Değerli kardeşimiz, Kelimenin aslı "arefe"dir, halk arasında "arife" olarak de ifade edilir. Birçok yerde anneler çocuklarını arefe günü yıkarken, bu uygulama “Arefe veya arife suyuna girmek” olarak adlandırılır. Sünnette böyle bir âdet yoktur.
Arife günü yıkanmanın ise sünnet olduğu ve birçok fazileti olduğu biliniyor.
Cevap: Cuma, fıtır, ramazan bayramı ve kurban bayramı namazları için ve Arefe günü, Arafat meydanında gusül abdesti almak sünnet-i zevaiddir.
arife suyuna girmek, "arife suyundan gecmek" de denen bir nevi törensel arınmadır. "arılık duruluk, ağrın acın bu suyla gitsin." dilekleriyle sona eren yıkanmadır.
Arefe gününde şu ibadetler yapılabilir; duha namazı (kuşluk namazı), tesbih namazı ve şükür namazı kılınabilir. Tövbe istiğfar, salavat, kelime-i tevhid okumak tavsiye edilen ibadetlerdendir. Peygamber Efendimiz bugün için "En hayırlı, kabulü şayan olan dua, Arefe Günü yapılan duadır" şeklinde bir Hadis söylemiştir.
İlgili 38 soru bulundu
Birçok yerde anneler çocuklarını arefe günü yıkarken, bu uygulama “Arefe veya arife suyuna girmek” olarak adlandırılır. Sünnette böyle bir âdet yoktur. Belki de fazla yıkanmaktan hoşlanmayan çocukların gönlünü alarak, yıkanmalarını sağlamaya yönelik bir tedbir, sonradan âdet haline gelmiştir.
Arefe günlerinde vatandaşların en sık yerine getirdiği uygulama ise kabir ziyaretidir. Kurban Bayramı ve Ramazan Bayramı arefelerinde vatandaşlar öteki dünyaya göçen yakınlarının kabirlerini ziyaret eder, onlara dua eder ve Allah'ın affına sığınırlar.
11. Akşama yakın, akşam ile yatsı arasındaki vakitlerde banyoya girilmemelidir.
Bayramlarda kişisel temizlik de önemlidir. Bayramlarda banyo yapılmalı, erkekler tıraş olmalı ve kızlar saçlarını tarayıp örmelidir. Ayrıca kızlar ve gelinler ellerine kına yakmalıdır. Bayramlardaki önemli unsurlardan bir tanesi de yemek ikramıdır.
Arefe Günü mezarlıklarda büyük kalabalıklar görülüyor. Müslümanlar, ahirete eintikal eden sevdiklerini, akrabalarını Arefe Günü vesilesiyle ziyaret ediyor. Mezarların başında Kur'an'la okunuyor, dualar ediliyor.
Ağzını ve burnunu suyla yıkayıp, denize veya göle girip çıkan yahut duş altında bütün vücudunu ıslatan gusletmiş olur. Önce abdest alıp, sonra bütün vücut yıkanırsa sünnete uygun olur. Gusletmek için niyet, Hanefi'de sünnet, diğer mezheplerde farzdır. Guslederken niyeti unutanın da guslü geçerli olur.
Cuma namazına erken gitmek çok faziletlidir. Rasulullah (aleyhissalatu vesselam) Efendimiz Hazretleri'nin hadis-i şerifi şöyledir: "Her kim Cum'a günü, cenâbetten gusül eder gibi güzelce gusleder, sonra da ilk saatte yola çıkarsa bir deve kurban etmiş gibi olur.
Dolayısıyla abdestin farzlarını yapmak abdestin sahih olması için yeterlidir. Ancak sünnetler, farzlarda meydana gelebilecek eksiklikleri tamamladığı gibi elde edilecek sevabın artmasına vesile olur. Bu bakımdan abdest alırken sünnetleri kasten terk etmek mekruhtur (İbn Âbidîn, Reddü'l-muhtâr, 1/103-104).
Dileyen kişiler arefe günü veya Zilhicce ayının ilk 9 günü boyunca orucunu tutabilir. Arefe gününde oruç tutanların geçmiş ve gelecek birer yıllık günahlarının bağışlanacağı umulmuştur. Zilhiccenin ilk dokuz günü oruç tutmak müstehap kabul edilmiştir. İsteyen tamamını tutabileceği gibi birkaç gününü de tutabilir.
AREFE GÜNÜ OKUNACAK DUALAR
Arefe bayramı ve geceleri mümkünse 1001 kere 'Estagfirullahe'l-azime be etubü ileyh' İstigfar etmeli ve tesbih namazı kılmalıdır.
Çıplak olarak banyo yapmak haram değilse de adaba aykırıdır. Bu bakımdan banyonun büyüklüğü ne kadar olursa olsun, kişi tek başına da olsa avret yerlerini örtmesi adaba uygun olandır.
Haber ona ulaştığında çamaşır yıkamak için kazanda su kaynatmaktaymış; haber sonrası kazanı ters çevirmiş. Bu yüzden Kara Çarşamba'da çamaşır yıkanmaz, banyo yapılmaz ve yeni bir işe başlanmaz. Onun matemine dâhil olmak için bir gün oruç tutan kadınlar da vardır.
En çok banyo yapılan gün Pazar günü ve Çarşamba günü olarak bilinmektedir. Bir tanesi haftanın sonu olması itibari ile insanlar banyo yaparak kendilerini haftaya daha temiz bir şekilde hazırlıyorlar. Ayrıca hafta ortası olan Çarşamba da en çok tercih edilen günler arasında yer almaktadır.
Peygamber Efendimizin bayramda ziyaretleri kadar bayramın hürmetine küsler barıştırılır, dargınların gönlü alınır, büyükler ziyaret edilir, çocuklar hediyelerle sevindirilir, akrabalık ve dostluk bağları kuvvetlenir. Peygamberimiz (S.A.V) aile, akraba, arkadaş, yaşlı, hasta ve kabir ziyareti yapardı.
Akşam duşu bedeninizi ve zihninizi rahatlatır ve daha iyi bir uyku almanızı sağlar. Yatmadan 90 dakika önce ılık suyla duş almak, normalden yaklaşık 10 dakika daha hızlı uykuya dalmanıza yardımcı olur.
Duş, rahatlatıcı etkiye sahipken aynı zamanda uyanmayı sağlıyor. Bu da yaratıcılığı tetikliyor. Zihinsel süreciniz rahatlıyor, yenileniyor ve canlanıyor; fikirleriniz ve çözümleriniz kendi kendine ortaya çıkıyor. Öte yandan akşam duşları, vücut ısısını düzenleyerek daha kolay uyumayı sağlıyor.
Ruh, evine her zaman gelir; ruh genellikle Cuma akşamları ve bayram akşamları gelir. O günlerde dua okunur ki, ruh ağlaya ağlaya gitmesin; güle güle gitsin.
Kabirlerin haftada bir gün, özellikle Cuma veya cumartesi günleri, ayrıca arefe ve bayram günleri ziyaret edilmesi iyidir. Zira Hz. Peygamber'in genellikle bu günlerde kabir ziyaretinde bulunduğuna dair rivayetler bulunmaktadır.
Kabrin yanına gelince, kabrin kıble ve ayak tarafından yaklaşıp selam vermeli. Vaktimiz müsaitse, ayakta, çömelerek veya oturup, Bekara suresinin başını ve sonunu, Yasin-i şerif, Tebareke, Tekasür, İhlas ve Fatiha surelerini okuyup, ölüye hediye etmelidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri