Beslenme bozuklukları, kan akışının zayıf olması, sigara kullanımı gibi nedenler bacak uyuşmasının kaynağıdır. Kan akışını zayıflatan aşırı soğuğa maruz kalma, periferik arter hastalığı, arter ve damar düğümlenmesi ve derin damar trombozu bacak uyuşmasına neden olan diğer etmenlerdir.
Bacak uyuşması genellikle; bir bölgeye kan akışının düzgün sağlanamamasından ya da sinir hasarlarından kaynaklanır. Birçok nedeni olabilir. Enfeksiyon, iltihaplanma, travma ya da başka bir nedenden kaynaklanabilir. Uyuşma tek taraflı ya da her iki bacakta olabilir.
Bacak uyuşması aniden başlayıp şiddetlendiği zaman ciddi bir durum söz konusu olabilir. Hafif başlayıp saatlerce hatta günlerce süren uyuşmalar da ciddi görülmelidir. Uyuşmalara ek olarak denge bozukluğu, kuvvetsizlik gibi belirtiler görüldüğünde en kısa sürede bir doktora başvurulmalıdır.
Eğer sadece tek bacakta güç kaybı varsa, ağrıya bacağınıza yayılan bir ağrı, uyuşma, karıncalanma ve hissizlik eşlik ediyorsa yine ortopedi ve travmatoloji veya beyin cerrahisi uzmanlarına başvurmanızı tavsiye ederiz.
Sağ Ayak Uyuşması Neden Olur? Sol ayakta olduğu gibi sağ ayakta uyuşma meydana gelmesi de yetersiz kan akışı, sinir hasarı, enfeksiyon, tıkanma, uzun süre ayağın üstüne oturma ve bacak bacak üstüne atmaktan kaynaklanır.
İlgili 28 soru bulundu
Ellerde karıncalanma ve ayaklarda karıncalanma ile birlikte ağrı, uyuşma veya başka his kayıpları oluyorsa, karıncalanmaya kuvvet kaybı da eşlik ediyorsa hemen bir nöroloji uzmanına başvurmak gerekiyor.
İstirahat, ilgili bölgeye masaj yapılması, uyku düzeninin sağlanması, dengeli ve sağlıklı bir beslenme programına uyulması ve alkol tüketiminin sınırlandırılması veya sonlandırılması gibi uygulamalar bacakta uyuşma şikayetinin kontrolünde etkili olabilecek yöntemler arasında yer alır.
El ve ayak uyuşması, başka hastalıkların da habercisi olabiliyor. Genellikle bu uyuşmalar, diyabet, vitamin eksikliği (Özellikle B12), tiroid problemleri gibi hastalıkların habercisidir.
Sağ El Uyuşması Neden Olur? Sağ elde hissedilen uyuşukluğun sıklıkla rastlanan sebebi karpal tünel sendromudur. Bazı durumlarda beyin omurilik sorunlarının da habercisi olabilir. Sağ el kemiklerinin çatlaması ya da kırılması da uyuşukluk hissine sebep olabileceği gibi yaşanan ani travmalar da uyuşmalara neden olabilir.
Uyuşma veya karıncalanmalar genellikle sinir hasarı, sinirin uyarılması veya basısından kaynaklanır. Tek bir sinirde hasar veya basılanma sonucu olabilir veya birkaç sinir veya sinir dalını etkileyen bir problemden kaynaklanabilir.
Sağ Bacak Ağrısı Neden Olur? Sağ bacak ağrısı da sol bacak gibi kas veya tendon yaralanmaları, sinir sıkışması, artrit, damar hastalığı, kanserden kaynaklı olabilir. Doğru tanı için bir ortopedi uzmanına muayene olabilirsiniz.
Ayaklarda ve ellerde, en uçlardan, yani parmaklardan başlayıp yukarı doğru uzayan, çorap veya eldiven biçimini çağrıştıran his kaybı ile ayak ve el kaslarında hareket azalması genellikle birlikte olur. Bu durum ağrı, ısı ve dokunmayı az ya da çok hissetme, karıncalanma, yanma, batma şeklinde tanımlanabilir.
Bacak uyuşması
Osteoporoz, bel fıtığı, kan akışını bozacak oturuş pozisyonu, dejeneratif disk hastalığı kalça yaralanmaları da bacaklarda uyuşmaya yol açabilir. Bunlara ek olarak diyabetik nevropatı, Ms hastalığı, ağır metal zehirlenmeleri, tiroid hastalıkları ve felç de sık görülen bacak uyuşması nedenleridir.
Kasları harekete geçiren aktivite için kasların hazır olmaması, aşırı terlemeye bağlı vücutta sıvı kaybı, aşırı kilo, d vitamini ve kalsiyum eksikliği, elektrolit dengesizlikleri, uzun süre oturmak ve kasların aşırı kullanımına bağlı kas yorgunluğu kramp nedenleridir.
B12 vitamini eksikliği ellerde veya ayaklarda karıncalanmaya neden olabilir. B12 eksikliğinde oluşan 'Karıncalanma' vitaminin sinir sisteminde çok önemli bir rol oynaması ve yokluğunun insanların sinir iletim problemleri veya sinir hasarı geliştirmesine neden olmasından kaynaklanır.
Uyuşmaya neden olan durumlar arasında sinir sıkışması, diyabetik nöropati ve B12 vitamini eksikliği bulunmaktadır. Bu durumlarda doktor reçeteli ilaçlar veya takviyeler önerebilir. Sinir sıkışması veya kas-iskelet sorunlarından kaynaklanan uyuşma için fiziksel terapi uygulanabilir.
Karıncalanma nedenleri arasında en sık karşılaşılan nörolojik problemler diyabetik nöropati, alkol bağımlılığı, beyin tümörleri, multipl skleroz (MS) hastalığı, ensefalit, transvers miyelit ve inme şeklinde sıralanabilir.
Huzursuz bacak sendromu Willis-Ekbom hastalığı olarak da bilinir. Kaşıntı, zonklama, çekilme gibi belirtilerle ortaya çıkan huzursuz bacak sendromu, genellikle akşam ve gece saatlerinde görülür. Her yaştan kişiyi etkileyen bu sendrom, günlük aktiviteleri engelleyerek uykunun bölünmesine neden olabilir.
Eğer yürürken diz ya da kalça boşalıyorsa, ayak bileği sık sık dönüp burkuluyorsa, ayakkabı ağır geliyorsa , ayak yere takılıyorsa ve hasta sık sık düşüyorsa bacakta güç kaybı var demektir. Hemen beyin omurilik ve sinir cerrahına başvurmak gerekir.
Kronik Hastalıklar Nedenli Bacak Halsizliği
Parkinson, miyopatiler, Multipl Skleroz (MS), Myastenia Gravis, kansızlık, böbrek hastalığı, diyabet gibi kronik hastalıklar bacaklarda halsizliğe sebep olmaktadır.
Huzursuz bacak sendromunun kesin nedeni birçok vakada belirlenmemiştir. Araştırmacılar, durumun kas hareketlerini kontrol etmek için beyin tarafından salgılanan dopaminde bir dengesizlikten kaynaklandığını düşünmektedir. Huzursuz bacak sendromu çocukluk dönemi de dahil olmak üzere herhangi bir yaşta ortaya çıkabilir.
Özellikle yeterli miktarda su tüketimi ve demir alımı, huzursuz bacak sendromunu olumlu yönde etkilemektedir. Bununla beraber sigara ve kafein tüketimini de azaltmak gerekir. Ayrıca beslenmenizde C ve E vitamini içeren besinlere de ağırlık verebilir, huzursuz bacak sendromunun neden olduğu ağrıları azaltabilirsiniz.
MS'de yorgunluk, halsizlik, uyuşmalar gibi şikayetler gün içerisinde aralıklarla olabileceği gibi günlerce, haftalarca da sürebilmektedir. Atak döneminde olan şikayetlerin en az 24 saat sürdüğü bilinmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri