İşte, ikindi namazının kılınışı... Dört rekatlık sünnet ile dört rekatlık farz namazından meydana gelen ikindi namazı toplam 8 rekattan oluşmaktadır. İlk rekâtta ikindi namazının sünnetini kılmak için niyet edilir ve "Allahu Ekber" diyerek eller bağlanır.
Cuma namazı toplam 10 rekâttır. Farzı iki rekâttır. Farzından önce iki rekât müekked, iki de gayr-ı müekked; farzından sonra da iki rekât müekked, iki de gayr-ı müekked olmak üzere toplam sekiz rekât sünnet namaz kılınır.
Şafi Mezhebine Göre İkindi Namazının Dört Rekat Farzı
Şâfiîlere göre vitir namazının en azı bir rekat, en çoğu on bir rekattır. Bir rekattan fazla kılınacaksa, önce iki rekata niyet edilir ve sonunda selam verilir. Sonra vitir namazının bir rekatına niyet edilir ve sonunda selam verilir. Mâlikîlere göre vitir namazı bir rekattır.
Peygamber (s.a.s.)'in genelde yatsı namazını, şafak battıktan sonra gecenin üçte biri geçinceye kadarki vakit arasında kıldığı ve genelde bu vakitten sonraya tehir etmediği, bazen ise gece yarısına kadar tehir ettiği, istisna olarak da gecenin çoğunun geçtiği vakte kadar tehir ettiği söylenebilir.
PEYGAMBERİMİZ YATSI NAMAZINI NASIL KILARDI ? Allah Rasulü Sallallahu aLeyhi vesellem yatsı ezanı okununca evde 4 rekat sünnet kılardı ( Bu 4 rekat. sünnet kılması çok enderdir ve zayıf senedle gelen.
Şafi mezhebine göre vitir namazı, farz namazlara bağlı sünnetlerin en müekkedi ve en önemlisidir. Yatsı namazının farzından sonra kılınır. En azı bir en çoğu on bir rek'attir. Fazilet bakımından en azı üç rek'attır.
Günde beş vakit farz namaz vardır. Sabah namazının farzı 2, öğlenin 4, ikindinin 4, akşamın 3, yatsının da 4 rekâttır. Ayrıca beş vakit namazın farzları ile birlikte kılınan ve “Revatib” denilen sünnet namazlar da vardır.
Şafiî mezhebi (Arapça: المذهب الشافعي) veya Şafiîlik, İslam dininin Sünnî (fıkıh) mezheplerinden biri. Şâfiîlerin itikatta (inançta) mezhepleri ise Eş'ariliktir. İsmini asıl adı Ebû Abdillâh Muhammed b.
Teveccüh olarak bilinen "Veccehtu" duası farz ve nafile namazların evvelinde Fatiha'ya başlamadan önce okumak müstehaptır.
Şâfiî fakihleri Cuma namazının vücûb (farz), sıhhat ve edâ şartlarının olduğunu bu şartların kişide vuku bulmaması halinde Cuma namazının kendisinden sakıt (düşeceğini) olacağını dolayısıyla öğle namazını kılması gerektiğini ifade etmiştir.
Beş vakit namaz, 4 rekat sabah, 10 rekat öğle, 8 rekat ikindi, 5 rekat akşam, 10 rekat yatsı ve 3 rekat vitir olmak üzere toplamda 40 rekattan oluşuyor.
Şâfiî ve Hanbelî mezhepleri müekked ve gayri müekked sünnetler hususunda Hanefî mezhebine oldukça yakın görüşte olup aradaki farklar şöylece özetlenebilir: Öğle namazından önceki sünnet iki rek'attır; yatsıdan önce gayri müekked sünnet yoktur. Ayrıca Şâfiîler'e göre akşam namazından önce iki rek'at kılmak müstehaptır.
Aksine bu namaz, kılınış şekli bakımından diğer nafilelerden farksızdır. Ayrıca bu namaz, en azından iki rek'at olarak kılınmalıdır. Dileyen dört veya daha fazla rek'at olarak kılabilir. En faziletlisi, tek yahut çift selâmla dört rek'at olarak kılınmasıdır.(İbnAbidîn, Reddü'l-Muhtâr, 1/181-182.)
B.
Şâfiî mezhebinde kaza namazlar varken nâfile namazların kılınmasının caiz olmasına veya caiz olmamasına ilişkin hükümler de bu temelde ele alınmaktadır.
Yatsı namazı; 4 rekat ilk sünnet, 4 rekat farz, 2 rekat son sünnet ve 3 rekat vitr namazı olmak üzere toplamda 13 rekattan oluşmaktadır.
Öğle ve yatsı namazlarının son sünneti, iki rek'at olarak kılınabileceği gibi dört rek'at olarak da kılınabilir.
Vitir namazı farz mıdır? Vitir namazı, yatsı namazından sonra kılınan, Hanefîlere göre üç rekâtlı vacip bir namazdır. Diğer mezheplere göre ise vitir namazı kılmak sünnettir (İbn Kudâme, el-Muğnî, II, 591-594).
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri