Ödenen motorlu taşıtlar vergisi gider olarak dikkate alınamıyorsa kanunen kabul edilmeyen giderler hesabına yazılabilir.
MTV (MOTORLU TAŞITLAR VERGİSİ) GİDER YAZILIP YAZILAMAYACAĞI
Yalnızca taşıt kiralama faaliyetiyle uğraşanlar, kiraya verdiklerine ait MTV'yi gider yazabilir. Taşıt kiralama dışında, ticari maksatla kullanılsalar dahi gider yazılamazlar.
Eğer MTV ödemesi gider yazılabiliyorsa direk 770'li hesapta ilgili bölüme gider yazılabilir. MTV ödemesinin gider yazılamayacağı durumlarda ise gider hesabına kayıt yapıldıktan sonra kanunen kabul edilmeyen giderler hesabına kayıt yapılması gerekir.
Motorlu araç sahiplerinin yılda iki defa ödenmekle yükümlü olduğu Motorlu Taşıtlar Vergisi MTV kara araçlarının yanı sıra uçak, helikopter ve motorlu deniz taşıtlarını da kapsayan bir vergi türü olarak karşımıza çıkıyor.
- Her türlü para ve vergi cezaları, gecikme faiz ve zamları ile tecil faizi gider kabul edilmiyor.
İlgili 26 soru bulundu
Şahıs şirketinizin gider kalemleri arasında bulunan ve vergiden düşülebilecek harcama türleri şunlardır: Yiyecek ve içecek harcamaları, temsil ve ağırlama giderleri, ulaşım harcamaları, araç kiralama veya satın alma giderleri, online harcamalar, ofis giderleri, iş yeri faturaları, kargo ve posta giderleri, sağlık ...
Otomobil, Motosiklet, Arazi taşıtları, vb. araçları yalnızca taşıt kiralama faaliyetiyle uğraşanlar, kiraya verdiklerine ait MTV'yi gider yazabilir. Taşıt kiralama dışında, ticari maksatla kullanılsalar dahi gider yazılamazlar. Minibüs, Otobüs, Kamyonet, Kamyon, Çekici, Motorlu karavan, Panel van vb. gider yazılabilir.
Motorlu Taşıtlar Vergisi servet üzerinden alınan dolaysız bir vergi türüdür. Vergi miktarı belirlenirken vergi yükümlüsünün şahsi durumu, medeni hali, elde ettiği gelirin kaynağı ve miktarı gibi unsurlar göz önünde tutulmamaktadır.
2023 MTV zammı %61,5'e indirildi. Sonuç olarak 2022 yılı MTV tutarları %61,5 arttırılarak 2023 MTV tutarları belirlendi. Örneğin 2022 yılında MTV'si 1.000 TL olan bir aracın, 2023 yılı MTV'si 1.615 TL oldu.
2023 MTV Artışı Ne Kadar Oldu? 2023 yılında uygulanacak motorlu taşıtlar vergisi oranları ile ilgili düzenleme Resmî Gazete'de açıklandı. %122,9 olan beklenen vergi zammı oranı, %61,5 olarak belirlendi.
Örnek olarak; net satış fiyatı 475.000 TL olan bir araç için 150.000 TL ÖTV ve 72.000 TL KDV ödemek gerekir. 2023 binek araç gider kısıtlaması düzenlemesine göre araç için ödenen verginin yaklaşık 329.000 TL'lik kısmı gider olarak gösterilebilir.
MTV ödenmezse araç sahipleri aylık yüzde 1.4 oranında gecikme faizi ile karşılaşabilir, belirli bir süreyle geciktirildiği takdirde haciz uygulanabilir, araç bağlanabilir. Bir defaya mahsus olmak üzere alınacak olan ek MTV ödemesi için son gün geldi. 2023'te tahakkuk ettirilen MTV tutarı kadar ek MTV alınacak.
Satılan araçların ek vergisini kimin ödeyeceği, uygulamanın yürürlüğe girdiği tarihe göre belirleniyor. Kanunun yürürlüğe girmiş olduğu 15 Temmuz 2023 tarihinden sonra satılan araçların ek vergisi, aracı satan kişi tarafından ödenecek. Bu tarihten önce devredilen araçların ek MTV'sinden ise aracı alan kişi sorumlu.
Gider gösterme, yaptığınız harcamalar için devlete 'bu harcamayı işim için yaptım' demektir. Bu durumda masraflarınız KDV ve Gelir/Kurumlar Vergisi hesaplanırken dikkate alınacaktır.
Buna göre, bedel alınmadan teslim edilen elektrik ile ilgili faturalarda hesaplanan ve şirketiniz tarafından ödenen Belediye Tüketim Vergisi, TRT Payı ve Enerji Fonunun ise kurum kazancının tespitinde gider olarak indirim konusu yapılması mümkün bulunmamaktadır. hükme bağlanmıştır.
MTV Ödemelerinizde 3 aya varan taksit ayrıcalığını kaçırmayın! Maximum Kart'ınızla 1 Kasım - 6 Aralık 2023 tarihleri arasında Bankamız tüm kanallarından gerçekleştireceğiniz 300 TL ve üzeri Motorlu Taşıtlar Vergisi (MTV) ödemelerinde 3 aya varan taksit ayrıcalığından yararlanabilirsiniz.
* 2022'de 1.300 silindir hacminin altında 1-3 yaş aralığındaki bir otomobilin yıllık MTV ödemesi 1.313 TL iken 2023 itibarıyla 2 bin 120 TL'ye çıkarılmıştı. Yani ocak ayında 1060 TL MTV ödemesi yapar bir vatandaş, temmuzda 1060 TL daha ödeyecek. Ek MTV de toplam 2 bin 120 TL olacak şekilde iki taksitte ödenecek.
Vergi; devletin kişilerden ve kurumlardan kanunla belirlenen şekilde kamusal hizmetlerin yapılabilmesi amacıyla alınan paralardır. Vergi, diğer kamu kurumlarının ve devletin, kamu hizmetlerinin sağlanması için kişilerden ve kurumlardan zorunlu olarak alınan paralardır.
Bu bağlamda devlet, düzenli çalışan ve belli bir ücret alan her vatandaşından dolaysız vergi alır. Dolaysız vergi birçok vergi türünü de kendi içerisinde barındırmaktadır. Bunlar gelirden alınan vergiler, gelir vergisi, kurumlar vergisi ve de servetten alınan vergiler olmak üzere 4 tanedir.
Soru 8: Engelliler motorlu taşıt vergisinden (MTV) faydalanabilir mi? Engellilik dereceleri%90 ve daha fazla olan malûl ve engellilerin adlarına kayıtlı taşıtları ile diğer malûl ve engellilerin, bu durumlarına uygun hale getirilmiş özel tertibatlı taşıtları motorlu taşıtlar vergisinden istisna edilmiştir.
Emlak vergisinin, Gelir Vergisi Kanunu'nun 40. maddesinin birinci fıkrasının 1. ve 6. bendinde yapılan açıklamalar uyarınca ticari kazançtan gider olarak indirilebileceği belirtilmiştir.
Gelir Vergisi Kanunu'nun 89/2 maddesine göre; gelir vergisi beyannamesi verenler, beyan ettikleri gelirin %10'unu aşmamak şartıyla, Türkiye'de yaptıkları ve tevsik ettikleri, kendilerine, eşlerine ve küçük çocuklarına ait eğitim ve sağlık giderlerini, beyan ettikleri gelirlerinden indirme hakkına sahiptirler.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri