Özellikle soğuk havalarda araç ilk kez çalıştırılıyorsa bazen beyaz duman görülebilir. Fakat motor sıcakken egzozdan beyaz duman geliyorsa yakıtın doğru yanmadığı söylenebilir. Araçtan çıkan beyaz duman, kalın ve yoğunsa önemli arıza işaretleri arasında yer alır.
Araba beyaz duman atma sebebi aracın soğutma su sisteminde bir problem olduğunu işaret eder. Motor bloğu içerisindeki kanallardan geçmekte olan soğutma suyu silindir içerisindeki yanma odalarına karışır ve egzoz sisteminden dışarıya beyaz duman atılması olarak gözlemlenir.
Aracınızın egzozu beyaz duman çıkarıyorsa motorun silindir kapak contasından kaynaklı bir arıza söz konusu olabilir. Contanın yanmış, bozulmuş ya da yanlış takılmış olması ihtimalleri, silindir kapağı ile motor bloğu su kanallarının birleşim yerlerinden su sızıntısı yaşanmasına neden oluyor.
Liqui Moly Oil Smoke Stop - Yağ Dumanı Önleyici 300ml
Katalitik konvertörün çalışma ömrünü uzatır. Dizel araçlardaki siyah (kara) duman atmayı önler. Benzinli araçlardaki beyaz duman atmayı önler.
Ya da bazı araçlar beyaz duman atmaktadır. Bunun sebebi genelde, silindir contasının yanık olmasından kaynaklanmaktadır. Damla damla gelen sıvı ise, aracın yakıtı tam eritemediğini göstermektedir. Özellikle lpg bulunan araçlarda, bu sorun daha fazla olmaktadır.
İlgili 42 soru bulundu
Beyaz duman çıkması
Bu dumanın su buharı gibi ince şekilde çıkması normal kabul edilir. Ancak duman çok beyaz ve yoğunsa dikkat edilmelidir. Bu yoğun ve çok beyaz duman genellikle silindir blok contası hasarı, silindir bloğunun çatlaması veya silindir kapak hasarından dolayı kaynaklanmaktadır.
Motor kendini yeteri kadar soğutmuyorsa ve aşırı ısınmadan dolayı motor hararet göstergesi sürekli veya düzensiz olarak yanıyorsa araç conta yakmış olabilir. Düşük yakıt verimliliği, kararsız rölanti, tekleme, gaz yememe ve stop etme gibi problemler conta yakmanın en hissedilir belirtileri arasında yer alıyor.
özellikle yüksek devirden ani olarak gaz kesip motor emiş yaptığı sırada oluyor. motor silindirin içine hava benzin karışımını almak istiyor fakat subap sapında bulunan keceler yıpranmışsa emişin etkisiyle yağ sübapların dibinden silindire yanma odasına sızıp beyaz dumana sebep oluyor.
Conta yanık araba duman atar mı? Silindir contası yandığında egzos dumanında yoğunlaşma oluşur. Bu nedenle conta yanık araba yoğun duman atar.
Beyaz duman atması yağ yakmasına bağlanır genelde.
Bu nedenle aracın yağ kalitesi düşer ve motora ciddi zararlar verebilir. -Beyaz duman: Rejenerasyon işlemi sırasında partikül filtresinin temizlenmesi için gönderilen yakıt partikül filtresinde tam yanma oluşamayacağından beyaz duman olarak egzozdan çıkar.
Hard Yazilim olarak tabir edilen yazilimlarda, örnegin araç oksijen dengesi degistirilmesi ile egzozdan siyah duman elde edilmesi gibi islemler egzos emisyon oranlarini kötü etkiledigi için araciniz egzoz muayenesinden geçemez.
Araç egzozundan mavi duman çıkması, motorun yağ yaktığının göstergesi olabilir. Pistonlarda motor yağının yanma odasına gitmesini sağlayan segmanlar ya da supap contalarında aşınma meydana gelmiş olabilir. Bu durumda yağın silindirlerin içine kaçıp yanmasına neden olmuş olabilir.
Yakıt Sistemi Arızaları
Dizel araçlarda mazot pompası ve enjektörler vardır. Kötü yakıt bu parçaların bozulmasına neden olur. Bu parçalarda oluşan arızalar, yakıtın yanma stabilitesini düşürecektir. Araçta performans kaybı olacağı gibi kara duman da atacaktır.
Egzozdan Siyah Duman Çıkması: Arızalanan bir kızdırma bujisi aracın farklı kısımlarında hatalar gözlemlenmesine neden olabilir. Oluşan buji arızası nedeniyle yakıtın yanma süresi de farklılık gösterebilir. Bu durumda egzoz borusundan siyah duman çıkar.
Egzoz duman rengi, normalde şeffafa yakın veya çok çok hafif beyaz renk olmalıdır. Kışın soğuk havalarda beyaza yakın olsa da araç ısındıktan sonra yine çok hafif beyaz ya da şeffaf olmalıdır.
Motor çalışırken egzozdan yoğun beyaz duman:
Araç conta yakması belirtileri arasından bir diğerinde ise yanma odasına giren soğutma sıvısı tutuşacak ve egzozdan beyaz duman üretecektir.
Düşük motor kompresyonu veya conta yanması, silindir kapağından yanma odasına su sızmasına neden olur. Sızan su yanarak beyaz dumanı oluşturur.
Otomobilde teklemelerin olması, yakıt tüketiminin artması, aracın geç çalışmaya başlaması, araç çalışırken çok fazla ses çıkarması ve performanstaki düşüş “Sübap arızası nasıl anlaşılır?” sorusunda bakılması gereken belirtiler arasında yer almaktadır.
İkinci el otomobillerde özellikle dikkat edilmesi gereken ayrıntılardan biri olan subapların ortalama 30.000 ve 50.000 km arasında bakımlarının yapılması gerekir.
Arabanın contası yanarsa, motor çok fazla ısınacak ve yağ sızdıracaktır. Araba hararet yaparsa bu durum aniden yolda kalmalara neden olabilir. Contanın yanması nedeniyle oluşan herhangi bir sorunda hızlı aksiyonlar alınmaz ise aracın motoru ciddi hasar görebilir.
Conta bu kadar kritik bir parça ise contası yanık araba gider mi diye düşünüyor olabilirsiniz. Contası yanık arabalar hasar çok büyük değilse çalışmaya devam eder. Zaten sorun da belirtileri dikkate almayıp contası yanık aracı kullanmaya devam etmek ve motoru risk altına sokmaktan kaynaklanıyor.
Su radyatöründe soğuyan su, pompa vasıtası ile motora taşınmaz ise araç hararet yapar ve conta yakar. Ayrıca fan müşürü veya termostatın açmaması durumunda da conta yanar. Bu ikisinden biri dahi meydana gelirse fan devreye girmez ve suyu soğutmaz. Araç hararet yapar ve conta yine yanar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri