Eski Kaşar peynirinin iç rengi ise sarımsı bir tona kavuşuyor. Eski Kars kaşarı da taze Kars kaşarı gibi az tuzlu. Yoğun bir aroması olan bu peynir sert yapısına rağmen ağızda kolayca dağılıyor.
Eski Kaşar, Yarı sert biçimde, dilimlenebilir peynirler grubunda olan kaşar peyniri, peynir pıhtısının süzülmesi işleminden sonra elde edilen tuzlanmamış ve olgunlaştırılmamış taze peynirin (teleme) belirli düzeyde asitleştirilmesinin ardından sıcak suda haşlanarak yoğrulmasıyla elde edilen bir peynir şeklidir.
Kaşar peyniri üretiminde emülsifiye edici tuz kullanılmaz. Peynir üretiminde kullanılan sütün standardizasyonunda, süt kreması, peynir altı suyu kreması, yayık altı kreması, koyulaştırılmış süt ve süt tozu, kuark seperatörü konsantratı, süt proteinleri, tereyağı ve sadeyağ kullanılabilir.
Kars eski kaşar peyniri ne çok sert ne de çok yumuşak olmalıdır. Son olarak küflü, nişastalı, yakıcı, aşırı yavan ve tuzlu bir tada sahip olmamalıdır. Bu tatları alıyorsanız eski kaşarınız, kalitesizdir.
“Kars Eski Kaşar peynirinin üretim aşamalarında sadece süt, tuz ve şirden maya kullanılır. Kars eski kaşarı kendine has yumuşak aroması, açık mısır sarısı rengi ve yağlı hoş tadıyla Anadolu'daki diğer kaşarlardan ayrılır.” Kazanlarda saatlerce işlenip pişirilen bu sütler eşsiz aromaya sahip peynire dönüşür.
İlgili 16 soru bulundu
Eski kaşar daha uzun süre dinlendirilirken, taze kaşarın yapım süresi ve olgunlaşma süresi daha azdır. İçeriğindeki kalsiyum ve protein oranı da daha fazla olmakla birlikte her iki peynir de vücut sağlığı açısından oldukça yararlıdır.
Vitamin ve faydalar bakımından eski kaşar peyniri daha zengindir. Tabi ki yeni kaşar peyniri de kalsiyum ve yağ bakımından zengindir ancak eski kaşar peyniri kadar değil. Bu nedenle çocukların özellikle eski kaşar peyniri tüketmeleri tavsiye edilir.
Dayanıklılığı ve uzun raf ömrüyle bilinen Kars kaşarı yanlış muhafaza teknikleri sebebiyle kısa sürede bozulabilmektedir. İşte tam da bu sebeple doğru saklama koşullarını paylaştık. Eski kaşar peyniri saklanırken asla ama asla buzluk ya da derin dondurucuya koymayın.
Kaliteli Kaşar Peyniri Nasıl Anlaşılır? Kaşar peyniri, kendine özgü sarıya yakın renklere sahip olmalıdır. Yapısının homojen, pürüzsüz ve lekesiz olması gerekir. Yüzeyinde ve içinde delikler, gözenekler, yarık ve çatlaklar bulunmamalıdır.
Bozulan peynir küflenir. Eğer özelliği küflü peynir değilse onu tüketmek insanı zehirler. Bu yüzden zamanında tüketmek ya da fazla gelen peyniri doğru koşullarda saklamak gerekiyor. Sofraların olmazsa olmazı, vitamin ve mineral değeri yüksek peynirleri uzun süre muhafaza etmek pek kolay değildir.
Cazip Balıkesir Kaşar Lor Peyniri Tuzsuz 1 kg Özellikleri
Tuzsuz lor peyniri sahip olduğu hafif tadı sayesinde reçellerin yanına ve tatlı tariflerine uyum sağlar.
Oldukça farklı tatlarda üretilebilen tuzsuz peynir çeşitleri veya tuzsuz peynir isimleri denildiğinde akla öncelikle lor peyniri, çeçil (tel) peyniri, Edremit sepet peyniri, örgü peyniri, isli peynir gibi peynirler gelir. Bunun yanında tuzsuz dil, kaşar peyniri ve tuzsuz Ezine peyniri bu sıralama içerisinde yer alır.
Özellikle kahvaltıda az tuzlu peynir tüketebilmek için, tüketilecek miktardaki peynirin geceden suda bekletilmesi gerekir. Eğer peynir dilimlenirse, su ile temas eden yüzey artacağından peynir tuzu daha etkili şekilde suya geçer.
Kuru tuzlama: kaşar peyniri üretiminde telemeye tuzun direk verildiği durumdur. Tuz bu işlemde Kaşar peynirine olduğu gibi karıştığı için içinde çıkabilecek olan yabancı maddeler ürünün içinde kalır.
Peynirlerin yüzeyinde görülen bozulmaları önler, gaz çıkaran ve kokuşma yapan bakterilerin gelişmesini engeller. Tuzun higroskopik niteliğinden ötürü serumun akması ve tam bir süzülme sağlar ve böylece süzülmeyi tamamlar. Özellikle dışı tuz ile ovulan peynirlerde kabuk oluşumuna neden olur.
Sabah kahvaltılarının olmazsa olmaz süt ürünleri arasında yer alan eski kaşar, yüksek protein değerine sahip bir peynir çeşididir. Kahvaltılarda tüketilmesinin yanı sıra makarna, patates ve salatalarla lezzetli bir uyum sağlar.
Kaşarın bozulduğunu anlamak için görünüşüne bakmak çoğunlukla yeterli bilgi verir. Kaşarı tüketmeden önce dış yüzeyine iyice göz atmalı ve herhangi bir küf olup olmadığını kontrol etmelisiniz. Eğer herhangi bir yerinde küflenme başladıysa kaşar bozulmuş demektir.
soğuk hava deposunda ortalama 8 ay gibi bir süre bekletilir böylelikle kaşar kabuk ve küf bağlar eski kaşar adını almış olur. Eski kaşarımız 1 yıllıktır.
Eski kaşar ne zaman bozulur? Taze kaşar üretildikten kısa bir süre sonra tüketilir. Eskitilmişi ise 6 ay soğuk hava koşullarında dinlendirilerek olgunlaştırılır. Bu sayede lezzetine lezzet katan bu peynir eğer doğal sütten yapılmışsa 3 yıl kadar saklanabilir.
Acılaşma pek çok süt ürününde ve özellikle peynirlerde bir kusurdur ve acı karakterdeki peptidlerin birikimine bağlı olarak oluşur. Bu peptidler hidrofobik karakterdeki aminoasitlerce zengindir ve kazein üzerine proteolitik enzimlerin etkisi sonucu oluşurlar.
Yapılan araştırmalar sonucunda uzmanlar küflü peynirlerin yüzeylerinde bulunan mantarlı bölgelerin kesilip tüketilmesi gerektiğini vurguluyor. Aksi hale bu mantarlar ciddi sağlık sorunlarına neden olabilir. Peynirin yüzeyinde rutubetle oluşan küf, bu peynirlerde alt tabakalara inmiyor.
Eski Kaşar Küflü Yenir Mi? Eski kaşar peyniri yemek için en sağlıklı peynirlerden biridir ve fazla laktoz içermez, bu bileşeni tolere edemeyen kişiler için tüketime çok uygundur.
Eski kaşar en sevilen lezzetlerin başında gelmektedir. Tadı diğer kaşar çeşitlerine göre daha tok ve ağızda dağılan bir lezzettir. Birçok farklı tarifte kullanılabilir. Kendine has bir kokusu bulunmaktadır.
Eski kaşar, yeni kaşara göre daha uzun süre bekletilir, dinlendirilir ve bu süreç sayesinde olgun hale getirilir. Yeni kaşarda bu süreçler daha kısa sürer. Kuşkusuz vitamin ve faydaları açısından değerlendirildiğinde uzun dinlenme süreleri ile birlikte daha fazla olgunlaşan eski kaşar, içeriği ile daha zengindir.
Eski kaşar da bu peynir çeşitleri arasında yer almaktadır. Diğer kaşar çeşitleri gibi erime özelliğine sahiptir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri