Sağ beyin, vücudun sol tarafının yönetilmesini içeren bir alandır. Sağ beynin görevi sol beyne kıyasla tam zıt şekilde duygusal alan ve öğrenme ile ilgilidir. Bu nedenle bu beyin sezgiseldir ve sezgilerle ilgilenir. Görsel hafıza, görsellik içeren her türlü konu ve duygusal gelişim sağ beynin görevleri arasındadır.
Sağ Beyin Özellikleri
Kişide sağ beyin baskın olması durumunda aşağıdaki özelliklerden bahsedilebilir. Sağ beyin, görsel ve işitsel konularla ilgilenir. İnsan, sezgilerinde beyninin sağ tarafını kullanır. Aynı zamanda sağ beyin lobu, vücudun sol tarafını (organlarını) yönetir.
Sağ Beyin Hasarında; konuşma sırasında ses tonunu ayarlamada, uygun yerleri vurgulamada zorluk,konuşma sırasında uygun sözcüğü bulmada zorluk,uzun cümleler kurmada, bileşik cümleler kurmada zorluk ve şaka, espri, deyim, ironi anlamada zorluklar görülür.SBH olan hastaların %50'sinde dilin bu bileşenlerinin biri ya da ...
Sağ beyinliler daha doğal, spontane ve dürtüseldirler. Ayrıca ziyadesiyle buluşçudurlar (inovatif). Kalıpların dışında, sıradışı düşünmek sağ beyinlilere has tipik bir özelliktir. Duygularının farkındadırlar ve duygularını ifade etmede zorlanmazlar veya mimikleri, yüz ifadeleriyle duygularını belli ederler.
Sağ beyin duygusaldır!
Koruyucu, tutucu ve savunucudur. Oysa sağ beyin farklılıklara gebedir. Deneme yanılmayla karar verir. Duygusal alanlarla ilgili olduğu için istekleri hemen olsun ister.
İlgili 31 soru bulundu
Sol beyin daha baskındır. Konuşma merkezi ve duygudurum merkezi soldadır. Sağ beyin özellikle boyut ve hacim değerlendirmelerinde ön plana çıkar, bilgiyi şekil ve hayal gücü ile işlemede önemli görevler üstlenir.
Konuşma ve dil merkezi sol yarım kürededir. Dili doğru kullanma, mantık yürütme, matematiksel işlemler, analiz etme ve sıralama beynin bu bölümünün fonksiyonlarıdır. İşitsel ve görsel öğrenmenin gerçekleştiği sol lop aynı zamanda vücudun sağ tarafını da kontrol etmektedir.
Sadece sol lobu gelişmiş olan ve bu lobu iyi kullanan insanların üretken düşünebilmeleri için sağ beyni geliştirmeleri gerekir; çünkü insanın mucitlik ve üretkenlik kısmını sağ beyin sağlar. Sağ ve sol beyin birbirini tamamlayan fonksiyonlara sahiptir.
Frontal lob--Akıl yürütme, problem çözme, karar verme, plan yapma, davranış ketleme, dikkati yönlendirme, kendini izleme, duyguları kontrol etme, motor beceriler; zarar görmesi durumunda ruh hali, hissiyat değişikliği olabilir.
Akademik ve bilim alanındaki başarılar beynin sol lobunun yani sayısal zekanın ürünüdür. Sözel Zeka ise beynin sağ bölümünün işleyişi ile ilgilidir. Beynin sol bölümü görsel ve duyusal alanların yönetilmesi ve işleyişi ile ilgilidir.
Beynin sağ tarafı ise ifade edici ve yaratıcı görevlerde en iyisidir. Duygularını çok daha edebi ve ilgi çekici bir dille ifade edebilirler, müzik becerileri oldukça iyidir, karşısındakinin duygularını okuyabilir, hayal gücü sezgisellik ve yaratıcılıkta oldukça beceriklidirler.
Afazi beynin sol lobunda yer alan konuşma alanının bir ya da birden fazla kısmının hasar görmesi ile meydana gelir.
Sağ beyin yarım küresi yaratıcılık, sezgi, hayal gücü, yüz tanıma, duygu, müzik, sanat, görsel düşünme fonksiyonlarını idare eder. Yani sanatçıdır. Sol beyin ise mantık, analiz, sınıflama, matematik, dil, eleştirel düşünme, muhakeme ve kelimelerle düşünme fonksiyonlarını idare eder.
Tüm vücudun yönetilmesinde önemli bir yere sahip bu organın görevleri merak edilmiştir. Önemli bir işleve sahip beynin görevleri şu şekildedir; Beyin; görme, tat alma, koklama, işitme ve dokunma gibi duyların merkezi şeklinde karşımıza çıkar. Zekâ, öğrenme, bilgi depolama, yazma ve konuşma gibi işlevleri yönetir.
Ancak solaklığın kesinlikle bir hastalık olmadığı, bir beyin hasarı ya da yeti yitimiyle ilişkili olmadığı da bilinmelidir. Solakların beyni ile sağlakların beyni arasındaki en temel fark dil merkezi açısından ortaya çıkar. Sağlaklarda dil merkezi sol beyindedir. Solaklarda ise genelde sağ beyindedir.”
Kadınlarda konuşma yeteneklerini yönlendiren merkez beynin sol tarafında bulunur.Erkeklerde ise bu merkezler beynin ön ve arka kısımlarında dağılmış konumda bulunurlar. Bu nedenle kadınların konuşma yetenekleri daha gelişmiştir.
Beynin her bölgesi farklı işlevleri organize eder. Duygulardan ve sevgiden orta beyin sorumludur. Yani sevgi orta beyin tarafından algılanır. İnsan sevdiğini görünce orta beyin kalbin daha hızlı ve güçlü atmasına neden olan kimyasalları salgılattırır.
Gidişat ve ilerleyiş yoluyla ilgilenir. His, şefkat, duygusallık, mutluluk gibi hislerin bütünü beynin sağ lobunun etkisiyle gerçekleşir. Sanatsal konular beynin sağ lobunda gerçekleşir.
Beynin her iki tarafında bulunan amigdala; kişinin öfke, şiddet, endişe, kaygı ya da korku gibi ani duyusal algılarını yönetir.
Hızlı konuşmak ise tam olarak emin olunamamakla beraber bir kişinin daha zeki olduğuna (zekayı da algılama, düşünme, karar verme ve idrak etme yeteneği olarak kabul edersek) işaret edebilir ama her zaman da buna gerekçe olarak gösteremeyebilir.
Beynin kütlesinin canlının toplam kütlesine göre büyük olması, beynin daha büyük kısmının hafıza, düşünce, iletişim gibi entelektüel çaba gerektiren işlere odaklanmasını sağlar. Bu da canlının daha zeki olmasına sebep olur.
Öte yandan sol beyin; mantık, analitik düşünce ve dil becerilerinin merkezidir.
Beyinde denge ile ilgili ana merkez beyin sapındaki ve beyincikteki denge hücrelerinden oluşmaktadır. Bu merkezlere omurilikten, gözden ve iç kulaktaki denge merkezlerinden sinirler gelmektedir. Beyin dışındaki en önemli merkez iç kulaktaki yarım daire kanallarıdır.
Beyincik Hasarı
Serebellum hasarı felce yol açmaz ancak denge kaybı, hareketlerde yavaşlama ve kabalaşma yapabilir. Kas koordinasyon bozukluğu ataksiye neden olur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri