Adet dönemi dışında akıntı ya da herhangi bir fizyolojik neden sebebiyle kesinlikle tampon kullanmayınız. Uzun süreli kullanımlarda (6-8 saat), özellikle sıcak havalarda "
Âdet dönemi dışında diğer vücut akıntıları için tampon kullanılmamalıdır. Sağlıklı ve güvenli bir regl dönemi için tampon kullanım süresi oldukça önemlidir. Özellikle toksik şok ve enfeksiyonlardan korunmak için aynı tamponun 4-8 saatten fazla vücutta tutulmaması gerekir.
Adet dönemi dışında akıntı ya da herhangi bir fizyolojik neden sebebiyle veya korunma amacıyla ilişki öncesi kesinlikle tampon kullanılmamalıdır. Doğru şekilde yerleştirildiğinde vajina kasları tamponu yerinde tutar. Bu nedenle aktif spor yaparken dahi tampon düşmez.
Tamponu, genellikle spor yapanlar veya yüzen bayanlar, adet dönemi içerisinde denize girmek isteyen bayanlar gönül rahatlığı ile kullanabilir. Tamponun doğru bir şekilde takılması halinde, spor veya yüzme esnasında kesinlikle kendiliğinden düşmesi söz konusu değildir.
Tampon kullanımı kimler için uygun değildir? Tampon kullanımı öncelikle vajinal enfeksiyon şikayetleri olan kadınlar için uygun değildir. Bu durumda hijyen problemleri ortaya çıkabilir. Aynı zamanda geçmişte kullanan sonrasında da vücutta alerjik reaksiyonlar geçiren kişiler de kullanılmamalıdır.
İlgili 33 soru bulundu
Sonuç olarak, tampon kullanımı, sağlıklı bir kadın için herhangi bir sorun yaratmaz. Ancak, doğru kullanım ve uygun sürelerde değiştirme konularına dikkat etmek önemlidir. TSS riskini azaltmak için, tamponların 4 saatte 1 değiştirilmesi önerilir.
Aslında normalde vajinanın girişinde bulunan kızlık zarı çok esnek yapıda bir dokudur. Dolayısıyla dikkatli bir şekilde adet kabı ya da tampon yerleştirmekten zarar görmez. Ergenlik dönemi ve bakireler için üretilmiş, kullanımı daha kolay ve küçük boyutta adet kapları (menstrual kap) bulunmaktadır.
Vajinal tampon uygulaması tuvalete gidilmesine engel midir? Hayır değildir. Vajinaya yerleştirilen tampon idrar çıkış deliğini ve anüsü etkilememektedir. Bu nedenle vajinada bulunan tampon tuvalate gidilmesine engel değildir.
3. Tamponun ipi koparsa ya da hepsi içine kaçarsa ne olur? Tamponu içinizde unutabilir, biraz fazla itebilir ya da bir şekilde ipini koparabilirsiniz. Bunlar başınıza nadir de olsa gelebilecek olaylardır. Bu durumda çıkarmak için elinizi asla ama asla kullanmayın!
Tampon kendiliğinden düşer mi? Hayır. Doğru şekilde yerleştirildiğinde vajina kasları tamponu yerinde tutar.
Tamponların ucunda bulunan ip ise, çıkarılmasını kolaylaştırmak için bulunur. Tamponlar vajina içerisinde kaybolamaz veya vücudunun başka bir yerine geçemez. Vajinadaki kaslar tamponu yerinde tutar ve çıkarılana dek aynı yerde kalırlar. Doğru yerleştirildiği sürece tamponun varlığı hissedilmez.
Tamponla ilgili en çok merak edilen unsurlardan biri de bakirelerin kullanmasında bir sakınca olup olmadığıdır. Tamponu bakirelerin kullanması önerilmez. Nedeni ise kızlık zarının bütünlüğünü kaybetmesine yol açma riskidir. Hymen dokusu yani kızlık zarı vajina girişinin yaklaşık 1,5 cm iç kısmında yer alır.
Tamponu doğru şekilde yerleştirdiğiniz taktirde vajinada herhangi bir rahatsızlık duymamanız ve tamponu hissedememeniz gerekir.
Tamponlar yüzmek için “sızdırmaz” yöntemlerden biridir. Genelde pamuktan veya sentetik liflerin bir karışımından yapılır ve vajinaya yerleştirilir. Tek kullanımlıktır ve 4-8 saat arası kanı tutar.
TSS genellikle menstruasyon ve tampon kullanımı ile ilişkilidir ve vakaların çoğunda sebep stafilokok aureusdan salgılanan toksik şok sendromu toksin-1 (TSST-1) dir. Sendrom yüksek ateş, hipotansiyon, diare, eritrodermi, şuur bulanıklığı ve renal yetmezlik ile karakterizedir.
Ancak bu zararlı kanların içeride hapsedilmesinden ziyade dışarı çıkmasının daha faydalı olduğu şüphesizdir. Dini açıdan tampon koyulması haram değildir.
Aktif olarak cinsel bir deneyim yaşamış bir kadınsanız, adet dönemlerinde havuza ve denize girmenizin en güvenli yolu kesinlikle tampon kullanmanızdır.
Reglnin son günlerinde de tampon kullanılabilir mi? Tampon kullanımına reglin ilk günü başlamak zorunluluğu yoktur. İhtiyaca bağlı olarak son günlerinde de kullanabilirsiniz. Öyle bir durumda; kanama miktarınıza bağlı olarak daha düşük emiciliğe sahip tamponları tercih etmek iyi bir fikir olabilir.
Aynı tamponun vajinada 6 saatten fazla kalmaması gereklidir. Unutulan vajinal tampon zararlı mıdır? Eğer değiştirmeyi unutursanız ve 24 saatten uzun kalırsa tamponlar toksik şok sendromu denilen bir hastalığa neden olur. Toksik şok sendromunda bakteriler tampon üzerinde çoğalır ve sonrasında vücuda yayılır.
Bu konuyu açıklayacak olursak kızlık zarı normal olarak vajina girişinde olan ve içinden adet kanı ve vajina akıntıların akması için küçük bir delik bulunan bir yapıdır. Yani âdet kanaması esnasında zarda açılma filan olmaz. Çünkü adet kanı yada vajinada olan akıntılar bu delikten geçmektedir.
Adet kabı eczanede satılır mı? Diğer kadın hijyenik ürünleri gibi kadın adet kabı da eczanelerde satılır.
Vajinal tampon kullanırken dikkat etmeniz gereken en önemli nokta, tamponu en fazla 4-6 saat içerisinde değiştirmektir. Gece uyurken tampon kullanmak (saatini bilmeden geçirmek), tampon varken ilişkiye girmeye çalışmak ve gereken zamanda değiştirmemek vücudunuzun tepki vermesine neden olabilir.
Cinsel ilişki sırasında penisin yarattığı ya da tampon kullanım sırasında sırasında rahim ağzında oluşan travmalardan dolayı da rahim ağzında yara oluşmaktadır. Bazı kadınlarda ise altta yatan bir risk faktörü bulunamayabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri