En sık görüldüğü yaş grubu 70'li yaşlardır. Safra kesesi kanseri erkeklere oranla kadınlarda daha sık rastlanan bir kanser türüdür.
Yaş: Safra kesesi kanseri, genellikle 50 yaş ve üzerindeki kişilerde görülür. Cinsiyet: Kadınlarda, erkeklere göre daha fazla safra kesesi kanseri görülür. Ailedeki hastalık: Safra kesesi kanseri ailede bulunuyorsa, kişinin bu hastalığa yakalanma riski artar.
Kadınlarda erkeklere oranla daha sık görülen safra kesesi hastalıkları, hamilelerde ya da doğum kontrol hapı kullananlarda daha sık izlenmektedir. Bununla birlikte ailesel geçiş, ileri yaş ve obezite gibi etkenler hastalığın görülme oranının artmasına neden olmaktadır.
Safra Kesesi Kanseri Nedir? Safra kesesi kanserleri, özellikle kese duvarından kaynaklanan kötü huylu tümörlerdir. Safra kesesi içerisindeki polipler, safra kesesi iltihapları, obezite, nitrozamin gibi bazı kimyasal maddeler safra kesesi kanserinin başlıca nedenleri olabilir.
Safra kesesinde bulunan tümörün yerini saptamak ve tümörlü dokuların biçim ve boyutunu saptamak amacıyla ultrason kullanılır. Bu yönteme ek olarak hastanın yemek borusu kullanılarak izleme yapılabilen endoskopik görüntüleme araçları kullanılmaktadır.
İlgili 15 soru bulundu
Safra kesesi kanserlerinin tanısı genellikle ileri evrede konulduğu için çoğunlukla hastaların ameliyat şansı bulunmamaktadır. Ancak erken teşhis edilen kanser, safra kesesi kanseri tedavisinin başarıyla gerçekleşmesini sağlar.
Yapılan araştırmalarda ise 4. evrede tanısı konulan hastaların hayatta kalma süresi 1 ila 3 ay arasında değişiklik gösterir. Safra kesesi kanseri hastalarının 5 yıl hayatta kalması ise sadece yüzde 15'lik kesimde görülmektedir.
Safra Kesesi Kanseri Tanısı
Safra kanserinin tanısı konulurken ultrason, tomografi ve MR gibi görüntüleme yöntemleri kullanılmaktadır.
Safra Kesesi Kan Tahlilinde Çıkar mı? Sessiz şekilde ilerleyen safra kesesi taşlarını kan testi yaparak tespit etmek mümkün değildir. Bu taşlar yalnızca ultrason yapılarak fark edilebilmektedir.
Gama glutamil transferaz (GGT) testi yaygın olarak karaciğer ve safra kesesi hastalıklarının araştırılması amacıyla uygulanan bir dizi kan testinin arasında yer alır. Dolayısıyla GGT nedir sorusu bir karaciğer enzimi şeklinde yanıtlanabilir.
Ameliyatlarda nadiren de olsa yara bölgelerinde ve akciğerde enfeksiyon, safra yolu ve karaciğerde damar deformasyonları ve pıhtı görülebilmektedir. Safra kesesi ameliyatı ölüm riski de günümüzde modern tekniklerle gerçekleştirilen kolesistektomi yöntemleri ile oldukça düşüktür.
Yaygın bir endişe, safra kesesi olmadan vücudun yağları düzgün bir şekilde işleyemeyeceği ve kilo alımına yol açabileceğidir. Ancak safra kesesi yağ sindiriminde rol alırken, ilgili tek organ değildir ve karaciğer eksikliğini telafi edebilir. Safra kesesi olmayan insanlar da yağları sindirebilir.
Safra kesesi taşlarının kansere sebep olduğunu ispat edecek bilimsel veriler bulunmuyor. Ancak tekrarlayan iltihabi ataklar sebebi ile hücrelerin yapıları bozuluyor ve bu durum kansere sebep olabiliyor.
Hayati bir organ olmayan safra kesesinin alınması insan hayatında herhangi bir değişikliğe sebep olmaz.
Sindirim için safra kesesi mutlak gerekli bir organ değildir. Safra kesesi alındıktan sonra safra, karaciğerden bağırsağa olan akışına devam eder. Dolayısı ile ameliyattan sonra normal dengeli bir beslenme devam eder. Herhangi bir beslenme kısıtlaması yoktur.
Karaciğer, pankreas, safra yolları ve safra kesesinin cerrahi hastalıklarının tanı ve tedavi uygulamaları Hepatopankreatobiliyer (HPB) Cerrahi Birimi tarafından yapılmaktadır.
Safra kesesi iltihabı sırt bölgesinin sağ tarafında şiddetli bir ağrıya neden olabilir. Özellikle derin nefes alıp verirken sırtta meydana gelen batma hissi gibi belirtiler de meydana gelebilir.
Açık safra kesesi ameliyatı yöntemi ile karnın sağ üst bölümünde 10-15 cm uzunluğunda bir kesi yapılır. Uzman doktor bu kesi üzerinden safra kesesini bularak, vücutta çıkarır. Bu ameliyat türü ortalama 1-2 saatte tamamlanır.
Safra kesesine özgü şikayetlerle gelen hastalarda genellikle ilk basamak görüntüleme ultrasonografidir. Tesadüfen teşhis: Günümüzde safra kesesi kanserleri sıklıkla selim nedenler için yapılan safra kesesi ameliyatından sonra tesadüfen saptanmaktadırlar.
Tedavi edilmezse safra kesesinin delinmesi, enfeksiyonun kana yayılması gibi ciddi problemlere yol açabilir. Sarılık: Ana safra kanalının safra taşıyla tıkanmasına bağlı olarak gelişir. Bu komplikasyon tıkanma sarılığı olarak adlandırılır.
Bu ilaçlar arasında anti-inflamatuar ilaçlar, bazı tansiyon ilaçları ve bazı kolesterol düşürücü ilaçlar sayılabilir. Stres: Stres veya psikolojik stres safra kesesini etkileyebilir ve bu da iltihaba yol açabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri