Safran çayının, hamilelik ve emzirme dönemlerindeki kadınlar tarafından kullanılması tavsiye edilmez. Astım hastalarının üzerinde alerjik etki yaratabildiği hakkında bilgiler bulunmaktadır.
Kanser hücreleriyle savaşarak sağlıklı hücrelerin çoğalmasını sağlamaktadır. Özellikle akciğer kanser, lösemi, prostat ve meme kanserine karşı engelleyici ve iyileştirici bir etkiye sahiptir. Kemik ev eklem ağrılarının tedavi edilmesinde kullanılmaktadır. Kan basıncını düşürerek kalp ve damar sağlığını korumaktadır.
Safran aynı zamanda tıbbi amaçlar için de kullanılır. Mide ve bağırsak sorunlarının tedavisinde, cildi canlandırmakta ve iyileştirmekte ve bağışıklık sistemini güçlendirmekte kullanılabilir.
Safranla özellikle pilavları renklendirip, tatlandırabilirsiniz. Antioksidan özelliği olan safran damar yapısını korur ve vücuttaki iltihabi reaksiyonu azaltır. Bunların yanı sıra kolesterolü düşürücü etkisi de mevcut.
İlgili 27 soru bulundu
Safranın faydaları İbrahim Saraçoğlu ve pek çok uzman tarafından vurgulanmıştır. Dikkat çekilen bir konuda kişiye güç ve kuvvet vermesidir. Çünkü safranda bolca vitamin bulunur. Sahip olduğu vitaminler sayesinde ise kişinin daha dinamik olmasını sağlar.
Uzman Diyetisyen Şebnem Kandıralı Yıldırım, bir baharat türü olan safranın çeşitli hastalıklara şifa kaynağı olduğunu söyledi. Antik çağlarda safranın ağrıyı, sindirim sorunlarını ve hatta yüksek tansiyonu tedavi etmek için kullanıldığını belirten Yıldırım, "Günümüzün en pahalı baharatlarından biridir.
Et, tavuk ve balık yemeklerinde kullanılır, bunun yanı sıra pilavlarda, sebze yemeklerinde ve unlu mamullerde renklendirici olarak da kullanılır. Sütlü tatlılarda da sıkça kullanılır.
Safran kökü, zerdeçöp, sarı boya gibi isimlerle anılsa da daha çok zerdeçal olarak bilinen bu baharat, içerisinde bulunan kurkumin adlı bileşen sayesinde sağlık üzerinde çok önemli olumlu etkilere sahiptir.
- Safran çayı karaciğer için oldukça faydalı bir çaydır. Günde yarım bardak safran çayı tüketildiğinde karaciğeri temizleme etkisi bulunmaktadır. - İştah açıcı ve stres azaltıcı etkiye sahiptir. - Karaciğerdeki yağlanmayı tedavi eder.
Genellikle belli bir kür halinde kullanılan gerçek safran çayı günde bir veya iki kez tüketebilir. İçerisinde müshil özellikli bitkiler bulunan, hazır safran çaylarının uzun süreli kullanımı çok doğru bir seçim olmayacaktır.
Safranın içerisinde niasin, riboflavin, piridoksin (B6 vitamini), C vitamini, potasyum, bakır, kalsiyum, demir, fosfor, çinko ve selenyum gibi hayati öneme sahip olan mineraller vardır.
Gerçek safran suyu yavaş yavaş renklendirir; suyun gerçek çiğdem stigmalarından altın rengini alması 20 hatta 60 dakika kadar sürebilir. Gerçek safran iplikleri suda bozulmadan kalır, kırmızı tonlarını korur ve suda eşit sarı bir renk oluşturur.
Eserde, şu iki formülün göz ağrısı ve burun cerahatine karşı kullanımı tavsiye edilmektedir:25 “Sekiz dirhem mamişa ve anzerut, iki dirhem za'feran, bir dirhem kesira ve yarım dirhem afyon yumuşak şekilde dövülüp elenir. Sonra yağmur suyuyla karıştırılır, kadın sütü veya yumurta ağıyla ezilip günde üç kez göze sürülür.
Serotonin (5HT-3) reseptör antagonistidir. Kemoterapiye bağlı bulantı ve kusmanın tedavisinde kullanılan bir antiemetiktir.
4-5 adet Safran (0,035 gr - 35 mg) iyice (5-10 dakika) kaynamış bir bardak suya beraberinde 4 (silme 4 kaşık 50-60 gr) çorba kaşığı süt tozu ile birlikte karıştırılır. Karışım ılık hale geldiğinde 10-15 dakika boyunca cilde uygulanır.
Zerdaçal kullanımı zararları arasında sindirim sistemi hastalıkları yaşayanlara ve midesi hassas olanlarda olumsuz etkiler yaratabilmesi sayılabilir. Yemeklerde sık sık tercih edilen baharatlar her ne kadar lezzeti tamamlayıcı bir unsur olarak görülse de çoğu zaman mide için yan etkiler oluşturmaktadır.
Mide rahatsızlığı, alerjisi olan kişiler zerdeçalı tolere edemeyebilir. Zerdeçalın yan etkileri bazı kişilerde mide bulantısı, ishal gibi şikayetler olarak görülmüştür. Bazı ilaçlarla etkileşime girebileceğinden doktora danışılmadan tüketilmemelidir. Hamileyseniz kurkumin takviyelerini kullanmayınız.
Zerdeçal nelere iyi gelir? Zerdeçal doğal bir antienflamatuar ve antioksidan kaynağıdır. Böylelikle, tiroid hastalıkları, diyabet(şeker hastalığı), sindirim problemleri, kalp sağlığı, alzheimer, obezite, depresyon, Chrons Hastalığı, bağırsak sendromu, kötü kolesterol yüksekliğine iyi gelir.
Safran 2023 yılı itibari ile dünyanın en pahalı baharatı olarak bilinmektedir. Bu yıl Safranbolu Safran Baharatının kilogram fiyatı yaklaşık 200 Bin Tl dir. 1 kg safran baharatı elde edebilmek için 80.000 ile 140.000 adet çiçek toplanması gerekmektedir.
Kabızlığı giderir. Sindirim sistemini düzenler. Sedef gibi bazı cilt problemlerine karşı kullanılır.
Öncelikle 2 fincan su kaynatın. Fincanın içerisine 5-6 adet safran koyun. Kaynar suyu safranın üzerine dökün 5 dakika demlenmesi için bekleyin. Demleme işleminden sonra safran çayını tarçın ve şekerle tatlandırabilirsiniz.
- Antioksidan özelliği nedeniyle solunum rahatsızlıklarına iyi gelir. - Depresyon, kaygı, hafıza kaybı ve nörolojik hastalıklara karşı koruma sağlar. - C vitamini, magnezyum, demir, potasyum yönünden zengin olan safran aynı zamanda kan şekeri seviyesini düzenler.
Hint safranı kökü ve çalısı; kaynatılarak içildiğinde böbrek, karaciğer ve safra kesesi rahatsızlıklarını giderir. Huş ağacı yapraklarından yapılan çay, böbrek tembelliğini ve vücudun su tutmasını önler. Kabak; böbrek ve mesane iltihaplarına iyi gelir ve idrar sökücü etki yapar.
14. Otlar ve Baharatlar. Bazı otlar ve baharatlar, kan damarlarının gevşemesine yardımcı olur ve tansiyonu düşürücü güce sahip bileşikler içerir. Bunlar arasında; kereviz tohumu, kişniş, safran, limon otu, çörek otu, tarçın, fesleğen, kakule ve zencefil gibi baharatlar yer alıyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri