Safra Kesesi İltihabı Komplikasyonları Safra, safra kesesinde birikerek kolesistite neden olursa, bu safranın enfekte olması manasına gelir. Kolesistit tedavi edilemezse, safra kesesi dokusunun ölmesine sebep olabilir. Ve bu safra kesesinde yırtılmaya veya safra kesesinin patlamasına sebep olabilir.
Fakat bu belirtiler birçok hastalıkta görüldüğü için belirtileri yaşayan kişilerin kısa sürede uzmana başvurarak muayene ve ultrason ile teşhisinin konulması gerekir. Safra kesesi iltihabı tedavi edilmediğinde ciddi sorunlara yol açabilir. Bu nedenle hastalığın teşhisinde geç kalınmaması gerekir.
Safra kesesi iltihaplanması olan kişilerde yaygın olarak; bulantı, kusma, mide veya baş ağrısı, iştahsızlık, ateş, baş dönmesi ve yorgunluk görülür. Bu ağrılar, karnın sağ üst tarafından sırta kadar vurabilir. Hastalarda bu bölgelerde, hassasiyet görülür.
Genellikle safra kesesi iltihabının tedavisinde ağrı kesici ilaçlar, antibiyotikler ve sıvı tedavisi kullanılır. Bu tedavilerin yanı sıra diyet de önemlidir. İltihap sırasında safra kesesine hafif yük bindirilmesi gerekir. Bu nedenle sıvı alımı önemlidir ve yüksek yağlı yiyecekler tüketilmemelidir.
Erken teşhiste safra kesesi laparoskopi ile alınır, gecikmiş safra kesesi iltihabı teşhisi durumlarında hastaya damar yolu ile sıvı ve antibiyotik verilir ve iltihabın ilerlemesi engellenmeye çalışılır, 3 aylık tedavinin ardından safra kesesinin çıkarılması gerekir.
İlgili 35 soru bulundu
Safra kesesi iltihabı, tedavi edilmediği takdirde safra kesesi yırtılması gibi ciddi sıkıntılara yol açabilir. Kolesistit kesin tedavisi genellikle safra kesesinin çıkarılmasını içerir.
⇒ Kısa sürede hızla gelişen, ilaç tedavisine yanıt vermeyen safra kesesi iltihabı (akut kolesistit) olan hastalara acil ameliyat gerekir. ⇒ İlaç-serum tedavileriyle şikayetleri yatışsa dahi tekrar tekrar ortaya çıkan ataklar nedeniyle süregen iltihap (kronik kolesistit) gelişen hastalara da ameliyat gereklidir.
Özellikle öğünlerden sonra karın bölgesinde sağ üst tarafta ve sırta vuran ağrı ile kendini gösterir. Safra kesesi iltihabı düşük oranda tedavisiz bir şekilde kendiliğinden geçer.
Özet olarak ana safra kanallarındaki taşlar ameliyatsız tedavi edilebilir, ancak kese içindeki taşlar için laparoskopik ya da açık cerrahi ameliyat ihtiyacı vardır.
Pasta sosları, çikolata, mayonez, krema, kaymak, etlerin yağlı kısımları, tavuğun derisi, sakatatlar, sosis, salam, pastırma, sucuk, iç yağı, kuyruk yağı gibi besinler mümkün olduğunca sınırlandırılmalıdır. Doymuş yağ asidi alımının safra kesesinde kasılmalara sebebiyet vereceği unutulmamalıdır.
Safra salgısı, duodenuma sistik kanal ile iletilir. Safra kesesi iltihabı için en sık karşılaşılan neden, safra kesesinde taş oluşmasıdır. Safrada taş oluşması, yani literatürde kolelitiazis olarak geçen durumda, sistik kanalda taşlar nedeniyle tıkanma olur.
Yağsız süt, yağsız beyaz peynir, yağsız yoğurt tüketilebilir. Kurubaklagil içeren çorbalar tüketilmemelidir fakat süzgeçten geçirilmiş sebze çorbaları, şehriye ve pirinç ilave edilmiş çorbalar, yayla çorbası tüketilebilir. Çiğ ve kabuksuz muz, kayısı, çekirdeksiz üzüm ve elma gibi meyveler tüketilebilir.
Alkali bir sıvı olan safrayı, limon ile sağlıklı bir konuma getirebilirsiniz. Bunun için; 1 adet limonu bir bardağa sıkın ve içerisine bir tutam karbonat ilave edin. Karbonat ekledikten sonra bir kabarma meydana gelir. Kabarma söndükten sonra şiddetli ağrılarda günde 2 defa, hafif ağrılarda günde 1 defa içebilirsiniz.
Safra Kesesi Taşlarında Tanı Nasıl Konur? Safra sistemi hastalıklarında doğru tanıya varabilmek için ayrıntılı tıbbi öykü ve fizik muayene yapılması gerekir. Ardından tam kan sayımı, karaciğer fonksiyon testleri, bilirubin, amilaz ve idrar tahlili ve detaylı görüntüleme için batın ultrasonografisi (USG) yaptırılır.
Safra kesesi iltihabının tedavi edilmemesi ile birlikte safra kesesi dokusunun canlılığı etkilenmeye başlar; daha sonrasında safra kesesi çürüyerek (nekroz) patlayabilir ve iltihap tüm vücuda yayılabilir.
Bu suruma safra kesesi iltihabı (akut kolesistit) adı verilir. İltihap geliştikten sonra bunu geri çevirmek çok zordur. Bakteri varlığından dolayı hastanede antibiyotik tedavisi gerekir ancak yeterli değildir. Safra kesesi iltihabın kaynağı olduğundan dolayı ortadan kaldırılması, yani ameliyatla çıkarılması gerekir.
Gerekli tedavinin uygulanamadığı durumlarda, hastada yeni safra darlıkları, sarılık, safra yollarında iltihap oluşması, karaciğer yetersizliği ve siroz gibi komplikasyonlar gelişebilir. Safra yolunda görülen daralma cerrahi müdahaleyle tedavi edilebilen bir rahatsızlıktır.
Tedavi edilmezse safra kesesinin delinmesi, enfeksiyonun kana yayılması gibi ciddi problemlere yol açabilir. Sarılık: Ana safra kanalının safra taşıyla tıkanmasına bağlı olarak gelişir. Bu komplikasyon tıkanma sarılığı olarak adlandırılır.
Safra kesesi iltihaplanması akut kolesistit olarak bilinir ve son derece ciddi bir sağlık sorunudur. Safra kesesi ile ilgili taş ya da benzeri sağlık sorunları yaşamakta olan kişilerin ziyaret etmesi gereken doktor ya da bölüm genel cerrahi bölümü hekimleri olacaktır.
Safra kesesinin iltihapları da temel belirti ağrı ve birtakım yemek sonrası yemeklerden yaklaşık iki saat ila dört saat sonra ortaya çıkan sindirim problemleridir. Ağrının yanı sıra hazımsızlık, ekşime, sırta vuran bir takım şikayetler, şişkinlik, mideye miğdeden yeme borusuna gelen asidin varlığı ana belirtilerdir.
Elma ve limon ile beraber karpuz gibi meyveler safra kesesine iyi gelecek en önemli doğal kaynaklar içerisinde yer alır.
Taşın safra kanalını birkaç saat süre ile tıkaması sonrasında bu bölgede enflamatuar (iltihabi) değişiklikler meydana gelir ve bu durum kolesistit olarak isimlendirilir. Eğer bu tabloya enfeksiyon da eklenirse hayatı tehdit edecek çok ciddi problemlere neden olabileceği için dikkatli olunmalıdır.
Safra Kesesi Ameliyatı Süresi
Safra kesesi ameliyatı, yaklaşık olarak 1 veya 2 saat süren bir cerrahi müdahaledir. Belirtilen bu süre, ameliyatın açık ya da kapalı olup olmadığına göre değişmeksizin yaklaşık aynı sürede tamamlanır.
Safra kesesi ameliyatı riskleri düşünüldüğünde tedavi edilmediği zaman oluşabilecek risklere göre oldukça düşüktür. Her ameliyatta olabileceği gibi ameliyat bölgesinde enfeksiyon riski vardır. Ancak bu oran oldukça düşüktür. Ciddi risk olarak iç organlarda enfeksiyon oluşması sayılabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri